Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Zajímavá kniha od Ivana Makáska

(8.8. 2008 21:47)

Vážení a milí kamarádi, přátelé!
Dovoluji si vám tímto oznámit, že 4. srpna t.r. bude hotova v jedné pražské tiskárně kniha, která dostala název- Stále vztyčují totemy- Předkládám čtenářům naší krevní skupiny tohoto Malého průvodce po indiánských skupinách severozápadní Alberty, Yukonu a Britské Kolumbie. Nejde o záznam cesty vytrvalých plavců, odvážných horolezců, ani dobrodružství toulavých trampů, ale dvou „zralých“ skautů, kteří si v květnu 2006 sedli do pronajatého auta v kanadském Edmontonu, aniž tušili, co s jejich psychikou odlehlé pustiny severu udělají. Ivan, přírodovědec, ekolog, etnograf amatér a Vašek, námořník, který plul jednadvacet let po světových mořích, poté mnohaletý profesionální řidič vysokého církevního hodnostáře. Vydali se po slavné Alaska Higway, přes tisíc mil do končin, o kterých četli ještě jako kluci v knihách J. Londona a J. O. Curwooda. Najednou bylo všechno ohromné, nepředstavitelné a vymykající se běžné zkušenosti. A i když měli být připraveni, každý z nich reagoval nečekaně odlišně. Přes všechny obtíže však absolvovali 8500 km a navštívili cílová místa – Dawson City- nedaleko hranic Aljašky a Vancouver na pobřeží Tichého oceánu tak, jak si předsevzali. Přivezli si směsici roztodivných zážitků a informací, mezi nimiž významně dominovaly poznatky o indiánech. Právě ty autor seřadil, doplnil, „ navlékl“ na imaginární cestovní šňůru a nazval tak, jak v titulu stojí. Potvrzují, že indiáni –First Nations- v Kanadě nejen dosud žijí, dokonce vztyčují totemy! Přizpůsobují se sice nové době, ale na svůj tradiční život a kulturu nezapomínají a zapomenout ani nechtějí! Zůstanou s námi na této planetě i v třetím tisíciletí a proto bude vždy dobré o nich něco vědět. Rozhodně by se mělo mluvit i u nás o jejich současném, již mnohaletém, odporu proti nadcházející Olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. S ní totiž souvisí rozsáhlá devastace západních pobřežních horských pralesů Britské Kolumbie. Také o tom kniha přináší své svědectví. Publikace o rozsahu 336 stran je opatřena jmenným a věcným rejstříkem, rovněž přílohami. Pro lepší orientaci jsou statě s podrobnějším národopisným textem podtištěny světle modrým barevným tónem, takže čtenář, kterého zaujme více, nebo výhradně osud cestovatelů, může, takto vyznačená místa v textu snadno přeskočit. Kniha vychází nákladem 500 ks; má cca 250 menších foto přímo v textu a 17 celostránkových fotopříloh na konci svazku.
Vážení bratři, kamarádi, přátelé! Člověk -jak víte- dělá v životě uvážené i neuvážené, šťastné i méně šťastné kroky. Nejsem si právě jist, jakým rozhodnutím je vydání této knihy vlastním nákladem, ale muž musí umět i riskovat. Chtěl jsem udělat radost Vám, ale pochopitelně i sám sobě. Nebylo mým cílem dva roky práce nechat nakonec ležet v šuplíku. Pomožte mi prosím splatit nemalý dluh, který jsem tímto na sebe vzal, tím, že si knihu ode mne koupíte do své knihovny, za přiměřených 380,- Kč. Snad si mohu dovolit tuto troufalost, s tím, že to pro vás nebudou vyhozené peníze. Knihu si můžeme -po dohodě- předat osobně, což je nejlepší varianta, neboť většina z vás-potencionálních kupců- je z Prahy. Můžete ji však obdržet i na dobírku, kde se cena publikace ovšem navýší o poštovné, které se pohybuje okolo 60 .-Kč. V obchodech by měla být prodávána- přes distributory- za 450 Kč.
Objednávejte prosím: - na elektronické adrese: makasek.ivan@seznam.cz - - telefonem na č. 222 960 492, mo: 723 782 685 - - písemně na adrese: Chalupkova 1369, Praha 4-J.M. 149 00
Do týdne můžete mít knihu v ruce. Uvítám, když ji doporučíte dalším svým přátelům a známým. Kdo byste snad chtěl dokonce přispět na výše uvedený nákladný knižní projekt sponzorským darem, přijmu jakoukoli částku na konto: 049524 6183/ 0800. Případné dárce uvedu v knize na vloženém listě, při její distribuci. Objednávky zaslané do 28. července 2008 budou zařazeny do první vlny expedice, právě tak jména sponsorů.
RNDr. Ivan Makásek, Hiawatha z Neskenonu
Na Jižním Městě pražském, 4. července 2008
S modrou oblohou a neskenonským Mecho! Mír!

Aleš Sedláček - Tokaheya (A(tečka)Sedlacek(zavináč)tribar(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna plus sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.