Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Náčenické zkoušky 2019 - 2. víkend

(20.4. 2019)
Stalo se » V LLM

Druhý víkend náčelnických zkoušek 5.–7. 4. 2019 se konal v Moravském krasu na Rychtě Krásensko a oproti malé ochutnávce ve Svatém Janu jsme si užili underground se vším všudy.

I přes pozdní příjezd jsme v pátek večer stihli probrat něco z pedagogiky a pak pokračovali volnou zábavou. Avšak, o co víc (déle) jsme se bavili, o to horší bylo sobotní vstávání. Tokhatamani se ale nedal odbýt, a než dozněla Ranní píseň, byli jsme všichni venku.

Dopolední program byl věnován prohlídce Šamalíkových jeskyní pod vedením zkušeného místního speleologa. Rozdělili jsme se na dvě skupinky, první jela k jeskyni auty (a šla do jeskyně první), druhá šla pěšky. Kdo by čekal jeskyni s betonovým chodníčkem a osvětlením, hodně by se divil. Vstup do jeskyně tvořilo zamřížované okénko velkosti kanálu na silnici, pod nímž se skrývaly plazivky, soutěsky a lanové žebříky, po kterých jsme slézali stále níž a níž, zatímco jsme míjeli netopýry, vrápence a sem tam i nějakou tu krasovou výzdobu. Vrcholem (alespoň pro mě) byl traverz po lanovém mostě nad téměř bezednou propastí. Nic pro lidi trpící závratěmi nebo klaustrofobií.

fotofotofotofotofotofotofotofotofoto
Po návratu z jeskyně jsme si ohřáli oběd (vrátili jsme se později, jelikož se prohlídka trochu protáhla) a pak se vrhli na přípravu tábora. Zorganizovat tábor není jen tak. Kromě programu, vedoucích a dopravy musíte zajistit různá povolení: obvykle to znamená oběhat všechny možné instituce a zainteresované osoby: přesvědčit Kamila, že mu tábor nezhatí dotace na sečení luk, zajistit pitnou vodu, dřevo, vypořádat se s hygienou... Kdo to všechno zvládl, mohl si dát svačinu.
Sobotní podvečer pak náležel přípravě sněmu. Vyráběli jsme pochodně, diskutovali s radou orlích per o činech, vymýšleli program. Samotný sněm pod hvězdnou oblohou trval dlouho do noci. Udílela se orlí pera, dekrety z náčelnických zkoušek a zbyl čas i na nějakou zábavu.
Na neděli nám toho z programu nezbývalo mnoho. Byli jsme uvedeni do tajů hospodaření, dozvěděli se něco o nástrahách právního systému a ještě jednou se vrátili k pedagogice a psychologii dětí. Po obědě jsme se pak rozjeli do svých domovů.
fotofotofotofotofoto

Chtěl bych tímto vyjádřit srdečné díky organizátorům a lektorům náčelnických zkoušek za předané zkušenosti a nevšední zážitky, kterých se nám na náčelnických zkouškách dostalo.
 
Quest – kmen Tančící Lososi
foto
Při návratu ještě někteří stihli zajít na krátkou návštěvu za Bobrem. Náčelnických zkoušek se letos nakonec zúčastnilo 16 účastníků a 8 z nich už je má komplet dokončené, většinou „výtečně“, ostatní ještě musí doplnit zdravotnický kurz, případně nějaké úkoly (to se týká převážně letošních maturantů, kteří mimo náčelnických zkoušek stihli během týdne i napsat maturitní písemky - wašté :-) ).
 
 
 
vložila Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna plus jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.