Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Sněm LLM u Čoubova mlýna

(19.5. 2016)
Stalo se » V LLM
O víkendu 14. – 15. 5. 2016 proběhl výroční sněm Ligy lesní moudrosti. Letos se sněm konal na tábořišti kmene Kruh na řece Střele u Čoubova mlýna.
 
Kmeni Kruh platí velké wašte za přípravu tábořiště. Tábořiště Kruhu je krásná rozlehlá louka v tyto dny posetá jasnými sluníčky kvetoucích pampelišek.
 
Oproti sněmům v minulých letech působil tento trochu nostalgicky – na sněm dorazilo kolem 70 lidí a vzhledem k tomu, že autem, autobusem či vlakem se nedalo dojet až do týpí, tak všichni na tábořiště dorazili po svých, pěkně s batohem na zádech; mnozí si po cestě nenechali ujít několikeré brodění.
 
fotofotofotofoto
 
Na sněmu se sešli zástupci přibližně poloviny kmenů a dokonce i Rafal z Polska se svými dvěma kolegy. Celý den se nesl v duchu sedmi tajemství lesní moudrosti – lék na obloze nás provázel celý den, Hrom uspořádal tradiční soutěž v rozdělávání ohně, Okeya nám osvěžoval znalosti o chlebu lesa, Mokrouš nabídnul možnost sledovat severní hvězdu i za bílého dne, Josef z Kruhu nás provedl po kouzelných místech jako stvořených pro noční bdění, woodcrafterský zákon zazněl při zapalování sněmovního ohně, mír noci jsme si užívali po ukončení sněmu – a to zejména při nočním brodění zpátky k týpí pod křišťálově jasnou třpytivou oblohou, během které přízemní mrazíky vytvořily nad ránem na trávě ledovou krustičku.
 
fotofotofotofotofotofotofotofotofoto
 
Soutěž v rozdělávání ohně byla dramatická jako vždy – v squaw části nakonec Hrom povolil použití bavlněného práchna a vyhrála Bára z Ťapáče (13,2 s) a v těsném závěsu za ní její soukmenovkyně Jakari (14,5 s), Tawasenta se hrdinně poprala s původními pravidly a vykřesala oheň i do přírodního materiálu (4 min 10 s). V soutěži rozdělávání ohně třením pomocí luku vyhrál nejčastější vítěz – Rafal s časem 47 s, ale v soutěži rozdělávání ohně třením pouze rukama jej trhnul tuzemský borec ThokataMani (1 min 33 s); budiž dodáno, že s Rafalovými pomůckami – Rafal tak miluje soutěže v rozdělávání ohně, že raději všem zájemcům popůjčuje své bohaté vybavení, než aby soutěž byla nuda…
 
fotofotofotofoto
 
V tradiční soutěži o nejlepší woodcrafterský výrobek soutěž z velké části ovládnul kmen Drum bun. V Malé lóži vyhrál Kryštof (Drum bun) s vakem z nutrie a na druhém místě se umístila Maruška (Činčapi Wakan He)  s korálkovaným pytlíčkem. V soutěži Velké lóže vyhrála v sekci „woodcrafterský výrobek“ Wičanhpi (Drum bun) s patchworkovou dekou a za ní Jerry (Drum bun) s vlněnými rukavicemi pletenými na formě dle vzoru Osturňa, okr. Poprad. V sekci „indiánský výrobek“ vyhrál Hrom s irokézskou péřovou čapkou, za ním pak Olowanteča (Drum bun) s korálkovaným vakem z nutrie a nakonec Zuzka (Činčapi Wakan He) s korálkovanými dětskými mokasínami. Za zmínku stojí i to, že Wičanhpi vůbec netušila, že se účastní soutěže, neboť deku do soutěže přihlásila Ileyawin s Chlupem, kteří deku dostali před časem od Wičanhpi darem.
 
Sněmoviště bylo od týpí vzdálené asi 400 m a při cestě mezi týpím a sněmovištěm jsme se museli brodit přes ledovou Střelu. Zasloužilý woodcrafter Bobr se ve svých 89 letech na brodění těšil, dokonce si odpoledne předem otestoval hloubku vody, ale náčelník s ohnivcem mu cestu přes brod trochu ulehčili. Na večerním sněmu byly slavnostně do LLM přijaty přítomné nové kmeny – Činčapi Wakan He z Mníšku pod Brdy, Národ čtyř živlů z Prahy a Hinajankaga z Doks.
 
fotofotofotofotofoto
 
Po vyhlášení soutěží a udílení orlích per nastal slavnostní okamžik – udílení woodcrafterských titulů. Vedle několika titulů Malé lóže byly uděleny i vysoké tituly –  Škarman (Velký Orlí Sagamor), Tawasentha (Sachem), Sachem Ipawa (Karča, Hrom). Wašte všem!
 
fotofotofotofoto

Sněmovní víkend uběhl rychle jako voda, sněm u Čoubova mlýna určitě zůstane dlouho v paměti všem přítomným. Díky všem za přípravu krásných dnů!

 
Maqiyémi – Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

8.6. 2016 23:47
Slunce
Mé fotky ze sněmu: https://goo.gl/photos/PPDVFZQQ3kLYVFxJ6

Kolik je dva plus sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.