Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Táboření LLM 2014

(1.9. 2014)
Stalo se » V LLM
Letní táboření na Kosím potoce 2014
26.7.- 8.8. 2014
tábořiště - autor: Pavel Řezáč - Puštík
tábořiště v noci - autor: Dominika Nádherný den
 
Ráno jsem vstal,
přinesl vodu ze studánky,
naštípal dříví,
popovídal se sousedem,
slunce zapadá.
 
Nanao Sasaki
 
          Dlouho jsem přemýšlela, čím bych měla vlastně začít, a došlo mi, že takhle přemýšlím už nejmíň čtyři dny a ještě jsem nenapsala ani čárku, a tak začínám tímhle textem, který byl napsán na malém papírku, zevnitř waldenské kadibudky spolu s pár dalšími, kdo jste také zavítal, určitě znáte, a který dokonale vystihuje letošní táboření. Tedy, alespoň z mého pohledu.Čas tu letěl úplně jiným tempem než normálně, vycházelo sluníčko a najednou už se zase zpívala večerní píseň, a takhle pořád dokola, ale každý ten den byl něčím jedinečný, každý jiný a všechny krásné, jen utekly moc rychle.
 
       Tawiskara, autor: Alice Lehká - Ája   Letošní táboření bylo v neobvyklém termínu. Místo prvních čtrnácti dní v červenci to byl přelom července a srpna, kvůli návštěvě našich skautských a woodcrafterských přátel z cizích zemí. Náčelníkem tábora byl Tibor a kosími bojovníky Bee a Kuba.
První týden probíhal v přípravách na příjezd hostů, druhý týden by mohl vyprávět o zážitcích s návštěvníky. Každý den, po celé táboření se konaly různé aktivity, do kterých se mohl každý zapojit. Každý den začínal jógou, kolem které jsem se pravidelně šinula k vodě s kartáčkem na zuby.
          V druhém týdnu byl téměř všechen program dokonce dvojjazyčný. Proběhl klasický vodní golf, horský golf, závody lodiček proděti i dospělé, turnaj v ringu, vyřezávání lžic, vyrábění nákrčníků ze dřeva, aukro, soutěž v rozdělávání ohně třením dřev a křesání, soutěž o nejlepší indiánský a woodcrafterský výrobek, Pow Wow a spoustu dalšího.
 
          V polovině táboření byl veliký sněm, jak řekl Tokhatamani, a troufám si tvrdit, že po pravdě, největší, co kdy liga zažila,na němž bylo Lize předáno Setonovo pečetidlo.V druhém týdnu táboření nás také navštívila Toulavá kamera a novináři z regionálního deníku, takže jsme zase o něco známější. :-)

Kenyho lazebnictví, autor: Alice Lehká - Ája

 
          Po celou dobu táboření byl v Dance Lodge vyvěšen plakát nabádající k návštěvě Kenyho lazebnictví, které bylo velmi oblíbené a hojně navštěvované. Kromě plakátu tu byl i "Machimiův provázek", na kterém se každý den objevil nový, Machimiův komix. Zkrátka o program nebylo nouze.
 
          Tím bych to tak všechno shrnula a teď zase přemýšlím, jak tenhle článek ukončit. Snad jen dalším krátkým textem z waldenské kadibudky, který souvisí s deštivými kosáckými dny.
 
Prší, na cestě jsou šneci. Jdu opatrně, oni také.
 
Kateřina Bejčková - Kačka
 
 
 
 
 
Přelom měsíce bouří a měsíce kukuřice
 
tkaní - autor: Alice Lehká - Ája
          Tentokrát jsme se vydali na společné táboření netradičně v polovině prázdnin.  Během pár dní na krásných loukách u Kosího potoka vyrostlo 51 týpí, několik šeltrů a pár nových typů stanů. Život v táboře se rozběhl. Hrálo se ringo, shiny, lakros. Někteří běželi biatlon s luky, několikrát proběhla inity, Legolas uspořádal vodní golf a závody lodiček, Sylva učila tkaní pravěkým způsobem, s Okeyou jsme poznávali přírodu, proběhly hry a tvoření pro malé woodcraftery, Vlastík pro všechny připravil překonávání lezecké sítě a dělo se spoustu dalších věcí. Táborem se večer ozýval zpěv z různých týpí a nad námi zářila obloha plná hvězd s dorůstajícím měsícem.
 
Víkend byl ve znamení sněmu. V sobotu ráno se v rámci čtyř světel rozevlály na horní louce barevné stuhy, písková kresba nám připomněla čtyřnásobný zákon a odehrály se aktivity v rámci čtyř světel, tradiční ohňové klání, soutěže woodcrafterských a indiánských výrobků. Sněmu se zúčastnilo téměř  300 lidí. Byl to krásný a velkolepý sněm. Večer se nesl ve znamení obdarovávání, představování nových projektů (Korálkový svitek, kmenové zřízení, …) a pasování Bobrem již na velmi vysoké tituly. Sněmovali jsme dlouho do noci jen s krátkým přerušením procházející bouřkou.
sněmovní den, autor: Alice Lehká - Ája
          V druhém týdnu se k nám přidali přátelé z Řádu lesního rytířstva z Anglie, skauti z Izraele, Barbara Witemeyer z USA s vnuky,Rafal z Polska a vzácná návštěva – vnučka E.T. Setona -  Julie A. Seton, která zaplula do táborového života  s nadšením a všechny si nás rychle získala. Spřátelení woodcrafteři s námi prožili naplněný týden. Všichni se rychle zapojili do společného běhu tábora.Velké díky těm, kteří na svá bedra vzali jejich ubytování a stravování. 
 
