Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Proběhl sněm LLM

(aktualizováno 21.8. 2007)
Zpráva » Fara Kosí potok

Proběhl 18. sněm Ligy lesní moudrosti
soutěž - výrobkyNa tábořišti u Kosího potoka se v magické datum 7.7.2007 sešli zástupci kmenů, stráží a přátel LLM, aby spolu zažili atmosféru velkého výročního sněmu. Velmi vzácnou návštěvou byli Pelican a Dave z Order of Woodcraft Chivalry a zástupci Midewiwinu – Šavani ze Zábřehu na Moravě.

Slavnostní den byl započat scénkou, která byla v určitém čase ukončena se záměrem, že se najdou ochotnické spolky, které ji dohrají. Tématem byly vztahy mezi muži a ženami – nejpopulárnější zvířecí postavou se stal pes Vavroch. Na večerním sněmu jsme pak měli možnost shlédnout tři velmi povedené závěry tří rozdílných divadelních spolků.
soutěž - výrobky
Po ránu se zájemci mohli zúčastnit čtyř sněmovních her – odhadu 13,25 m (nejpřesnější oko měli Kryštof z Osmaka Opo, Šimon ze Sokolů, Terezka Apačova a Zlatina a Wičanhpi) mokasínového běhu (nejrychlejší nohy měli Wakaj, Divous, Wasúpi, Mája, Jarka a Itawa), kimovky se 40 věcmi (nejlepší paměť prokázali Kryštof z Osmaka Opo, Džusík, Liška a Awačin) a luštění šifry (první ji odhalila Kačka, sestra Kangivjančina). Vítězové – vždy muž a žena – pak měli tu čest zapálit sněmovní hranici.
Součástí sněmovního dne byla i tradiční soutěž v rozdělávání ohně třením a křesáním. Soutěže v tření dřev se zúčastnilo 13 lidí – všichni rozdělali, a to do 13 minut.
soutěž - výrobky
Pořadí tří nejlepších:
Wasúpi 1:24
Okeya 1:26
Rafal 2:50

Soutěž v křesání zakusilo 9 lidí, všichni rozdělali do 9 minut.

Pořadí tří nejrychlejších: Rozdělávání ohně
Awačin 0:21
Olowan Teča 0:26
Wičanhpi 0:43

V neméně tradiční disciplíně o nejkrásnější indiánský a woodcrafterský výrobek zvítězili v kategorii

woodcrafterský výrobek ve Velké Lóži Iva Merhautová – Olowan Teča, Ťapáč za ručně šitou patchworkovou deku
indiánský výrobek ve Velké Lóži Vítek, Osmaka Opo za indiánskou panenku
woodcraterský a indiánský výrobek v Malé Lóži Terezka Zlatina a Apačova za korálkovaný váček
Zapalování světel
Letošní sněm jsme chtěli zaměřit na fakt, který je pro woodcraft velmi typický, totiž že je určen jak mužům, tak ženám – a to v rámci jednoho programu. Proto scénka, proto zapalování muž – žena a proto také medicinová kola (mužské a ženské) v pozdním odpoledni sněmovního dne. Hlavní otázkou k zamyšlení v průběhu obřadu bylo jak ovlivňuje woodcraft můj život (výběr partnera, každodenní život). Medicinové kolo sloužilo zároveň jako zklidňující obřad před večerním sněmem.

Sněmoviště v taneční lóži bylo očištěno, rozhořel se slavnostní oheň rozdělaný Wasúpim z Waldenu. Čtyři stuhy (hnědá – země – tělo; světle modrá – mysl – vzduch, červená – duch – oheň, tmavě modrá – služba, přesah – voda) stejně jako čtyři zapálené směry připomínaly zhruba 150 přítomným woodcrafterům naše společné zásady a zároveň návod na vnitřní rozvoj – woodcrafterský zákon. Zapalování ohně světel

Hrálo se poindiánsku (zaujala zejména nová kapela na indiánské hudební scéně složená z 15 malých dětiček), na kytaru, housle i píšťalu. Hočhóka vyprávěl příběh o králi a jeho dvou synech a plnění prostoru světlem. Nechyběly ani zmíněné ochotnické spolky. Jedním z vrcholů sněmu bylo udělování lesních titulů. O stupínek výš na pomyslné hoře postoupili:

Kateřina Faúová – Yuškinwin, Jestřábi (Orlí Sagamor)
Marie Šmilauerová – Majka, Sokoli (Orlí Sagamor)
Jan Kowalczyk – Fox, stráž (Velký Orlí Sagamor) Ablákela zahajuje sněm
Albert Minář – Hrom, stráž (Sachem)
Vlastimil Růžička – Vlastík (Velký Sachem)

Závěrečné slovo Bobra se dotklo všech. Modlitba kmene Omaha uzavřela kruh výročního sněmu Ligy lesní moudrosti.
Děkuji všem, kdo se sněmem pomohli.
Do příštího sněmu přeji modrou oblohu v každodenním žití – i když se zdá, že vše je temné, modrá obloha je vždy přítomna.


Josef Porsch – Ablákela, ohnivec LLM
Foto Petr Novotný – Perry a jeho Canon

Atmosféra Atmosféra Ohnivec Okeya

DivousMalí bubeníciDivadlo o Vavrochovi

Publikum Udělování činu Wasupimu Pasování

Povídání o mezinárodním setkání Vhazování uhlíku z minulého sněmu Bobrovo slovo na závěr
Josef Porsch - Ablákela

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.