Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Připravovaná změna Stanov a VŘ

(20.9. 2010 16:19)
Zpráva » Informace
Ve stanovách prostřednictvím VH doplnit a upravit:
Čl.V.2.1.:                                                                                                                                                     
              *náčelník s platnými náčelnickými zkouškami                                                                    
Nahradit: *náčelník platné náčelnické zkoušky nebo je náčelník  uznaný VH
 
Ve Vnitřním řádu LLM k témuž doplnit:
Čl.5.1.:                                                                                                                                                                    
Úvodní větu doplnit:  Kmen LLM musí splňovat podmínky uvedené ve Stanovách LLM (viz. Stanovy 5.2.1.), přičemž náčelnické zkoušky jsou po náčelnících kmene požadovány vždy, pokud kmen pravidelně pořádá akce pro děti a mládež (tedy je v zájmu kmene při volbě nového náčelníka přihlížet k tomu zda má nově volený odpovídající kvalifikaci). Pro uznání náčelníka kmene (bez náčelnických zkoušek) se VH může výjimečně rozhodnout v případech, že se jedná o náčelníka kmene dospělých, který má přiměřené woodcrafterské znalosti a zkušenosti a kterého VH dostatečně zná (tj. nejsou o jeho kvalitách vedeny pochyby).
Jitka Doležalová - Stařešina (ustredi(zavináč)woodcraft(tečka)cy)

Komentáře, diskuze

23.9. 2010 1:05
Hlad
Ahoj, rád bych se zeptal na důvod této úpravy.
Nenašel sem tu žádnou zmínku o tom, z čeho vyplývá nutnost této úpravy. Trochu se totiž bojím, aby to pak nebyla další komplikace pro dětské kmeny, které čas od času bojují s nedostatkem ochotných lidských zdrojů (natož kvalifikovaných). V Lize se z různých důvodů už několikrát stalo, že kmen musel vést náčelník bez zkoušek, neb kvalifikovaný kandidát v danou chvíli prostě nebyl. A bojím se, že se někdy kmeny mohou do této situace opět dostávat a po této úpravě by to patrně byl problém. Pro kmen to dosud znamenalo jen to, že by si měl jeho náčelník co nejrychleji zkoušky dodělat, ale to zase vázlo spíše na tom, zda byly zkoušky vůbec konány.
Proto připojuji ještě druhou otázku: "Jak by byla taková situace u dětského kmene řešena a co by pro něj znamenala?"
Děkuji za odpověď.
S modrou oblohou Hlad.
28.9. 2010 16:05
Wikki
Ahoj,
důvod změny: v Lize je několik kmenů dospělých, které jsou vedeny zkušenými woodcraftery a není důvod pro jejich přezkušování náčelníckými zkouškami (Migisi-Wahpeton, Hombre-Žlutý nůž). Tato změna jim umožňuje být VH uznanými náčelníky a mít zde hlasovací právo. Využití by mělo být spíše výjimečné a rozhodnutí, že se skutečně jedná o takovou osobnost je v rukou VH. Druhá část dotazu-pro dětské kmeny se nic nemění, kdo nemá kvalifikaci musí si ji co nejrychleji dodělat (nemůže vést tábor-tedy pokud nemá jinou odpovídající kvalifikaci a nemá hlasovací právo na VH). Záměr je udělat v rámci LLM zajímavý vzdělávací systém, který osloví dospívající ve kmenech a umožní většímu počtu členů složit náčelnické zkoušky. Neměla by to být pouze "dodatečně" plněná povinnost nových náčelníků a nemělo by se nedostávat příležitosti (termínů). V případě nejasnosti se pokusím vysvětlit i dodatečné dotazy. Wikki
4.10. 2010 8:43
Hukwim
Migisi je ohnivcem Wahpetonu. náčelníkem kmene je Hukwim.
14.10. 2010 14:45
Wikki
Příteli, Hukwime, pokud můžeš, odpust mi. Psal jsem odpověď z hlavy nekoukajíc do patřičných seznamů...
P.S. máš náčelnické zkoušky? (-:
Wikki

Kolik je čtyři plus tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.