Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Recenze nové knihy "Indiánský psi žeřou fazole"

(28.11. 2006 16:16)
Gordon Johnson: Indiánský psi žerou fazole

Když jsem vybalil z obálky malou knížečku Indiánský psi žerou fazole, nevěděl jsem, jak k ní přistupovat. Měly v ní být "pravý indiánský nefalšovaný fejetony".

V dnešní době vychází s indiánskou tématikou (mnohdy) kde co, a tak jsem se bál, aby čtení této knížky nebylo jen ztrátou času. Trochu se předběhnu a říkám rovnou - ztráta času to rozhodně nebyla. Četli jsme si ji na táboření a bavili se u ní mladší i starší. Pobavila nás i donutila přemýšlet.

Knížka obsahuje třicet pět krátkých autorových fejetonů ze života v rezervaci Pala. A myslím si, že i nezasvěceným do indiánského životního stylu, může dát krásný pohled na svět z trochu kulturně odlišnějšího pohledu. Navíc bez zažitých (a mnohdy mylných) stereotypů s poetikou a krásným nadhledem na věc. S možností zamyslet se nad svým životem i hodnotami okolo nás. A těm "indiánsky zasvěceným" myslím poskytne o to větší hloubku autorovy poetiky a indiánského humoru.

Těm z vás, kteří si rádi přečtete něco od současných indiánů o současných indiánech, nebo prostě jen příběhy k zamyšlení, tuhle knížku opravdu doporučuji.

Jen jedno bych knížce "vytkl" - český překlad obsahuje jen třicet pět fejetonů a tak je knížka přečtená docela rychle. Doufám tedy, že se časem vydají i ty zbylé (fejetony), které nebyly přeložené... :-)

Název: Indiánský psi žerou fazole
Autor: Gordon Johnson
Nakladatel: Signeta, edice: OMEN
ISBN: 80-903325-5-2

Pavel Spálený - Yučikala (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je osm krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.