Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Dubnové zasedání náčelnictva

(10.5. 2013)
Stalo se » V LLM
Čtvrtek 18. 4. byl pro mě časově celkem náročným dnem, a tak jsem byla ráda, když vše vyšlo a v 18:00 začalo jednání náčelnictva, které tentokrát probíhalo v kanceláři Tokahey v ČRDM, tedy o tři patra níže, než je kancl LLM, který spousta z vás zná.

Z jednání se omluvili Filip a Čiko, všichni ostatní dříve, nebo později dorazili.

Samotnou mě překvapilo, kolik se toho tentokrát stihlo a to jsme neskončili ani tak pozdě, aby Brňáci mohli nějak rozumně odjet a byli schopní druhý den v práci pěkně fungovat.

Hlavně vás asi zajímá, co všechno se řešilo…

 
Výše dotace kmenům pro rok 2013
Kdo dodal vyúčtování včas a bez vážných nedostatků, měl by mít v letošním roce nárok na vyšší dotace v přepočtu na jednoho člena. Asi týden před náčelnictvem se sešly Marka, Alča a Klára a kritériím třech oblastech bodově hodnotily (na škále -1, 0 a 1 bod) postup všech kmenů. Zaměřily se na aktivní spoluúčast při odevzdávání, včasnost a správnost. Základní sazba dotace pro rok 2013 je tedy stanovena na 320,- Kč na člena ve věku 6 – 26 let. Za dobrý výsledek u hodnocení loňského vyúčtování je částka zvýšena o 30 Kč, za splnění kritéria více jak 70% členů do 26 let také o 30 Kč a nárůst členů do 26 let proti roku 2012 opět o 30 Kč. Reálně tedy kmeny mohou získat dotaci až 410,- Kč na člena ve věku 6 – 26 let.
Termín výpočtu výše příspěvků byl stanoven na 25. 6. 2013, členové přihlášeni po tomto datu už nebudou mít na výši příspěvků žádný vliv a nebude se na ně dotace vztahovat.
 
Více podrobností se dozvíte v Totemové desce, která v dohledné době vyjde.
 
 
Dotaze z programu 2
Dotační program MŠMT - Program 2 je určen pro podporu vybraných forem práce s neorganizovanými dětmi a mládeží, tzn. na akce, u kterých se očekává i účast lidí z veřejnosti, tedy nečlenů LLM.
V kalendáriu akcí LLM je takových hned několik a poznáte je podle poznámky u typu.
Snahou náčelnictva bylo ponížit plánované dotace, u některých těchto akcí, aby zbyly peníze a mohli jste si svou akci do Programu 2 zařadit také a získat od LLM nějakou tu korunu k dobru. Zatím se nejedná o žádnou velkou částku, ale ještě není všem dnům konec a tak třeba nějaký raneček opravdu zbyde a budeme to moci realizovat. Určitě se ale minimálně na webu objeví včas informace, takže se nemusíte bát, že byste to nezjistili ;o).
 
 
foto
Do zasedačky ČRDM se (oproti kanclu LLM) nebyl problém vejít
 
 
Speciální Čotokva
Jedno z mistrovství se týká absolvování Čotokvy. Co přesně ale může být nazváno Čotokvou? Jaké může mít akce zaměření? Musí při té příležitosti vzniknout nějaký výstup, být složena zkouška, či napsán test? To bylo jedním z dalších témat, které se již několik náčelnictev probírá. Mělo by se jednat o akci na téma, které souvisí s tábořením a woodcraftem. O dalších podrobnostech a specifikách se bude jednat přímo s ÚROP, nejspíše na letním táboření na Kosáku.
 
 
Projekt K2
Minule jsem se vám zmínila okrajově o projektech K2. Podání prvního máme za sebou, bohužel neúspěšně. V tuto chvíli je sepsaný a odevzdaný druhý a čekáme, jestli nebudeme úspěšnější.
 
 
Obnova náčelnictva
Opět jsme se vrátili k obvyklému tématu posledních náčelnictev. Na podzim bude Valná hromada, která má zvolit nové náčelnictvo v čele s novým náčelníkem. Protože se současné náčelnictvo domnívá, že by bylo vhodné tým výrazně obměnit, hledáme různými způsoby vhodné lidi na jednotlivé funkce. K těmto účelům vycházely i medailonky členů náčelnictva na webu. Protože měly příznivý ohlas, naváží na ně teď medailonky rozšířeného náčelnictva, Kontrolní a revizní komise.
 
 
Hledání ekonoma
Na konci března se na ligovém webu objevil inzerát, že ústředí hledá nového ekonoma. Čas pro projevení zájmu uplynul a přihlásili se dva kandidáti. Na výsledek, s kým se budete v kanceláři vídat, si musíte ale ještě chvíli počkat.
 
