Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Mateřské školy Lesní Moudrosti – Utopie nebo šance?

(15.9. 2010 23:47)
Zpráva » Zvenčí
V posledních letech se v Evropě šíří fenomén „Lesních mateřských školek“ (Waldkindergarten).  Jen v Německu vzniklo těchto alternativních předškolních zařízení za posledních 8 let více než 1000 a podobný rozmach bude nyní následovat bezpochyby i v České a Slovenské republice.
 
Co to jsou „Lesní mateřské školky“ a proč by se to mohlo týkat i Ligy LM a lidí kolem, o to se chci s vámi podělit.
 

Lesní mateřská školka – Co je to??

Koncept Lesní mateřské školy vznikl v padesátých letech v Dánsku a postupně se rozšířil nejprve ve Skandinavii a posléze i do ostatních zemí Evropy, zvláště pak do Německa. Lesní mateřská školka je založena na myšlence “Venku s dětmi za každého počasí a po celý rok”. Takto praktikovaná školka se obejde bez pevné kamenné budovy a jejím zázemím je většinou pouze pro případ nejvyšší nouze třeba týpí, jurta nebo maringotka. Jestli vám to připomíná okřídlené “Alvarez potřebuje jen statečné a silné..” tak se tak děje jistě právem. Nicméně tento “studený odchov” v lůně Matky Přírody, jak zkušenosti ukazují, má pro otrlé předškoláky mnoho významných pozitiv.
  • děti tráví čas v přirozeném prostředí a rozvíjí svou osobnost celostně (všemi rovinami vnímání)
  • učí se přímou zkušeností (smyslové vnímání, učení zážitkem)
  • rozvíjí kreativitu a fantazii  při hře s přírodními materiály
  • rozvíjí hrubou i jemnou motoriku prostřednictvím volného pohybu v terénu
  • zažívají a poznávají rostliny a živočichy v jejich původním prostředí a vytváří si k nim přirozený vztah (respekt k živému i neživému)
  • prožívají nejpřirozenější cestou rytmus ročních období a přírodního koloběhu
  • učí se prožít ticho a být citlivější k mluvenému slovu
  • děti jsou otužilé a zdravé jak dřevorubci
  • ve volné přírodě nedochází k vzájemným virovým nákazám zdaleka tak často jako v přetopených uzavřených místnostech
foto
Nezní to všechno tak trochu povědomě? Že by -  výchova malých človíčků “pod modrou oblohou”? Nuže, k tomu vzápětí...
 

Statut, legislativa a praxe

V zahraničí získaly Lesní mateřské školy postupně oficiální statut a jsou podporovány státem i obcemi. V Čechách je celý proces zatím v začátku. Česká legislativa pojem Lesní mateřská škola doposud nezná a tak u i nás vznikají LMŠ většinou zatím jako nezávislé rodičovské iniciativy (dětské kluby v podobě obecně prospěšných společností, nebo občanských sdružení), řešící takto mnohdy akutní nedostatek volných míst v dostupných státních MŠ. Zvláště malé obce u velkých měst s tímto problémem často bojují. Aktivní zapojení rodičů do chodu Lesní MŠ je tedy velmi časté a mnohdy nezbytné. Výraznou výhodou při vzniku nové Lesní mateřské školy jsou nízké zřizovací a provozní náklady, tedy hlavně ve srovnání se soukromou školkou klasického typu. Faktem je, že Lesní mateřské školy jsou z principu atraktivní především pro určitý typ lidí a to jak ze strany rodičů, tak ze strany stávajících i potenciálních pedagogů. Jsou to ti, kteří mají k přírodě nějakým způsobem blízko a kterým popsaný koncept připadá nejen představitelný a příhodný,  ale i žádoucí a přínosný. 
 

Co s tím má společného Liga Lesni Moudrosti?

Nuže, zatím ne mnoho. Ale mohlo by se to změnit. Domnívám se, že se v řadách LLM najde mnoho takových, kterékoncept Lesní mateřské školy osloví a nadchne, podobně jako mne. Možná se najdou i tací, kteří v současné nebo blízké době budou řešit kam umístit své předškolní ratolesti, nebo mají známé a kamarády, kteří tento problem řeší a uvítali by vznik Lesní mateřské školy v místě kde žijí. Možná jsou tu i ti, kteří získávají, či získali pedagogické vzdělání a momentálně řeší kam nasměrovat svůj profesní život. Ale i Liga LM jako taková se může chopit iniciativy a nabidnout té či oné vznikající Lesní školce svou podporu a patronaci.  Konec konců i Zápisník korálkových činů může být v Lesní školce skvělým přínosem (ještě jednou vyslovuji respekt a dik týmu, který jej vytvořil).  A vůbec - co taková “Mateřská školka Lesní Moudrosti” se vším co k tomu patří ? Je to příliž odvážná myšlenka, nebo to už až tak utopicky nezní? Jak že to bylo ? “I had a dream…”
 
Shrnuto a podtrženo, jsem přesvědčen, že Lesní mateřské školky jsou a budou dokonalým podhoubím pro myšlenku Lesní Moudrosti. Nové Lesní mateřské školky budou vznikat brzy v hojné míře a český Woodcraft může stát stranou a nebo být u toho.
Černý Vlk nevykopal svou studni pro sebe (i když o předškolní výchově v jeho duchu se mu asi ani nezdálo...) nicméně přivádět ke studni žíznivé a hledající … není to čestná úloha těch, kteří znají cestu?
 
Vice  o Lesních mateřských školách na   www.lesniMS.cz
 
Informace jsem čerpal kromě vlastních zkušeností také z publikace Ekoškolky a Lesní mateřské školy / Tereza Vošahlíková – MŽPČR 2010
Hledači

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.