Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

TAWISKARA

(25.5. 2011)
Stalo se » V LLM
fotoV sobotu 14.5. proběhl na malebném tábořišti kmene Tate Osmaka nedaleko České Skalice „nultý“ ročník lukostřeleckého klání. To sice bylo otevřené všem woodcrafterům, bez ohledu jakým lukem budou střílet, hozenou rukavici však zvedli pouze nejvýchodnější moravané – Okwaho. 
 
fotoTawiskaron měl u Irokézů podobnou „funkci“ jako Árés u starých Řeků, či Mars u Římanů – prý se zásadně zjevoval s lukem a šípy a v pomyslném indiánském Pantheonu měl na starosti válčení a podobné sporty. Název Tawiskara jsme si pak půjčili z historie Neskenonu a později Okwaha, kde už proběhlo pěkných pár ročníků kmenového střeleckého soutěžení.
 
V prvním pokusu o ligovou Tawiskaru  soutěžilo 15 střelců ve třech resp. 4 disciplínách, a to:
  1. fotoTerčová střelba - starší 15 let  2x5 šípů do terče 40 cm  na 18m, 2x5 šípů do terče 60 cm na 24m;  děti 2x5 šípů do terče 60cm na 18m
  2. „Lovecká stezka“ dle pravidel ve Svitku ( 9 terčů od 40 do 80 cm, 10-30m, různě ve svahu i ze svahu)
  3. „Královská ústupovka“ – 6 šípů na terče – silueta krále 150 cm, z některé z 19 met ve vzdálenosti od 10 do cca 60m. Divácky asi nejvděčnější disciplína.

fotofotoK pohodě akce přispělo nejen výborné zázemí tábořiště, ale také dobré vybavení pořádajícícho kmene lukostřeleckou výzbrojí a výstrojí. Nám, skorozačátečníkům se líbilo, že jsme si tu každý našel a mohl si vyzkoušet  luk, který „seděl“ jeho síle či délce paží.  Jako nejlepší střelci byly večer vyhodnoceni v dětské kategorii Martin–Rys ( Okwaho), Elí a Marek ( oba Tate Osmaka). Z dospělých střelců si nejlépe vedli Roman, (Okw.), Waštélaka a Činkší ( T.O.)

Akce probíhala, jak už je u woodcrafterů zvykem,  ve velmi pohodovém duchu a tempu, takže byl čas si užít střílení, načerpat vědomosti nebo si jen tak popovídat. A protože mám pocit, že lukostřelba zažívá v Lize jistou renesanci, věřím, že na příští Tawiskaře se nás sejde více.

Jiří Lehký - Hočhóka

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.