Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Kniha RNDr. Ivana Makáska - KLUCI Z DAKOTY.

(22.4. 2003)

14. dubna t.r. vychází v pražském nakladatelství Ostrov kniha skauta woodcraftera a kamaráda RNDr. Ivana Makáska s názvem KLUCI Z DAKOTY. Jeho roverskému kmeni Dakota je v těchto dnech právě 40 let. V 57. roce začínal Ivan u Hochů od Bobří řeky a po několika letech trampování založil v šedesátém pátém, dnes už legendární oddíl NESKENON, který se stal součástí pražských PSOHLAVCU. Ti - jak známo - měli lví podíl na obnově skautingu v roce 1968. Autor rozkrývá, jak to tehdy vlastně bylo, a že k obnově Junáka nedošlo "na zelené louce".

Pro mladého čtenáře tak přestane být ilegální skauting prázdným pojem.

Předností knihy je, že historická fakta jsou sdělována přístupnou čtivou formou, pomocí výpisů z deníků, kronik, a místy až románové vyprávění střídají ne nezajímavé autobiografické statě.

367 stran je natištěno na křídovém papíře a skrývají téměř 100 dobových fotografií, většinou z aparátu Ivana Dobrovolského - Orka z Dakoty. Kniha je opatřena jmenným rejstříkem a dalšími přílohami. Text doplňují obrázky Marko Čermáka, Ladislava Ruska, Jana Čáky a Zdeňka Ruffera z Dakoty.

Máme za to, že kniha s výrobní cenou přes 300 korun, kterou ovšem dostanete u pražských skautů, nebo v redakci Niky, za pouhých 250 Kč, by neměla chybět v žádné skautské knihovně. Kdo má zájem majluje: nika@ecn.cz, nebo telefonuje: 2 6731 0100.


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.