Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Woodcraft Ranger

(10.10. 2017)
Stalo se » V LLM

fotoNápad uspořádat „Něco“ pro ty odrostlejší vedle „dětské“ Kiwendoty, měla Maquiemi. A protože slyšela, že jsem vloni absolvoval Bushcraftmana, přišla s tím za mnou. Přesvědčovali jsme se navzájem, že něco podobného by se určitě líbilo i kamarádům z Ligy.

A tak se zrodil Woodcraft Ranger - víceboj pro starší a pokročilé. Název napovídá, že soutěž měla ambici oživit v LLM trochu pozapomenutou slávu bílých zálesáků, lesní běžců, hraničářů & traperů. Ti posledně jmenovaní každoročně pořádali setkání (tzv. randezvous) kde mj. měřili své síly v různých chlapáckých disciplínách.

fotoPřipravili jsme tedy 7 disciplín, které rozhodně nebyly „úplná brnkačka“ – a napjatě čekali, zda se vůbec někdo přihlásí. Na start se v pátek 28.9. nakonec postavilo 12 statečných – ba co víc, dokonce 4 děvčata. Zatímco nejmladší účastnici Alče je 15, nejstarší Fox má už podobně staré děti. Přesto bodové rozdíly v konečném hodnocení nebyly zdaleka tak velké, jak by se dle věku či množství per na šerpách mohlo zdát. Soutěžilo se následujících disciplínách:

  1. Azimutový sprint - krátký azimutový běh, na každém stanovišti bylo potřeba poznat mapovou značku.
  2. Poznávačky přírodnin – soutěžící měli určit odlitky stop zvěře, vzorky dřev a hlasy savců a ptáků z nahrávky.
  3. Práce se sekerou - přesekání klády na čas & rozseknutí 10 šišek podél.
  4. Střelba ze vzduchovky - střílelo se na špalíky velikosti krabičky od sirek, po 10 ranách vleže, v kleku a vestoje.
  5. Vaření vody na čas = královská disciplína. Z polínka pomocí sekyry, nože a křesadla rozdělat oheň a uvést do varu 3/4l vody v nezakryté nádobě.
  6. Stopařská stezka - na stopě vyznačené v nepřehledném terénu najít tři terče (zvířata) a pokusit se je lukem ulovit.
  7. Finská stezka – ne moc dlouhý ale přesto vysilující překážkový běh. Překážky byly přirozené (potok, nesmírný svah) i umělé (lana, těžký batoh).

fotoHlavní cenu – švédskou sekyru Hultafors - si nakonec po zásluze odnesl Matěj z Veverků; druhý skončil Lukass (Tate Osmaka), třetí Mokrouš (Ťapáč), bramborová byla Bára (Tusilago/Veverci). V pomyslném hodnocení kmenů nejlépe dopadli Veverci (oddíl TOMíků z Brandýsa) – není divu, tvořili plnou polovinu soutěžících.

Chtěl bych poděkovat Áje a Marťovi za obrovský kus práce s přípravou a vlastní soutěží, náčelnictvu Ligy za poskytnutí prostředků na hodnotné ceny a všem soutěžícím za nasazení, se kterým do toho šli. Bude-li ze strany ligového lidu či bledých tváří mimo LLM zájem, můžeme začít připravovat další ročník, nebo třeba zimní verzi.

Ájiny fotky z akce si můžete prohlédnout zde.

Jiří Lehký - Hočhóka, Okwaho

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je osm krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.