Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Vytesej si svůj schod na Fram

(27.3. 2015)
Stalo se » V LLM
...tesařský kurz byla vyvedená akce. Jídlo výborné, tesařský mistr sdílný a pohodový a  naše woodcrafterská společnost vybraná.
Naučili jsme se a vyzkoušeli si na vlastní mozoly co je to vrubování, nízká práce bradaticií, vysoká práce hlavaticí a širočinou. Zkrátka nasáli jsme něco z řemesla, které dřive na vsi znal každý (i když opravdových mistrů bylo jen pár) zatímco dnes po něm pes neštěkne.
Každý z nás si vytesal svůj první trám v životě a nikdo se při tom nezranil. Navíc jsme si všichni splnili čin 3W4 teání dřeva.
Ti kteří jste toužili být při tom s námi nechť je útěchou, že příležitostí k tesání a podobným dřevním hrátkám bude třeba na tábořišti na kosím potoce ještě mnoho.
Naše budoucí schodiště na základnu Fram na Filipově huti už je skoro natesané, ale trámy ještě před jejich zabudováním do chalupy čeká dlouhá cesta. Podařilo se nám připravit malou podvodnickou aktivitu ... totiž trámy budou potopeny v blíže nejmenovaných rybích sádkách. Jedná se také o tradiční metodu zušlechťování dřeva. Máčením se ze dřeva vylouhují minerály, cukry a další látky, které na sebe vážou vodu a chutnají broučkům. Po vytažení z vody trámy daleko rovnoměrněji vysychají odolávají dřevokazným škůdcům a přirozené výsušné trhliny jsou mnohem menší.
Trámy se budou máčet zhruba dva roky, poté se vyloví z vody, 14dní budou vysychat venku a pak budou ještě rok odpočívat a zvykat si na nové suché prostředí v místě svého budoucího působiště.
 
Woodcraft is lifecraft!
S hvězdnou oblohou nad hlavou zdraví Filip Chmel
 
fotofotofotofotofotofotofoto
fotofoto

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.