Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Sněm zástupců 2017

(7.11. 2017)
Stalo se » V LLM
Co se událo za poslední rok v LLM? Ohlédnutí za uplynulým rokem, právě probíhající aktivity LLM, plány do budoucna – to vše zaznělo na Sněmu zástupců LLM, který proběhl o víkendu 20.–22. 10. 2017 na skautské základně Kaprálův mlýn u Ochozi u Brna.
 
V pátek večer si účastníci poslechli Bobrovo povídání o nedávném letu letadlem z Křižanova přes Bobří hrad, Walden až nad údolí Zátoka, tábořiště kmene Tate Osmaka, aby zamával účastníkům letošní Tawiskary. Nu, asi každý z nás v duchu přemýšlel, jaké radosti asi bude prožívat ve svých 90ti letech... Neméně zajímavé pak bylo večerní vyprávění Tokahey, Evy a Klokši o výpravě do USA po stopách E. T. Setona v Cos Cob, o táboření na Klenově woodcrafterském tábořišti v Britské Kolumbii, o putování deštnými pralesy NP Olympic a o mnoha dalších krásných místech.
 
V sobotu pak celý den probíhalo vlastní rokování, kterého se zúčastnili zástupci 27 kmenů, zástupci rodů, členové náčelnictva a další hosté.
Náčelnictvo pod taktovkou náčelníka Filipa Chmela má za sebou první rok volebního období, tak dopoledne zazněly zprávy náčelnictva a dalších spolupracujících lidí, na to pak navázala diskuze a projednávání dalších bodů.
 
