Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Zápis z debaty pro dobro místa na Kosím potoce

(3.9. 2007 18:22)
Zpráva » Fara Kosí potok

Zápis z táborové debaty pro dobro místa na Kosím potoce červenec 2007
Doplněný o Tokaheyovy postřehy po táboře.

Hota přednesla požadavek táborníků z horní louky zda by se louka nedala časem trochu srovnat.

Tokaheya vysvětlil, že celkové terénní úpravy jsou velmi finančně náročné, nicméně, že počítá v rámci zavážení hromad starého sena zeminou, že největší hrboly budou srovnány. Předpokládaný termín jaro 2008.

Pramen nemá jeden vývěr a při jeho slévání se z malých průsaků hrozí biologická kontaminace od zvěře.

Pokusíme se provést sondu a zjistit, zda by se voda dala nabírat již pod zemí a případné kontaminaci průtokem bahništěm, kam chodí pít zvěř zamezit. Na starosti má Tokaheya, na podzim místo navštíví hydrogeolog a bude to s ním konzultováno.

Je vhodné pokračovat s dalším stupněm zápletu břehu. Nebyl však stanoven žádný termín.

Větší debata se vedla kolem parkoviště a to jak ohledně kvality podloží tak množství aut. Místo je schopno i po úpravách pojmout optimálně 20 aut v krizi i 30. problém je, že nevíme přesně kdy kdo přijede. Velkým problémem je parkování auto po okolí, kdy jsou dotčeny jiné soukromé pozemky, relaxační místo u kapličky, které pravidelně starousedlíci vysekávají. Nevhodné je i parkování na manipulačním skladu, kde se otáčí soupravy s dřevem i před závorou, kde se pak s dlouhým nákladem nedá vyjet. Jediné akceptovatelné je místo přes silnici v místě závory.

Podněty do budoucna. V přihlášení se na tábor bude nutné uvést ke každé skupině kolik aut a od kdy do kdy. V případě překročení kapacity budou zbylá auta umístěna na faru nebo na letiště. Obzvláště by to mělo platit pro auta se kterými se během tábora nebude vůbec jezdit. Je realizovatelné, že na parkovišti bude mít každý vyhrazené místo dle objednávky před táborem. Jedno dvě místa budou ponechány na náhodné návštěvy. Ostatní návštěvy, pokud přijedou autem, musí do předu svůj záměr i požadavek na parkoviště nahlásit. Přesné podmínky budou oznámeny před příštím táborem. Předpokládáme, že účastníci tábora rodin s dětmi určí zástupce, který bude ve věcech údržby pozemků a organizace táboření po technické stránce spolupracovat na zajištění tábora i během roku s Tokaheyou.

Tokaheya vstoupil během srpna v jednání s majitelem pozemku přes který vede cesta než dojede k našemu parkovišti. Během jara se pokusí Tokaheya zajistit alespoň částečnou rekonstrukci parkoviště a příjezdové cesty. Do budoucna se předpokládá kompletní rekonstrukce v rámci pozemkové úpravy. Stát je povinen zajistit aby každý vlastník pozemku měl přístupovou cestu. Pokud cesta není, což je i náš případ (cesta je na cizím pozemku a není v katastru), tak jí stát zřizuje a vybuduje (se souhlasem pozemku původního vlastníka, kterému je nabídnuta kompenzace (např. pozemek blíže sídla apod.). Tedy je tu reálná šance na oficiální cestu za státní peníze.


Pro dětské kmeny je vhodné aby byli pracovně motivováni i děti mladší 15 let (v rámci předtáborové brigády)

Zazněla shoda, že by bylo dobré snížit věk pro odpracování brigády na 14. (14 let v době konání tábora) Tedy aby každý starší 14 let měl již příspěvky stupňované a byl motivovaný brigádu odpracovat. Doposud to bylo od 15 let.


Jelikož mnoho táborníků přijíždí i během tábora a jejich seznamování se s provozním řádem je obtížné, bude do budoucna vhodné aby každý, kdo přijede navštívil náčelníka tábora, správce pozemků, pověřeného zástupce, psího bojovníka… kde vyfasuje výtisk provozního řádu a podepíše, že je s ním seznámen, dále bude jasné kam zaparkoval auto, jak dlouho se hodlá zdržet, kam a na co si postaví týpí a hlavně pokud není členem LLM ani stálým účastníkem tábora, kdo ho pozval a kdo za něj zodpovídá. Tokaheyaovi to ulehčí mnoho práce, kdy lovil později přijeté lidi a vyptával se a spousta jich bylo překvapených, že tohle a tamto… Bývalo historicky zvykem, že kdo přijede navštíví náčelníka tábora, představí se a požádá o informace. To lze již nalézt ve zprávách z tábořiště na Waldenu v Nízkých Tatrách v provozních řádech z 30. tých let. Při odjezdu musí návštěva předat místo svému hostiteli, regulerní účastník pak správci tábořiště. Pro lepší představu, doporučuji článek na www.woodcraft.cz, kde Tokaheya uveřejnil fotografie z místa po skončení tábora. Každý máme laťku jinou. Kdo je v zahlazení místa a pořádku na vysoké úrovni, jistě mu nebude vadit to ukázat ostatním. Kdo to moc neprožívá, bude muset začít.


Jakékoli připomínky k materiálu jsou vítány. Finální náměty budou zapracovány do provozního řádu pozemků, popřípadě bude provozní řád rozdělený na provozní a táborový.



Zapsal Aleš Sedláček – Tokaheya, náčelník LLM, správce pozemků na Kosím potoce


 

Aleš Sedláček - Tokaheya (A(tečka)Sedlacek(zavináč)tribar(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.