Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Třešňová alej vysazená na Kosáku v rámci projektu 72 hodin

(21.10. 2016)
Stalo se » V LLM
Stalo se » V ČRDM
Stalo se » Fara Kosí potok
Již pátý ročník projektu 72 hodin dobrovolnických prací pořádaný Českou radou dětí a mládeže jsme i letos podpořili prací na Faře v Michalových Horách a na Kosím potoce.
 
Co se dělo? Vzhledem k počtu zúčastněných dobrovolníků se nestihlo tolik, co jsme plánovali, přesto jsme nelenili a odvedli kus práce.
 
V pátek jsme se cestou do Michalových Hor zastavili na faře v Holostřevech, kde se do projektu 72 hodin také zapojili, a vyložili jsme jim jeden z mnoha ovocných stromů, které jsme v rámci projektu získali k vysazení. Místní obyvatelka fary Markéta nás provedla po jejich barokní faře s černou kuchyní a klenutými stropy, která mj. nabízí ubytování pro organizace pracující s dětmi a mládeží. http://www.komunitanoe.cz/noe/ubytovani-na-fare
 
Sobotní dopoledne jsme věnovali sběru jablek z naší farní zahrady. Přestože byl letos obsypaný trochu překvapivě pouze jeden strom, nalisovali nám v moštárně v Plané z naší úrody (cca 160 kg jablek) přes 100 litrů chutného moštu. Moštárnu provozuje místní zahrádkářský svaz a jsou tu milí lidé, kteří mají rádi Indiání :-)
 
Po obědě jsme se přesunuli na louky ke Kosímu potoku, kde už Šemík začal vyřezávat trnkové keře podél cesty od parkoviště ke kapličce. Tokaheya odvezl várku stromů do Kořene, kde se též zapojili do projektu a sázeli alej podél cesty, která vede od Kosáku do Kořene, a my ostatní jsme se připojili k Šemíkovi. Filip se chopil motorové pily a statečně prořezával se Šemíkem hradby neuvěřitelně prorostlých trnitých křovin, já s Terkou jsme pořezané větve odklízely a Marek se zatím pustil do sázení stromů na již vyřezaných úsecích. Tokaheya se pak připojil s křovinořezem i pilou a do večera byla většina placu připravena k vysazení plánované třešňové aleje. Tomášek statečně asistoval u všech dílčích aktivit. K večeru jsme setřeli pot a vytahali trny z rukou a vyrazili na zaslouženou večeři.
 
V neděli nás přivítalo nádherné slunečné počasí, takže dopolední sázení stromů bylo o to radostnější. Podél cesty máme 15 stromků různých druhů třešní. Cestou zpátky na faru jsme vyložili poslední hrušeň a jabloň v Michalových Horách a pak už jsme jen poklidili na faře a po pozdním obědě vyrazili domů.
 
Děkuji všem účastníkům za jejich čas a energii, kterou dobrovolně vložili do tohoto projektu, a samozřejmě za jejich milou společnost.
 
 
foto
foto
 
 
Eva Beránková - Klokša
 
Aleš Sedláček - Tokaheya

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.