Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Kožená Čotokva

(12.6. 2018)
Stalo se » V LLM
Už jste někdy natahovali kůži jako kráva? Nebo škrábali kůži jako bejk? My jo. 
 
Zúčastnili jsme se totiž Čotokvy na zpracování kůže. 
 
Akce byla rozdělena na dva víkendy, a rozhodně oba stály za to. Na prvním víkendu jsme kůže očistili a napnuli do rámů, aby mohly pěkně vyschnout. To proběhlo koncem dubna v rámci SRKu. V druhém víkendu jsme kůže zbavili zbytku šlach a srsti z druhé strany.
 
Protože kůže nebyly zrovna nejmenších rozměrů, žádala si tato akce odpovídající místo. Skvělým útočištěm nám byla fara v Bosni u Mnichova Hradiště, kde jsme mohli snadno operovat s obrovskými rámy. 
 
Jak akce probíhala? Přijeli jsme v průběhu odpoledního večera v pátek, a začalo se škrábat. Škrábalo se dlouho. Škrábalo se zprava, škrábalo se zleva, škrábalo se shora. Zdola se neškrábalo, neb to nejde. 
 
Kolem půlnoci jsme škrabky odložili a odměnili se kvalitním hudebním požitkem z kytarové produkce. V sobotu jsme poladili škrabky, abychom je měli správně nabroušené a škrábalo se dál. Vedro bylo veliké, avšak nás nic nezastavilo. 
 
Někteří z nás měli ambice vyšší a to, vyčinit si mozkovku třeba na košili nebo šaty. Ti si kůži také oškrábali a pak do ni vpravovali vepřový mozek. Pak ji různě žmoulali, tahali, muchlali a zase tahali. 
 
Sobotní večer nás Ježek pohostil výborným grilováním. A pokračovalo hraní na kytary dlouho do noci, i když o poznání kratší, protože celodenní škrábání na nás bylo dost znát.
 
Neděle byla zasvěcená doškrábání srsťové strany a u mozkovek hlavně uzení, kterým se celý proces dokončuje.
 
Ke konci dne, jsme pouklízeli spoušť, která po nás vznikla. Rozdělili jsme si rawhidy - výsledky naší práce a vydali se k domovům. Domů jsme jeli obohaceni o materiál na své výrobní projekty a hlavně o zkušenost, že i když je to dřina, není to nemožné. 
 
Velké Wašte patří Jirkovi Hudečkovi, který nám celou dobu byl lektorem, jak se k celé věci správně postavit a svou kůži si nezkazit. Děkuji, patří rozhodně Filipovi, který se postaral o kůže a o chod celé Čotokvy. V neposlední řadě děkuji Filipovým rodičům, ti nám poskytli místo, které bylo ideální, a ještě k tomu tak krásné.  A  díky účastníkům, jste skvělí! 
 
 
 
foto  foto
 
foto   foto   foto
 
 
Martin Kubín - Zlobr

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je sedm plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.