Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Stopa Černého vlka

(3.6. 2013)
Stalo se » V LLM » Velké Hry
A tak hurá na vlak a jede se. První překvapení začalo už ve vlaku v Praze, kde jsme se skoro ani do vlaku nedostali. Prostě v pátek odpoledne, fakt tlačenice. Děti to zvládali docela dobře. Po Čáslavi se ve vlaku uvolnilo a díky připravenosti vedoucích kmene Ťapáč, proběhl zbytek cesty velmi příjemně.
 
Na tábořišti nás přivítali už dříve příchozí a my jsme se hned pustili do stavby týpí. Zjistili jsme však, že už jsme vše zapomněli. Díky Zelí-ho a Ježka jsme svázali trojnohu, postavili dřevěnou konstrukci a poté se nám podařilo vystavit obydlí. Druhou záhadou bylo kde vykopat ohniště a nakonec jak zapálit oheň aby hořel. Cítili jsme se fakt jako zelenáči, ale nakonec se nám vše za tři hodiny podařilo, a my si mohli uvařit čaj a večeři.
 
 
Týpí
 
 
V devět hodin ráno, po plechovém bubnování začala první etapa hry. Teda přesněji byla představena velmi vtipným moderátorem, který nám zprostředkoval interview s mnoha hosty (ředitelem železniční cesty, indiány, inženýry, a dokonce z čínskými dělníky). Poté co se děti rozdělily do devíti stavitelských skupin, začali získávat body, díky nimž mohli stavět železnici mezi městy Severní Ameriky. Získat potřebné bodíky, však nebylo jednoduché, neboť jejich získání představovalo velkého vypětí sil. Takové geodetické vyměřování, nebo cesta v jídelním voze, atd. nebylo nic jen tak.
 
 
Zahájení      Zahájení
 
 
Po vyčerpání z první části následoval oběd a chvíle odpočinku. To bylo velmi důležité, neboť už za chvíli se všichni účastníci měli státi pošťáky a se svými dopravníky museli převážet poštu mezi městy. A takový pošťák musel ujít během několika hodin i několik „desítek kilometrů“.  Aby to nebylo zas tak jednoduché, na území Ameriky se pohybovaly indiánské kmeny, které jim balíky, pokud byli chyceni, zabavovali. Tím však pošťáci získávali nemalé ztráty a to jak finanční, tak i časové. Přesto se několika pošťákům podařilo nastřádat docela dost dolarů.
 
 
foto     foto
 
 
Z této části nás vyrušil šelest deště a tak nám opět připomenul, že by nebylo na škodu zajít do obydlí a něčím se posilnit. Všichni zmožení pošťáci odpočívali a nabírali síly na poslední část. Alpa a různé masážní krémy voněly po celém okolí stejně tak i líbivá vůně teplých večeří.
 
Když už to vypadalo, že noc zvítězí nade dnem, opět se ozvalo plechové bubnování. Všichni se vysoukali ze svých obydlí a tentokrát se ozdobili svítivými prvky, které měly identifikovat strážce poštovních úřadů od útočníků. V závislosti od vítězství z předchozích částech, skupiny obdrželi poštovní balíky a ty si měly uhlídat, popř. si k nim nějaký další „přivlastnit“.  Některé poštovní úřady přišly o všechny své balíky, jiné naopak získali balíků spousty. Došlo i na „ pocení krve“ a převoz ohnivým ořem k medicinmanovi pro pár stehů. Po ukončení poslední části se na tábořišti rozsvítilo spousty světelných efektů a vypadalo to jako by nás navštívili přátele z jiných planet.
 
 
Odměna
 
 
V neděli po snídani a ranní písní došlo k vyhlášení výsledků. No jak už to bývá, někteří vyhráli, jiní zůstali poražení. Přesto si každý odnesl nějaký ten šrám, nebo památku.
 
 
Odjezd
 
 
 
 
 
Jan Kowalczyk - Fox

Komentáře, diskuze

11.6. 2013 19:28
Wančetan
další fotky viz:
http://picasaweb.google.com/107755592815769767458/StopaCernehoVlka2013Woodcraft

Kolik je dva krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.