Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Velikonoční táboření rodinných kmenů na Kosím potoce

(8.5. 2019)
Stalo se » V LLM
fotoNa Kosí potok jsem na Velikonoce zavítala snad víc než po deseti letech. Tehdy jsem ještě byla součástí náčelnictva kmene Kruh, bezdětná a bez prstýnku, tábořili jsme na horní louce. Teď jsme přijeli na dolní louku jako návštěva Netopýra s Itawou a Čingise s Bětou. V teepee nás mimo třech manželských dvojic bylo ještě třikrát tři děti. Bylo těsno. Na louce nebylo těsno, ale krásně, a postupem dní dokonce vedro. Obhlížíme si spálené tváře od sluníčka a s Jučikalou vedeme smutné řeči o suchu a špatné trávě pro koně. Je duben a neprší. Potok za loukou chladí, Netopýr tu odlil několik stop zbloudilého mývala. Lasík s Medvědem nás tábořením krásně provázejí, děkujeme za to. Při četbě úryvků z Lovců mamutů  šly rodinné týmy lovit,samosebou mamuta, a to pomocí Setonova běhu.Ti nejrychlejší z tlupy ulovili opravdovou flákotu, ti mladší pak většinou bramboru a k tomu buřt či dva. Po zbytek dní bylo co jíst. Další den bohužel vyhasl naším pravěkým verzím oheň a bylo nutné fotoukrást ho sousední tlupě. A protože by se to mohlo opakovat, posunuli jsme se radši v čase dál do dob, kdy už člověk uměl oheň rozdělávat. Všechny děti to zkoušeli sirkami do vlastních hraniček a některé pak i křesat a třít. Další den jsme se mohli zúčastnit potní chýše, která byla opravdu pro drsňáky, včetně té dětské rozjezdovky. Nebo jsme jen my z Kruhu nějací měkejši? Večer proběhl slavnostní sněm, uznal orlí pera, navlékl korálky a dojemně udělil titul, zpívali jsme, bylo to moc milé.
 
fotoNeděle byla tradičně neindiánská, vajíčka byla předmětem materiálových a genderových experimentů, pomlázky už tolik ne. Vaření v červeném víně vytvořilo fialovo šedé krystaly na povrchu, polévání barvami na vejce akční malbu, roztavené voskovky simulovali folklórní barevné kraslice, obalování v lepidle a omotávání bavlnkami zase způsobovalo nedobytné artefakty k obdivování. Vrcholem byl zlatý lak na nehty, díky kterému vznikala díla hodná předraženého prodeje třeba na Karlově mostě v Praze. Cibulová batika byla jako vždy krásná a nadčasová.
 
fotoV pondělí mnoho koledníků získalo úplné bohatství dobrot, někteří (můj syn například) se neodvážili deklamovat hody hody a dopoledne bylo tím pádem dramatické. Některé bylo nutné polítu vodou, protože přišli až po obědě. A mezitím vším se bouralo a mávalo a odjíždělo a děkovalo.
 
Taky mávám a děkuji, bylo to fajn.
Maruška Bakšteinová

Komentáře, diskuze

11.5. 2019 12:11
Yučikala
fotogalerie: https://wanagi.yucikala.net/fotogalerie/2019/04_srk/
22.5. 2019 8:49
Čingis
A více mých fotek zde:
https://www.zonerama.com/Link/Album/5279916?secret=Idg7v10ToNe92ikfrCEfuE865

Kolik je sedm plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.