Nejdůležitější informace jsou shrnuty zde:
  • V průběhu roku se uskutečnila řada zajímavých akcí (některé jsou zmíněny blíže níže), probíhají kmenové schůzky, tábory i mezikmenová setkání.
  • Velkou pochvalu si zaslouží zejména náčelníci dětských kmenů, organizátoři akcí, pracovnice kanceláře a všichni, kdo nějak přispívají ke zdárnému chodu LLM.
  • Ohnivecké společenství uspořádalo tři úspěšné akce (Ohnivecké setkání v Srbech, Vyráběcí víkend pro zájemce o woodcrafterské táboření, Sněm LLM ve spolupráci s kmenem Tate Osmaka) a blíží se ještě podzimní ohnivecké setkání na Bobřím hradě.
  • Letošní Velké hry zahrnovaly čtyři velké mezikmenové akce pro dětské kmeny – Stará Praha, Lesní běh, Kiwendotha a Tawiskara. Vítězem letošního ročníku a čestným držitelem Mahykanovy palice je kmen Bobrů. V příštím roce je v plánu všech pět Velkých her, tak se můžete těšit.
  • Karča – Karolína Dandová informovala o úspěšné Čotokvě pro Malou lóži, které se zúčastnilo 12 členů ML.
  • V rámci podzimního táboření proběhl i nultý ročník soutěže pro Velkou lóži Woodcraft Ranger.
  • Náčelnické zkoušky letos absolvovalo celkem 5 lidí – víkendové akce zahrnovaly víkend na sněžnicích a víkend na statku v Želichově. V roce 2018 náčelnické zkoušky nebudou, neboť už letos byl malý zájem, neboť kmeny již případné vhodné adepty vyslali na  NZ v několika předchozích letech, proto náčelnictvo navrhlo jednoroční přestávku.
  • LLM vydala knihu Rebel s hlavou v oblacích – Miloš Seifert, život a dílo od Tomáše Studenovského – Tuwanakhy o zakladateli LLM a o prvopočátcích woodcraftu v našich zemích. Slavnostní křest knihy proběhnul 12. 10. 2017.
  • V září proběhla tradiční akce pro veřejnost – Indiáni z Točníku. Akce byla skvělá, navštívilo ji 720 lidí a na zajištění se podílelo 80 lidí, kteří si pak večer vesele zajuchali a zatančili za doprovodu skupiny Kapišto. V roce 2018 se s akcí opět počítá. Dětské kmeny, které by chtěly prezentovat svoji činnost, se mohou po domluvě objevit v pořadu ČT Lvíčata, kontaktujte Chlupa.
  • Na jaře proběhlo i Setkání rodinných kmenů – táboření pro rodiny s dětmi z řad LLM i veřejnosti, probíhá zde pravidelně sněm, vítány jsou i stráže a rody, které si chtějí nechat uznat orlí pera.
  • Okeya – Tomáš Koubek informoval o letním táboření na Kosím potoce. Náčelníkem tábora pro příští rok byl zvolen Marťa Lehký z kmene Okwaho.
  • Na Sněmu zástupců byla slavnostně předána zakládací listina novému kmeni Tančící lososi (Praha) s náčelnicí Markétou Horskou. Náčelník Filip představil i nový Rod Sněžné sovy (Říčany) s náčelníkem Geniou. Řady LLM rozšířily letos i další rody – rod Čápů (Český brod), rod Rysů (Praha) a rod Osm per (Benešov)
  • Novým členem náčelnictva se po odsouhlasení Sněmem zástupců stává Zlobr – Martin Kubín z kmene Bobrů.
  • Fara Michalovy Hory: Chalupa je skoro dodělaná včetně podkroví, soc. zařízení, venkovního přístřešku... Příští rok je v plánu slavnostní otevření.
  • Chata Fram: V současné době probíhá rekonstrukce schodiště, chata by měla být plně v provozu od Vánoc (snad se to stihne). Bohužel se nepodařilo na úřadech prosadit zprovoznění podkroví pro účely ubytování.
  • LLM podala projekt na vytvoření vzdělávacích woodcafterských programů, které by probíhaly na Faře, Framu a na hradě Roštejně (zde pod vedením Káti a Ywanna Rozinkových) se zaměřením na rukodělnou činnost (kovárna, práce se dřevem), znalosti přírody (geologie, hydrobiologie, zoologie...), historii a etnografii (život ve středověku, život v týpí...) a mnohé další.
  • Kosí potok: proběhlo letní táboření, dřevní brigády, bylo upraveno parkoviště a zakoupen nový traktor na úpravy luk, v příštím roce bude potřeba vyrobit novou plachtu na dance lodge.
  • Yučikala vytvořil nový rezervační systém na místa na táboření na Kosím potoce, do příštího roku bude upraven na základě připomínek a bude upraven i systém rezervace chaty Fram a Fary.
  • Pro kmeny byly vytvořeny e-formuláře na různé administrativní úkony (žádosti o dotace, hlášenky tábora...), na ligovém webu přibyla Historie časopisů LLM a elektronická forma Mistrovství.
  • V LLM je k datu Sněmu 1434 členů, 39 kmenů, 13 rodů a 89 stráží.
  • Hospodářka Verča Dlabalová představila výsledek hospodaření za rok 2016 – skončili jsme v zisku 138 752 Kč.
  • Smlouva s MŠMT: máme zajištěnou finanční podporu až do r. 2020 v garantované výši 90 % sumy přidělené na r. 2017.
  • Byly odslouhlaseny členské příspěvky na rok 2018. Jsou stejné jako pro rok 2017, tzn. při uhrazení do 31. 12. 2017 platí příspěvek uvedený níže, ale při úhradě až po 31. 12. 2017 platí cena v závorce. Pro nové členy přihlášené po 31. 12. 2017 platí cena bez závorky.
                  děti do 15 let: 300 Kč (350 Kč)
                  studenti, důchodci a výdělečně nečinní: 390 Kč (440 Kč)
                  dospělí výdělečně činní: 570 Kč (620 Kč)
                  rodiny: 690 Kč (740 Kč)
  • Výroční Sněm LLM 2018 bude 1.–2. 9. 2018 u Horkého Brodu na tábořišti Rodu od soutoku – u řeky Oslavy nedaleko Ivančic.
  • Maqiyémi a Willy informovali Sněm zástupců o možnosti získat pro LLM pozemky na Samechově. Na Sněmu zástupců zaznělo několik hlasů, že louky by jistě našly své využití, a náčelnictvo tedy může jednat o převodu a nákupu uvedených nemovitostí.
  • Zi seznámila účastníky s výsledky své bakalářské práce o aplikaci woodcraftu do běžného školského systému.
  • Tibor vyhlásil výsledky letošní fotografické soutěže Woodcrafoto – autorem nejlepší fotografie byl Marťa Lehký.
  • Tokaheya pozval woodcraftery na 20. výročí založení ČRDM, které se plánuje na 12. 6. 2018, a LLM by se tam mohla prezentovat nějakým neotřelým způsobem.
  • Během odpolední diskuze se dalo dohromady kalendárium na rok 2018, tak se máme na co těšit!
Sobotní večer byl v režii kmene Kruh a rozhodně jsme se nenudili – už víme, kdo má v hlavě kalkulačku, kdo je nejrychlejší pijan a kdo si umí zachovat poker face, i když Tokaheya předvádí králíčka...
 
V neděli jsme pak vyrazili na jedno z nejutajovanějších míst někdejší ČSSR – do jeskyně Výpustek a ti nejskalnější si ještě prolezli jeskyni Netopýrku a jeskyni u Švédova stolu. Dostatečně zablácení a šťastní jsme se pak rozloučili s víkendem i s ostatními a hurá do dalšího woodcrafterského roku!
 
 
Maqiyémi – Kamila Lunerová, foto Yučikala

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět plus sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.