Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Sněm Ligy lesní moudrosti

(8.9. 2023)
Stalo se » V LLM
První zářijový víkend letošního roku připadl výročnímu sněmu Ligy lesní moudrosti. Kmen Walden nás pozval na překrásné tábořiště v údolí řeky Střely. Po deštivých a chladných dnech se matka příroda rozhodla nás oblažit sluncem a modrou oblohou, takže woodcraft byl tentokrát opravdu rekreací a relaxací v lesích a v kruhu výjimečných lidí.
foto
Sobotní dopoledne nám přineslo woodcrafterský čtyřboj tříčlenných týmů. Ohnivecké společenství předložilo úkoly hodné celých mužů a žen v duchu 4 světel. Bylo tedy nutné prokázat sílu, znalosti, dovednosti i umění služby při šplhání po stromech, bádání o vesmírných dálavách, tanci či krájení předem definovaných kostek všeličeho na společný guláš. Největšími borci se ukázal tým Tu-Wa-Stro v silném složení Tawasentha, Tokaheya a Itawa.
foto
fotofotofotofoto
 
Proběhla tradiční soutěž o nejkrásnější výrobek (zvítězili Thokata Mani a Stojí s pěstí za Velkou lóži a Anička Jurkovičová a Sedmikráska za lóži Malou).
Utkali jsme se v rozděláváni ohně (křesání do práchna i přírodního troudu vyhrála Tawasentha, tření dřev Tokaheya). Po třech disciplínách měla následovat poslední, královská - rozdělávání ohně třením bez luku. Vypadalo to, že jediným účastníkem bude Rafał. Thokata Mani, který celou soutěž pořádal, chtěl ostatní pobavit, a tak nám vyprávěl, že tuto kategorii před deseti lety sám vyhrál, poté, co mu Rafał půjčil svoji třecí soupravu. A víte, co? Rafał se usmál, vstal a došel pro svoji druhou třecí soupravu, kterou Thokata Manimu půjčil. A víte, co? Thokata Mani s tou soupravou opět zvítězil. Když pak měl na sněmu obdržet cenu, přenechal ji Rafałovi. Byl to dojemný okamžik.
fotofotofotofotofotofoto
fotofoto
 

 
Snědli jsme společně připravený guláš, děkujeme Waštewin!, a pak už zasedla Rada Orlích per. Mezitím se v kruhu konala diskuse se zástupci rodů a stráží.
 

Celý den abslolventi Ohnivecké čotokvy připravovali sněmoviště a chystali průběh večerního obřadu, který se soumrakem začal. V kruhu se nás sešlo kolem padesáti, včetně pětičlenné delegace z Polska, návštěvy ze Slovenska a přátel ze společenství Midewiwin.
foto
Sněm se podle mne velmi povedl. Byla tam správná míra vážných promluv, trocha legrace, hudba zamyšlená, veselá i folklórní. Během sněmu byly postupně připomínány různé důležité ligové předměty, jejich symbolika a význam. Byli vyhlášeni vítězové všech soutěží, do Ligy byl slavnostně přijat nový kmen Zuyá Wičhá s náčelníkem Garfem. Byla udělena Orlí pera a tituly. Maru se stala Stopařem, Netopýr Velkým sagamorem, Ježek Velkým orlím sachemem a Waštewin dokonce Sachemem ipawa! 
Líbilo se mi, že na konci sněmu měl každý, kdo chtěl, možnost říci, co mu leží na srdci a v hlavě.
fotofotofotofotofoto
Druhý den jsme věnovali povídání, bourání týpí, úklidu a balení. 
 
Byl to pro mne velmi osvěžující a příjemný víkend v lůně přírody, víkend navýsost woodcrafterský, prosycený povídáním s přáteli, poznáváním nových lidí, se správným mixem našich tradic, vůní ohně a veselých okamžiků na vskutku nádherném místě.

Mrzí mne velice, že se nás nesešlo o něco více. Vrtá mi hlavou, jak se stane, že přátelé z Polska urazí osm set kilometrů, zatímco mnozí  z našich řad  se nedostaví na takto významnou akci. A doufám, že příští rok se setkáme s náčelníky, ohnivci a dalšími význačnými osobnostmi kmenů i celé Ligy lesní moudrosti!
foto
S modrou oblohou
Kateřina Grünwaldová - Wičanhpi
 
foto: Jan Hladík - Chirurg

Komentáře, diskuze

9.9. 2023 10:15
Pavel Spálený - Yučikala
Důvodu, proč se na ligovém sněmu sjelo málo lidí je víc. Někteří nemají auto a bez auta neměli možnost se na tábořiště dostat (aspoň to psali).
A někteří mají prostě děti a potřebují je připravit na školu / školku - nejen materiálně, ale i hlavně duchovně. I pro mě už to bylo v místě, kdy to na otočku prostě nešlo... (práci raději nezmiňuju :) )

Za mne to bylo špatné místo v kombinaci s termínem.
11.9. 2023 15:04
Wičanhpi
Mno, tři rodiny s dětmi dorazily vlakem, aut bylo víc než dost,všichni nabízeli místa. Je jasné, že toto je spíš o prioritách, což je samozřejmě svobodná volba každého z nás.
11.9. 2023 15:10
Pavel Spálený - Yučikala
Jelikož nechci jmenovat, tak např. ten, který se neměl jak dostavit, tak nejezdí z Prahy/Brna a blízkého okolí.

Ano, je to o prioritách. Pro mne byly prioritou moje děti. Pokud bych zvládl zajet na otočku, udělal bych to. Tady to ale už, vzhledem ke vzdálenosti, bylo nereálné.
15.9. 2023 23:24
Tuwanakha
Já bych pouze doplnil hezký článek Wičanhpi o informaci, že Tawasuta (dříve Ostříž z kmene Horský lev) byl také pasován - na Sagamora.
26.9. 2023 9:49
Wičanhpi
Ano, moc děkuji a omlouvám se....

Kolik je sedm plus tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.