Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Činnost kmene Jilm v průběhu pandemie

(10.3. 2021)
Stalo se » V LLM » Ze života kmenů
fotoNáčelnice dětského kmene Jilm, Lucka Štichová, se s námi podělila o to, jak u nich probíhala a nadále probíhá činnost v průběhu posledního roku. Možná některou z aktivit využijete i ve svém kmeni nebo rodě. Lucce děkujeme za inspirativní a povzbuzující článek.
 

schůzky

  • V období od března do května roku 2020 jsme klasické schůzky hodně omezili. Jako jedinýprostředek ke komunikaci s dětmi nám sloužila WhatsApp skupinka, na kterou se budu ještě odvolávat. Díky ní jsem mohla děti motivovat k plnění ligových Výzev. Vzhledem k tomu, že jsem si to nastavili trochu stylem hecu ostatních, strhla se pak taková lavina, že se nám podařilo Výzvy vyhrát, z čehož jsme měli opravdu radost a jsem na naše děti dost pyšná. 
  • V září nás ale opět čekaly špatné zprávy, a tak jsme naši činnost v podobě pravidelných schůzek nemohli udržet dlouho. V říjnu jsme ještě stihli jednu výpravu a podzimní sněm, který byl těsně před prvními výraznými restriktivními opatřeními. Na něm jsme se s dětmi i jejich rodiči domluvili, že volba online schůzek nebude úplně vhodná, protože toho mají dost ve škole. Místo toho jsme se uchýlili k náhradnímu plánu, a to vytvářením různých úkolů se sdílením skrz WhatsApp skupinku.
     

letní činnost a tábor

V létě se trochu více rozvolnilo, takže jsme pár (venkovních) schůzek měli, v červnu jsme zvládli i výpravu. O prázdninách jsme místo tábora uspořádali 4 denní putovní výpravu. Tábor jsme se rozhodli nedělat hned z několika důvodů. Dva hlavní byly obavy z dodržení hygienických a jiných opatření na celkem nízkorozpočtovém táboře a také obava naší zdravotnice a druhý byl nízký počet zájemců. Musím ale říct, že volba puťáku byla skvělá a pravděpodobně ji zopakujeme i letos, i když přiznávám, atmosféru 14 denního tábora to nemá šanci nahradit. 

foto foto

 

hra o deník slavomíra velikého

fotoCelý princip vyvstal z programu na Ohnivecké čotokvě, které se zúčastnil teď už náš nový ohnivec Aleš, který přijel dost nadšený a celý nápad střednědobé hry tedy stvořil on (střednědobá = od sněmu do sněmu - zjistili jsme, že děti u celoroční hry brzo ztrácí přehled a motivaci).
 
Celá hra vlastně začala už na sněmu, kde se děti měly vydat po tmě kousek od našeho sněmoviště do lesa, kde do jejich hrnečku dostaly trochu léku proti slepotě. Ten jim však vydrží pouze omezenou dobu (do dalšího sněmu), a tak je potřeba začít pracovat na postupném získání všech stránek Deníku Slavomíra Velikého, aby měly možnost přijít na přísně tajnou recepturu tohoto léku. My jsme tedy připravovali úkoly, za které děti postupně stránky tohoto Deníku střádaly. 
 
Příklady úkolů: 
  1. Děti dostaly za úkol na venkovní procházce nasbírat 10 listů ze stromů či keřů, které jsou s jistotou schopni určit. 
  2. Ze získaných listů pak měly za úkol vytvořit otisky barvou (inspirace OP 2L6), za které pak získaly křížovku a po jejím vyluštění jsem jejich tajenku vyměnila za 1. stránku z Deníku Slavomíra Velkého. 
  3. Další stránku měly možnost získat za vyplnění kvízu o rostlinách (inspirace OP 2K1), který byl připravený podobně jako ty ligové v platformě Kahoot
  4. Na mapě naší obce jsem vyznačila spoustu míst, kde by se další stránka mohla vyskytovat. Podle popisu trasy musely dojít na správné místo, kde si stránku mohly vyfotit. 
  5. Protože se jim úkoly venku dost líbily, rozhodla jsem se připravit okruh za pomoci QR kódů, na jehož konci z posledního QR kódu dostaly další stranu.
foto foto foto
 
 

Společná výprava do south shields

Abychom obnovili aktivitu kmene a dali najevo, že kmen stále "žije", chystáme nyní fiktivní společnou výpravu do South Shields (rodiště E.T. Setona). Celé to spočí v tom, že za každý ujitý, uběhnutý, či ujetý kilometr na kole (tady budeme kilometry dělit dvěma, protože je to snazší než chůze či běh) našeho člena se celý kmen posouvá na této cestě, a tak všichni táhneme za jeden provaz a věříme, že to kmen i utuží. Máme před sebou trasu dlouhou 1711,7 km. Možná časem vymyslíme i nějaké zádrhely - úkoly, které bude potřeba, aby všichni členi splnili, jinak se nebudeme moci zase posunout, či si s touto aktivitou více pohrajeme. Budeme se ale snažit, aby to dětem nezasahovalo do programu školy a rozhodně na ně nebudeme nijak tlačit. 
 
 
Lucie Štichová - Lucka, náčelnice dětského kmene Jilm, http://kmenjilm.wz.cz
 
Chcete-li se podělit o nápady a činnosti vašeho kmene, napište nám na ustredi@woodcraft.cz!

Komentáře, diskuze

15.3. 2021 23:47
Willy
Dík za hezké povídání - jo a moc pozdravujte v South Shields!

Kolik je jedna plus jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.