Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Walden sázel stromky v sadu na Kosím potoce

(31.1. 2023)
Stalo se » Fara Kosí potok
Na podzim se dětská část kmene Walden zapojila do projektu 72 hodin dobrovolnických prací pořádaný Českou radou dětí a mládeže. Naším cílem bylo rozšíření sadu na Kosím potoce na loukách Ligy lesní moudrosti.
 
Po teoretickém úvodu odborníka, který nám vysvětlil, jak správně postupovat, se děti navzdory nepříznivému říjnovému počasí pustily s chutí do práce. Museli jsme počkat, až ustane největší déšť, než jsme začali kopat
díry pro nové stromy.
 
K tomu jsme vykopali několik starých uschlých stromů, strhali staré zborcené oplocenky a pustili se do sázení. Každý strom jsme pečlivě usadili do správné výšky, pohnojili, zasypali a vytvořili z hlíny „zálivovou mísu“, aby se
u něho lépe udržela voda. Během víkendu jsme vysadili celkem 16 nových ovocných stromů (4 jabloně, 4 hrušně,
4 třešně a 4 švestky). Starším stromům jsme očistili kmeny a natřely ochrannou barvou proti okusům zvěře. Odborník také stromky prořezal, my jsme pak odtahali větve. Trochu jsme i posekali a pohrabali, aby se lépe sázelo. Ke všem vysazeným stromům jsme postavili nové oplocenky.
 
foto
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Práce šla dětem hezky od ruky.  A bylo jí opravdu dost. Na každého dětského účastníka vycházel jeden stromek.
Čtyři dospělí (vč. odborníka) dětem pomáhali, hlavně řezat a zatloukat oplocenky. Nakonec bylo třeba stromky zalít, takže jsme tahali vodu kýbly z potoka. Děti spolupracovaly po menších skupinkách a bylo vidět, že je práce bavila. Většinu procesu zvládaly samy.  A byly moc šikovné.  V neděli jsme se všichni mohli těšit pohledem na dobře odvedenou práci.

 
Kamila Válková

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je osm krát osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.