Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Nové knihy

(16.9. 2007 15:00)

Takové malé seznámení s novými knihami, které by možná neměly chybět ve woodcraterské knihovničce...

Obálka Dílo, autor Anotace Zdroj
obálka Černobílá fotografie
William Cheung
Publikace není jen atraktivní podívanou pro oči, díky své struktuře vám nabídne i mnoho inspirace pro vlastní tvorbu. Text, který doprovází fotografie, se zabývá zvoleným přístupem, rozebírá kompozici snímku i použitou techniku, vše je doprovázeno tipy pro fotografování, technickými údaji a osobními postřehy autorů. Kosmas
obálka Velká kniha výtvarných technik Kniha je určena všem, kteří rádi tvoří a chtějí si vyzkoušet některou z následujících 10 výtv. technik: Tiffany vitráže, malba na sklo, tvorba z papíru, malba na hedvábí, dekorování textilu, drátování, smalt, aranžování květin, Fimo hmota, keramika.
Každé z vybraných výtvarných technik je věnována jedna kapitola, která vás nejdříve seznámí s jejími základy, poté poskytne přehled potřebných pomůcek a materiálů a nakonec vám nabídne podrobný návod na výrobu tří originálních projektů.
Kosmas
obálka Nedokončené pohádky
Slabý Zdeněk K.
Soubor pohádek s otevřeným koncem inspiruje fantazii dětí, probouzí jejich představivost a zároveň schopnost jejich slovního vyjádření. Při četbě knihy dochází navíc ke kooperaci dětských čtenářů či posluchačů s rodiči. Autor nechal dětem prostor na dotvoření pohádek a svá rozuzlení pak zařadil na konec knihy. K několika pohádkám přidal na ukázku i dokončení dopsaná dětmi, aby čtenářům knížky ozřejmil, jak lze na výzvu "jak to bylo dál" reagovat.
Pohádky nebo příběhy na pomezí reality a smyšlenky jsou záměrně různorodé, od tradičního až po současné pojetí, rozličné jsou i jednající postavy od princezny nebo čarodějnice po husu či želvu. Děj je vždycky v humorném a dobrodružném stylu doveden až k napínavému zlomu, po němž má přijít rozluštění děje. Tím je dítě vyprovokováno k přemýšlení, rozhodování a řešení.
Portál
obálka Tyranie okamžiku
Thomas Hylland Eriksen
aké si lámete hlavu nad tím, proč musíte pořád odkládat zásadní a průlomové projekty, zatímco zvládat každodenní agendu se vám daří jen s nasazením všech sil?
A koho by před čtvrtstoletím napadlo, že všechny úžasné technologie vynalezené k úspoře času povedou nezadržitelně k tomu, že budeme mít nevyvratitelný pocit, že času máme stále méně?
Co rozumíme taylorizací rodinného života? Proč rychlý čas v konfrontaci s pomalým vždy vítězí? A co mají tyto jevy společného s tzv. vyhořením? Tyto otázky rozebírá Tyranie okamžiku - originální komentář odborníka v oboru sociální antropologie, formulovaný s vtipem a nadhledem. Nudit se nebude nikdo, kdo se zamýšlí nad zákonitostmi naší epochy a vývojem informační společnosti. Norský sociální antropolog Thopmas Hylland Eriksen (1962) přichází v knize Tyranie okamžiku s neotřelou perspektivou a nečekanými souvislostmi. Jeho esej však nabízí i několik originálních řešení, jak zvládat stres vyvolaný moderními technologiemi.
Kosmas
obálka Pleteme veselé hračky
Mellor Zoë
25 veselých a hravých nápadů
Roztomilá zvířátka nebo panenky a loutky potěší každé hravé dítě. Radost bude o to větší, když mu hračku vytvoříme sami. Pletené figurky jsou báječně měkké a barevné a k jejich zhotovení stačí pár jehlic a klubíčka vlny. V knize naleznete 25 originálních návrhů na pletené hračky pro vaše nejmenší. Zkuste uplést pestrý pruhovaný míč, strakatou myšku nebo roztomilé kuřátko pro své miminko. Zahrajte si se svým předškolákem pohádku s prstovými maňásky vlastní výroby. Udělejte radost svému vnoučkovi pěkně hranatým šikovným robotem nebo dlouhatánským hadem, který umí báječně kličkovat pod židlí… V široké nabídce nápadů si vyberou začátečníci i zkušení.
Portál