 
Sněm LLM
Ablákela nás seznámil s plány ohledně sněmu LLM, který bude 6. 7. na táboření na Kosím potoce. Podrobnosti se ještě dolaďují, ale už se můžete určitě přihlašovat v přihlašovadle, aby bylo jasné, s kolika lidmi počítat. Pokud byste se chtěli na přípravě sněmu jakkoli podílet, v pozvánce najdete, v čem je vaše pomoc vítaná.
 
 
Po třech letech se opět chystá ohnivecká Čotokva. Letos se zájemci sejdou v Adršpachu, ve 200 let staré roubené chatě, která bude atmosféru těch několika srpnových dní perfektně dokreslovat. Nenechte se odradit tím, že se jedná o třetí běh této akce. Určitě není počítána jako nadstavbová, vše se pojede tak nějak od začátku. Nicméně i „zkušenější ohnivci“ si určitě přijdou na své. Pokud váháte, zda se přihlásit, z vlastní zkušenosti vám mohu tuto akci doporučit. Jednak se dozvíte spoustu zajímavých věcí, potkáte se s podobně smýšlejícími lidmi a možná se posunete zas někam dál.
 
 
Tábor
Téma Táboření 2013 jsme se dotkli jen hodně z rychlíku.
V brzké době dojde k vyvěšení vloni tak diskutovaných pravidel na web a dání tak možnosti všem, kteří budou mít zájem, se k nim vyjádřit. Bohužel (nebo spíš bohudík =o)) se nás schází čím dál více a v takovém počtu lidí už nějaké mantinely stanoveny být musí.
Zaznělo i několik bodů plánovaných do programu, a tak se můžete mimo jiné těšit na různé rukodělné činnosti, přírodovědné vycházky, ale i možnost extrémního nasazení.
Zkuste se i vy sami zamyslet nad tím, co byste mohli nabídnout ostatním. Oživit program nějakou hrou, turnajem, či dokonce uměním? Jakmile bude jasné, kdo bude táborový náčelník, určitě se to dozvíte a můžete se domluvit na realizaci rovnou s ním.
 
 
foto
Tohkata Mani a Tokaheya se v mezipauze starali o přísun kofeinu
 
 
 
Valná hromada 2013
VH proběhne sice až na podzim, ale přípravy na ní začínají už teď. I letos se držíme pravidla „jednou Čechy, jednou Morava“ a tak se se spoustou z vás sejdeme 5. – 6. října v Balónovém zámku v Radešíně.
 
 
Nové stanovy
K 1. 1. 2014 vejde v platnost nový občanský zákoník, kvůli kterému je třeba přepracovat stanovy LLM. Stále platí, že chtěl-li byste být někdo nápomocen, diskuse probíhají prostřednictvím Moodlu a hlavní koordinátor je Pat, takže se hlaste ideálně přímo jemu (jirkakluiber@post.cz).
 
 
Indiánská hmatová výstava
Akce, která proběhne v druhé polovině května v botanické zahradě Praha a o které je dobré vědět. Jednou z pořadatelek je Hota. Některé z věcí, které budou k vidění, nebo spíš k ohmatání, zapůjčila Velká rodina. Více podrobností se dozvíte zde.
 
 
Ples LLM
Už je tomu tak. Ples LLM v letošním roce ještě opravdu bude. Zapište si tedy do svých diářů 1. – 3. 11. 2013. Hlavními pořadateli jsou Mokrouš a Chlup. Podrobnosti se prý dozvíme časem, ale s termínem už se hýbat nebude.
 
 
OPVK
Testování nové publikace Orlí pera a mistrovství pro malé zálesáky a woodcraftery se pomalu chýlí ke konci (15. 5.). Po vyhodnocení pilotážních listů dojde k případným úpravám a dotisku zbylých kusů. Další na řadě je v tuto chvíli vydání Svitku březové kůry - Knihy orlích per, což doufáme, že se stihne do prázdnin, aby mohlo začít další testování.
 
 
Fara, Filipka, Břeclav
I na téma ligových základen a ubytoven došla řeč, čas se nám ale čím dál více krátil, takže k větším podrobnostem jsme se už nedostali a detailněji se budou možná řešit na květnovém zasedání.
 
 
Ještě nebylo ani jedenáct hodin a vše nejdůležitější bylo probráno a vyřešeno. Kdo nepospíchal domů, zůstal ještě chvíli sedět a povídat si. 

Příště se sejdeme v úterý 14. 5. a hostit nás bude nejspíš opět Tokaheya...


 
 
 
Jitka Danišková - Woapewin

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.