Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Bill Holm

(12.4. 2006 22:37)

Srdečně vás zveme na neformální setkání s živoucí legendou amerického indiánského hobby, pamětníkem E. T. Setona a souputníkem Reginalda Laubina!

BILL HOLM
si s námi zavzpomíná na raná léta woodcraftu
a podělí se s námi o své pestré životní zkušenosti

dne 23. dubna (neděle) 2006 ve 14 hodin
v útulné klubovně pražského kmene Walden - LLM

Bill Holm se narodil v roce 1925 v městečku Roundup ve státě Montana. Zde - na strmých pískovcových svazích údolí řeky Musselshell - začal jeho celoživotní zájem o původní obyvatele této části Severní Ameriky a jejich kulturu. Když se pak v dospívání přestěhoval do Seattlu, věnoval svoji pozornost především kultuře severozápadních kmenů. Během druhé světové války byl povolán do služby v armádě. Po jejím skončení vstoupil na washingtonskou univerzitu, kde úspěšně složil zkoušky bakalářské a později magisterské v oboru výtvarného umění. Patnáct let učil jako středoškolský profesor. Jeho první kniha se jmenovala Northwest Coast Indian Art: An Analysis of Form a dočkala se zatím třinácti (!) vydání. Kromě uznání z řad odborné veřejnosti mu přinesla také jmenování kurátorem sbírky umění severozápadních indiánů v Burke Museum a místo na katedře dějin umění University of Washington.

V roce 1985 odešel do důchodu - po sedmnácti letech kurátorské a pedagogické práce. A začal malovat! Tématem jeho volné tvorby byli - jak jinak - indiáni. Prérijní, plató, severozápadního pobřeží. Také měl více času pro svoje hobby - studium a praktikování tradičních výrobních postupů při zhotovováních nejrůznějších indiánských artefaktů. Jeho záběr byl vskutku široký. Od kánoí a vyřezávaných totemových sloupů až po korálkové a ostnové výšivky. O umění severozápadních kmenů a jejich kultuře publikoval celkem osm knih a mnoho odborných článků. Přednášel v Severní Americe i v Evropě. Jako konsultant - odborník na umění Severozápadu - pomáhal kurátorům těchto sbírek v mnoha světových muzeích. (Například i v pražském Náprstkově muzeu.)

Bill Holm je ženatý a se svou ženou Marty žijí v Seattlu. Mají dvě dcery, Carlu a Karen.

Adresa waldenské klubovny: Praha-6-Dejvice, Zikova ul. č. 7
Spojení: Metro"A"Dejvická, ulice Šolínova, na první křižovatce doleva cca 100m.


DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ!

Vzhledem k jisté možné časové variabilitě v itineráři Billova programu v ČR,
žádáme všechny, kdož se chtějí setkání zúčastnit,
pravidelně sledují tuto internetovou stránku!

Případná změna by byla okamžitě oznámena!

Děkujeme za pochopení!

Aleš Sedláček - Tokaheya (A(tečka)Sedlacek(zavináč)tribar(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.