Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Křest knihy Rebel s hlavou v oblacích

(15.10. 2017)
Stalo se » V LLM
Navečer 12. října 2017 se sešli woodcrafteři a přátelé z dalších spolků u příležitosti slavnostního křestu knihy Rebel s hlavou v oblacích – Miloš Seifert, život a dílo od Tuwanakhy – Tomáše Studenovského.
 
Více než 100 let od první přírodovědné vycházky vedené nadšeným mladým profesorem přírodopisu M. Seifertem uplynulo, než se pan profesor dočkal knihy, která uceleně mapuje jeho celoživotní snahy o vybudování nového lepšího světa využitím výchovy mládeže v duchu lesní moudrosti. V knize je podrobně vykreslen donquichotský boj navenek plachého, avšak vnitřně velmi silného, idealisty s tehdejším školským systémem i se současně vznikajícím skautingem. Barvitě jsou zde popsány první woodcrafterské tábory, osudy mnoha osobností spjatých s děním v lize a jejich vzájemné názorové rozpory, které v průběhu let vedly k opakovanému tříštění a opět slučování woodcrafterů do jedné organizace – a mezi nimi jejich duchovní vůdce M. Seifert – Woowotanna, mnohými obdivován, mnohými nepochopen, mnohými zatracován.
V novodobé historii LLM je jméno Miloše Seiferta bohužel pro většinu členstva pouze prázdným jménem, neboť jeho knihy a články ve starých Vatrách a dalších časopisech se do rukou dostanou pouze zájemcům o historii, jen tu a tam vyšel souhrnný článek u příležitosti nějakého kulatého výročí. A přitom právě Seifert je osobností, která v našich zemích propagovala woodcraft nikoliv jako zábavné zálesácké víkendy v přírodě, ale zejména jako cestu k vyšším cílům morálním, etickým a ekologickým. Seifertovy nároky na „čisté lidství“, ke kterému by měl každý woodcrafter směřovat, byly velmi vysoké – byly nadčasové, apolitické a poněkud utopistické. Dokázal však oslovit a nadchnout obrovskou spoustu lidí, která pak ducha lesní moudrosti předávala dál, ač Seifertova osobnost pomalu upadala v zapomnění. Nedlouho před smrtí řekl příteli: „Věřím, že woodcraft v Československo bude, i až já odejdu...“ 
 
Ne mnoho dnešních woodcrafterů má přečtenou Woowotannovu knihu Přírodou a životem k čistému lidství, ale všichni znají woodcrafterský zákon, plnění orlích per i táboření v přírodě. Woodcraft žije a to nejenom v hlavách sečtělých knihomolů, ale tepe i v žilách mnoha malých a mladých woodcrafterů. Když sedí kolem ohně, září jim v očích stejné hvězdičky jako kdysi Dětem Živěny.
 
Díky, Tuwanakho, že jsi svojí knihou pomohl poodhalit osobnost Miloše Seiferta a počáteční období Ligy lesní moudrosti i dnešním čtenářům. Jsem ráda, že se konečně našel člověk, který s takovým nasazením a důsledností zmapoval část historie naší organizace.    
 
Slovy Biminijiho „Woodcrafteři touto knihou splácí dlouholetý dluh, který měli vůči svému zakladateli.“
 
Knihu by si měl přečíst každý woodcrafter, je dostupná zde nebo v kanceláři LLM.
 
 
foto 1 foto 2 foto 3
foto 15
Krátká Tuwanakhova přednáška o Seifertově životě Autor knihy Tomáš Studenovský – Tuwanakha Na začátku večera zažehnul ohnivec Tokhata Mani čtyřnásobný oheň woodcrafterského zákona.
Nechybělo ani pečetidlo E. T. Setona – dar lize od Setonovy vnučky Julie A. Seton.
foto 14 foto 24 foto 18 foto 20
Na úvod zazněla historická woodcrafterská hymna Zelení hájové v podání Tibora.
Tuwanakha čte Mahykanovy vzpomínky na návštěvu M. Seiferta na letním táboře.
  Jako doprovod vyprávění o woodcrafterských táborech v Nízkých Tatrách zněly i slovenské lidové v podání Jerryho.
foto 27
foto 29 foto 30 foto 31
  Kniha nebyla polita šampusem, nýbrž ovoněna symbolickým kouřem indiánské trávy.  
Na závěr zazněla i další píseň starých woodcrafterů Ó, caribou v podání Culdy.
foto 10 foto 11 foto 9 foto 33
Praneteř prof. M. Seiferta paní Jana Ondrejičková
 
 
 
   
foto 23 foto 19 foto 16 foto 7
  V popředí starosta Junáka Josef Výprachtický – José   Současný náčelník LLM Filip
foto 32 foto 5 foto 6 foto 26
Bývalý náčelník LLM Logan   Bývalý náčelník LLM Tokaheya Bývalá náčelnice LLM Maqiyémi se současným ohnivcem Tokhata Manim
foto 12 foto 13 foto 35 foto 17
Bývalý náčelník Neskenonu Hiawatha Biminiji – člen přípravného výboru při obnovování LLM v l. 1989-1990, autor knihy Seton v Praze Keny – autor řady článků o historii woodcraftu ve Woodcraftu  
foto 22 foto 34 foto 8 foto 25
    Předseda A-TOM Tomáš Novotný Zpravodaj Náčelnictva oldskautů Junáka Slavomír Janov – Nashville
foto 37 foto 21 foto 4  
Slavnostní křest si nenechali ujít ani woodrafteři z Polska Bývalý náčelník Čerokí – Soewah, jeden ze zakladatelů Midewiwinu Co by to bylo za slavnost, kdyby tu nebylo nic k snědku :-).  
       
       

Kamila Lunerová – Maqiyémi + foto Pavel Spálený - Yučikala Wičaša

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.