Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Rukodělný víkend – výroba dřevěných luků

(15.10. 2015)
Stalo se » V LLM » Ze života kmenů

Rukodělný víkend – výroba dřevěných luků

Bobří hrad, 9. - 11. 10. 2015

Před pár lety, když jsem pořádal Ohňovou Čotokvu, mě navrhnula tehdejší náčelnice ligy Maqiyémi, abych uspořádal něco podobného i na výrobu luků. Tehdy jsem to odmítnul s ohledem na potřebu množství vybavení, ale ta myšlenka se mi zavrtala do paměti. Pak jsem dostal nápad, jak to udělat, a 9. – 11. října 2015 se to stalo skutkem na srubu kmene Jezerní lidé ve Skleném nad Oslavou.Zprvu jsem měl přihlášeno 24 účastníků, žel s blížícím termínem akce se tento počet snížil přesně o polovinu. Přiznávám, že jsem si pohrával s myšlenkou celou akci zrušit, ale pak jsem si řekl, nevadí, a nakonec jsem rád, že jsem to neudělal, protože se akce podařila.
V pátek jsem měl povídání o prehistorických lucích Evropy a po prvotních problémech s dataprojektorem jsme si povídali na toto téma od osmi skoro do půlnoci. Druhý den jsem nemohl dospat a obával se, jak to všechno stihneme, když na práci zbývá jenom sobota a půlka neděle. Naštěstí Aleš Vilhelm přivezl pár elektrických hoblíků, Ježek měl s sebou motorovou pilu a ty nám značně uspořily hrubou práci a také hrubě času. Pak ale nastal čas na ruční práci a zde se projevilo, jak je kdo vybaven kvalitním nářadím a manuální zručností. Akce se konala pod širým nebem, ale přesto, že nás trápilo chladné počasí, šla většina účastníků večer spát s téměř hotovým lukem. Někteří ovšem, zejména ti, kteří se rozhodli vyrábět krátký luk indiánů z Plání, však již měli hotový druhý.  V neděli se počasí ještě více ochladilo a také vítr přidal na síle. Při teplotě 4° nad nulou jsem si myslel, že nebude chuť k práci na strouhání luků, ale mýlil jsem se. Tak jsme strouhali, a ohýbali dál až do oběda, kdy nás Ježek opět mile překvapil svým kuchařským uměním. Po obědě pak úklid, kdy všichni napnuli své síly k tomu, abychom předali srub v původním stavu, společná fotka a odjezd domů.
Díky všem, že jsem mohl strávit tento víkend s dobrou partou. Díky všem, kteří mi pomohli uspořádat tuto akci. Jmenovitě pak Waštelakovi, který nás přijel se stany, chránit před deštěm. Maqiyémi, která nás vybavila dataprojektorem a elektrocentrálou, Ježkovi, který nám plnil břicha lahodným pokrmem, a kmeni Jezerní lidé za poskytnutí přístřeší. Zejména pak díky náčelníku Filipovi, který se rozhodl podpořit akci proplacením nájmu srubu, když akci hrozil krach pro nedostatek zájmu.
 
 
foto   foto   foto
 
foto

 

Albert Minář - Hrom


 

 
vložila Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je osm krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.