          Proběhla Tawiskara, Horský golf, zdravověda, astronomie, Pow Wow, anglický Merry Moot a s trpělivým Deštěm sešily obaly na sekery, s Clivem se vyřezávaly lžíce. Uskutečnily se zajímavé přednášky či besedy (s p. Setonovou – Seton v Čechách, zápisky její maminky z mezinárodních setkání u nás v Čechách, s izraelskými skauty nebo rozhovory o mezinárodních vztazích a budoucnosti).
horský golf,autor: Alice Lehká - Ája   vodní golf, autor: Alice Lehká - ÁjaPow Wow, autor: Alice Lehká - Ája
 
 
 
         
 
 
 
 
          Z tábora si odnáším vzpomínky na partu podobně naladěných lidí, na kouzelná místa v okolí, na sladké bezčasí (přerušen občas pouze kluky – vyvolávači, kteří kromě programu oznamovali s bubnem: „ … a je asi za 10 minut 10.“) na ranní cvičení jógy, na koupání v potoce, …
 
Těším se na setkání s vámi všemi zase za rok! :-)
 
Magda Kupková - Wenona
 
Z mužského, básnického úhlu
fotofotofoto


Na začátek, smím- li dodat,
stavění není žádná sranda.
Každý správný woodcrafter
kýchne, dýchne, plivne do dlaní,
hop a je hotovo, tak hurá do toho.
 
         
          Ligové táboření bylo jako každý rok plné úžasných zážitků, navíc bylo letos okořeněné o mezinárodní spolupráci. Mezi nejlepší akce patří bojově brutální hry. Třeba vodní golf, vedoucí skrze všechny strasti Kosího potoka - tajné kmeny stromů, hluboké tůně a ostatní soutěžící, které jsem musel zdolat navzdory tomu, že byli fyzicky zdatnější než já. 
          Řežba byly i dva Maršálové a špioni, až skoro do půlnoci hraní, jak v češtině, tak v angličtině, tam i jazyková bariera při hře mizí. Skvostným zážitkem byla chýše smrti, kde jsme se poslepu snažili strefit nepřítele dřív, než on nás a dřív, než oba zabije had. Užil jsem si svůj pád do ohniště, následovaný úprkem ven. Byla to nádherná podívaná během ostatních soubojů.
          Další bravurnou akcí byla praktická zdravověda, jako raněný jsem si užil spoustu zábavy při ošetřování. Byl zde také první woodcrafterský biatlon s lukostřelbou, kde bohatě stačila dvě kolečka na vyřízení valné většiny soutěžích. A když jsem u té lukostřelby, nemůžu opomenout táborovou Tawiskaru, plnou různorodých disciplín, rozvíjející všechny lukostřelecké umy. Přes rychlostřelbu až po loveckou stezku. Velmi zajímavou aktivitou bylo zaučování zahraničních kolegů v některých woodcrafterských činnostech a naopak učení věcí, jež jsme neznali zase my.
          Klenotem táboření byl nádherný ligový sněm plný zajímavých aktivit, jako byl kánon v angličtině, hudební vystoupení, k nim se přidaly vážné věci, třeba pasování a udílení činů, ale i nečekané - bouře, jež nádherně doplnila hudební vystoupení „Poslední mohykán“. Skvostné bylo i pow wow, kde se tančili nejen indianské tance.
 
Byla skvělá banda,
ta i ta se tu sešla.
Aby nebyla hanba,
dodám jen tak zlehka,
bourání může být i sranda.
Jiří Pejša - Básník
 
Autoři fotografií a jejich archivy:
 
Tomáš Koubek - Okeya (více jeho fotografií naleznete ZDE)
Pavel Řezáč - Puštík (více jeho fotografií naleznete ZDE)
Jiří Macek - Čiksika (více jeho fotografií naleznete ZDE)
Alice Lehká - Ája (více jejích fotografií naleznete ZDE)
Martin Kubín - Zlobr (více jeho fotografií naleznete ZDE)
Dominika Kukačková - Domča (více fotografií naleznete ZDE)
 
 
 
 
A pár technických informací:
 
  • Jak se bydlelo:
Na loukách bylo postaveno celkem 51 týpí, 13 šeltrů, 7 zubříků, 4 wigwamy, 3 jehlany, áčko Anpao a Deště, Rogalo Velké rodiny a pár přístřechů a kuchyní. 
 
  • Ztráty a nálezy:
Na střelnici někdo zanechal hodinky. Majitel, jenž se musí absolvovat sadu záludných otázek, než mu bude nález svěřen, nechť se hlásí u Tibora: T.par@seznam.cz
foto
 

Komentáře, diskuze

8.9. 2014 9:44
Šemík
Ahoj,
co se týká ztrát a nálezů, tak jsme asi týden po táboření u potoka našli létací talíř, nebo spíš kruh. Nepotvrzené zprávy říkají, že ho tam někde možná hledali Izraelci. Pokud by se našel majitel, tak můžeme domluvit předání.

Kolik je jedna krát devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.