Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Dobrovolnický víkend Michalovy Hory 4. – 6. 11. 2011

(14.11. 2011)
Stalo se » Fara Kosí potok
Dobrovolnický víkend v Michalových horách
4. – 6. 11. 2011
Tento víkend se na faře konala brigáda pro dobrovolníky, kteří chtěli přispět svojí pomocí k rekonstrukci křížku, sázení lip, nebo údržbě louky. Většina lidí dorazila už v pátek. Já jsem cestovala s Wykingem. V Plzni se k nám přidal Netopýr a společně jsme dojeli do Plané. Tady na nás čekali Ouško, David a Kapitán Průzrák, kluci z kmene Sacagawea, kteří nás vezli na faru.
V Michalových horách už byl i Šlapetka a Pepa (též z kmene Sacagawea), Wasúpi a Zipík. Chvíli po nás dorazil Tokahea a Olowanteča. Večer jsme hráli hry jako Jungle speed a Bang, nebo si někteří povídali.
V sobotu ráno jsme vstávali před osmou, abychom toho co nejvíce stihli. Dorazil za námi David se Štěpánem. Také přijeli kameníci, kteří se pustili do kamenné zídky a schodů. My ostatní jsme se vydali ke křížku. Wasúpi nám o něm zajímavě vyprávěl a také nám vysvětlil, co s ním budeme dělat. Zůstali tam tedy silní chlapy a my ostatní jsme se vydali se Zipíkem sázet lípu. Není to obyčejná lípa, je totiž z celorepublikového projektu, kde se sází lípy na počest Anežky České. LLM získala lípy v rámci projektu České rady dětí a mládeže Stromy Anežky České, ke kterému se připojila.. V Michalových horách jsme zasadili dvě. Jednu v sobotu, ta je u cedule s mapou naproti Bergamtu, baroknímu důlnímu úřadu a druhou v neděli a tu najdete u hospody. Obě dvě jsou označeny tabulkou, kde je napsáno a o projektu, ale hlavně také kdo jí vysadil, takže je tam zmíněná LLM a sdružení z Michalových hor.
Přidali se k nám dva pomocníci a to Luky a Giacomo. Časově nám práce vyšla přibližně stejně a tak jsme udělali znovu jednu skupinu a vyrazili jsme pro větve na záplet. Jelikož se blížil čas oběda, udělali jsme si pauzu a po ní jsme vyrazili na louky u Kosího potoka. Tokahea seřezával špičky na kůlech a my jsme je nosili do nejkritičtějších meandrů. Mimo jiné jsme z další části louky vytahávali větve a napadané kmenytak, aby tam mohla do budoucna vzniknout další louka, na které by se dalo tábořit.
Večer měl Wasúpi zajímavou prezentaci, kde nám představil sochaře Georga Böhma, potom jsme si pouštěli další ukázku z filmu Woodcraft, od Martina Svobody. Trochu jsme o všem diskutovali a šli spát.
V neděli jsme se opět rozdělili do skupinek. Jedna část zůstala u fary a čistila křížek a zasadila druhou lípu. Ten zbytek odjel na louky. Zde jsme vytvořili tři skupinky. První skupinka potírala stromky něčím, co nevoní lesní zvěři a tak chrání stromky v zimě před okusováním. Druhá část se dala do zápletů koryta Kosího potoka. Z nich se potom vytřídila třetí skupinka, která pomáhala nakládat seno a převážet ho na jinou hromadu. Po všech těchto činnostech jsme se sjeli zpátky na faru. Tokahea posledními slovy ukončil náš víkend a my jsme se rozjeli do svých domovů. Těším se na další setkání.
 
S modrou oblohou Owotanla (Ilona Kaletová) z kmene Jestřábi

Aleš Sedláček - Tokaheya

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna krát jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.