Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

První víkend náčelnických zkoušek 2022

(23.2. 2022)
Stalo se » V LLM
fotoMinulý víkend 18. – 20. 2. se uskutečnila první prezenční část náčelnických zkoušek na Faře v Michalových horách. Tyto zkoušky jsou určeny pro budoucí náčelníky kmenů, vedoucí táborů, organizátory akcí a další členy LLM, kteří se chtějí aktivně podílet na chodu svého kmene či Ligy. Letos je organizuje Martin Lehký a jednotlivé moduly mají na starost odborníci na danou problematiku. Účastníci si o tomto víkendu rozvíjeli své znalosti v oblastech vedení kmene, organizace táboření, právu a hospodaření. Objevili se tu zástupci z kmene Strážců údolí, Bobrů, Kruhu a rodu Přátelé divočiny. Program byl doplněn i různými hrami a aktivitami, takže jsme si akci náramně užili a odnesli si spoustu vědomostí.
 
fotoAkce začala v pátek večer, a protože jsme na Faru přijeli ještě za světla, šli jsme na krátký výlet po okolí. Michalovy hory mají bohatou hornickou minulost, těžilo se tu od 15. století stříbro, dokonce i zlato, proto jsme se šli kouknout na zasypanou štolu. Večer jsme s náčelníkem LLM Tomášem Sadílkem – Chlupem, měli debatu o kmenovém zřízení. Řekli jsme si, jak to ve kmenech a obecně v Lize chodí, a představili si stanovy a vnitřní řád LLM. Poté jsme rozebírali jednotlivé kmenové funkce. Přišlo mi zajímavé, že hodně kmenů má nějaké své jedinečné funkce, které v jiných kmenech nejsou. Například Strážci údolí mají vlčího strážce, který má za úkol hlídat a udržovat pořádek na táboře a být ostatním příkladem, nebo kmen Kruh má rádce, což je někdo, kdo vede přidělenou skupinku dětí a pomáhá jim.
foto
 
V sobotu ráno jsme po snídani rozebírali právo s Alešem Sedláčkem - Tokaheyou. Myslím, že tento modul je velmi důležitý, jelikož každý náčelník musí nést velkou právní odpovědnost za většinu věcí, co se v jeho kmeni přihodí, proto by se měl umět v této problematice alespoň trochu pohybovat. Tokaheya nám pověděl několik zajímavých příběhů o nehodách, které se při různých akcích staly, a vysvětlil nám, jak by jim šlo zabránit, případně jak je řešit. Po této aktivitě měla Lucie Vaňková, hospodářka LLM, krátkou prezentaci o hospodaření. Řekla nám, jak vést účetní deník nebo jak vyúčtovat dotaci.
 
fotoPo dopolední svačině jsme vyrazili směrem k tábořišti na Kosím potoce, kde nás měla čekat další část programu. Cestou jsme vylezli na vrch Homole, ze kterého jsme měli pěkný výhled na okolní krajinu. Když jsme dorazili na louku, stálo tam týpí obývané pár členy náčelnictva. Líbila se mi stylovost jejich táboření, jelikož všichni nosili indiánské oblečení a neviděl jsem u nich žádnou věc, která by malebnosti ubírala, což dávalo nadcházející aktivitě, která se měla týkat táboření, ten správný nádech. Tento modul měl na starost bývalý náčelník LLM Filip Chmel. Řekli jsme si, jak na tábor obstarat pitnou vodu, protože je důležité, aby jí bylo dostatek. Sice se to nezdá, ale během běžného tábora o zhruba padesáti účastnících se spotřebuje několik stovek litrů vody denně. Mimo jiné jsme také řešili problematiku kuchyně, skladování potravin, záchodů, umývání a hlavně rozdíl mezi zotavovací a jinou podobnou akcí pro děti, protože podmínky pro zotavovací akce jsou o dost tvrdší a mnohdy těžce realizovatelné. Po krátké kooperační hře a návštěvě týpí se s pár účastníky natáčelo interview, ve kterém si měli procvičit komunikaci s veřejností. Otázky kladené v tomto rozhovoru se týkaly Ligy a měly za úkol představit ji veřejnosti. Poté jsme se odebrali zpět na Faru, kde nás dnes měly čekat ještě dvě aktivity.
 
Na Faře jsme se s Kamilou Lunerovou – Maqiyémi pobavili o woodcraftu. Zkusili jsme si definovat, kdo je to vůbec woodcrafter a jaké by měly být jeho vlastnosti. Nakonec jsme se věnovali čtyřnásobnému zákonu.
Po večeři jsme se s Nicol Jará - Zi zabývali vedením kmene, hlavně co se výchovy dětí týče. Řekli jsme si, jak se děti během svého života mění a jak k nim přistupovat. Další den, v neděli, jsme v tomto tématu pokračovali. Každý z účastníků měl z domova za úkol vymyslet nějaký problém ve kmeni, o kterých jsme se nyní bavili. Rozebrali jsme si například problém šikany, pomlouvání nebo mezigeneračních sporů.
 
Posledním úkolem většiny účastníků tohoto víkendu bylo poskytnout interview. Jednalo se o pokračování ze včerejška, aby si mluvit před kamerou vyzkoušel opravdu každý. Poté jsme si vzali věci a vyrazili domů.
Na závěr bych chtěl dodat, že tento víkend byl pro mě, a věřím, že i pro ostatní, velice přínosný. Jednak jsem si doplnil a utvrdil informace, které jsme si měli za úkol nastudovat před víkendem, a jednak jsem se měl možnost seznámit s tím, jak to funguje v jiných kmenech. Organizátoři si za tuto akci určitě zaslouží velké wašte.
 
 
Text: Jáchym Hudlický - Tron
Foto: Martin Lehký
 
 

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři plus sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.