obálka Encyklopedie Keltů na Moravě a ve Slezsku
Jana Čižmářová
Pandán k práci J. Waldhausera Encyklopedie Keltů v Čechách je prvním souhrnným přehledem našich poznatků o Keltech na Moravě, který přináší přední specialistka na tuto problematiku, pracovnice Moravského zemského muzea v Brně. Po úvodních statích následuje encyklopedická část, mapující jednotlivé lokality s keltskými nálezy, ať již jde o hradiště, sídliště, depoty, pohřby či ojedinělé nálezy. Text je bohatě ilustrován plánky, nákresy předmětů i dokumentárními fotografiemi. Na 300 ilustrací. Kosmas
obálka Lidové písničky a hry s nimi
Šimanovský Zdeněk; Tichá Alena
Soubor známých lidových písniček doplněný stručnými návody ke hrám a náměty, jak téma písničky rozvíjet. Všechny písně (je jich celkem 104) jsou vybrány s ohledem na rozsah dětského hlasu a patří k těm, které by děti měly znát. Knížka se může stát užitečným pomocníkem v mateřských i základních školách a také přispět ke zpívání v rodinách. Autoři nabízejí i průpravné hry, s jejichž pomocí lze děti naučit některým potřebným dovednostem: dýchání při zpěvu, držení těla, čistotě zpěvu, dodržování rytmu. Je možné dokoupit si i audio CD s vybranými 69 písničkami a nahranými doprovody. Portál
obálka Malé dějiny filosofie
Hans Joachim Störig
U nás asi nejrozšířenější přehledné dějiny filosofie z pera německého autora vycházejí již po sedmé, v nové přepracované a rozšířené úpravě. Znovu si můžete připomenout, jakou úlohu hrálo myšlení v různých epochách, jaké řešení se nabízela na cestě poznání nebo jak se nahlížela otázka boha. Kniha je uspořádána chronologicky a dále podle osobností či směrů. Kosmas
obálka Fotografujeme portrét
William Cheung
V knize Fotografujeme portrét naleznete na zajímavých snímcích od různých fotografů všechny významné styly a typy portrétní fotografie. Portrét focený ve studiu nebo v přirozeném prostředí, portréty pečlivě naaranžované použitím různých doplňků i rekvizit či portréty využívající různých vlastností denního světla a stínů. Objevíte i rady týkající se kreativní kompozice snímku, nechybí ani zamyšlení nad tím, jak objevit svůj specifický fotografický styl.
obálka Exponometrie
Petr Velkoborský, Petr Vermouzek
Fotografie - kresba světlem - je ze své podstaty bytostně závislá na světelných podmínkách a vlastnostech materiálu, na kterém se světlo zachycuje. Kreativní fotografická práce tedy vyžaduje suverénní zvládnutí pravidel exponometrie, zejména zonálního exponometrického systému, aby se výsledky co nejvíce shodovaly s vizí autora. Protože černobílá fotografie obsahuje jen různé odstíny šedi, fotograf má v konečné fázi tvůrčího procesu k dispozici pouze černou a bílou a mezi nimi všechny odstíny šedi. Zdánlivě toho mnoho není, ve skutečnosti se však jedná o teoreticky nekonečné množství polotónů a jejich vzájemných kombinací. Proto by měl každý, kdo se věnuje černobílé fotografii, ať už klasické, nebo digitální, o zacházení se škálou černá-bílá vědět co nejvíce. Protože svět kolem nás je převážně barevný, měl by si dále umět ve své obrazotvornosti převést barevnou realitu do černobílé stupnice, tak jak to dělá černobílá fotografie. Protože citlivost k barvám není u všech černobílých filmů stejná (kupříkladu stejná červená plocha se zobrazí na dvou různých filmech s různým stupněm zčernání) a ani vnímání světlostí barev se neshoduje zcela s citlivostí černobílých filmů k barvám, vyžaduje tento převod mnoho zkušeností a znalostí, než se stane pro fotografa intuitivní záležitostí. V současné době k této problematice přistupuje i specifičnost digitální fotografie. Kosmas

Víte o nějaké zajímavé nové knize, na kterou stojí za to upozornit? Napište tip na knihy@woodcraft.cz

Pavel Spálený - Yučikala

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.