Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Mapování šelem v Beskydech

(3.3. 2009)

Každý, kdo se někdy sklonil ke stopě zvířete otisknuté ve sněhu, musel v tomto sněhuplném týdnu, kdy měla tato ligová akce proběhnout, jen nevěřícně kroutit hlavou. V Beskydech sněžilo asi 8 dní v kuse a s každým centimentrem nového prašanu se horšily podmínky pro stopování. Přesto ale akce nebyla jako v minulých dvou letech zrušena a na skautskou základnu na Dolní Bečvě v pátek večer dorazilo všech 19 přihlášených účastníků.

Objekt honosící se jménem „Chata generála Hlaďo“ pamatuje lepší časy a nyní je vhodný pouze pro hodně otrlé a otužilé uživatele – což jsme beze zbytku splňovali :-) Po uplynutí akademické čtvrthodinky jsme zahájili celou akci více než dvouhodinovou exkurzí do tajů života rysů, vlků a medvědů a jejich stopování. Průvodcem nám slovem i obrazem byl Mira Kutal – jinak koordinátor projektu Velké šelmy Hnutí Duha Olomouc. Čas do půlnoci jsme pak strávili dohadováním kdo s kým kam vyrazí, jak se tam dostane apod.

V sobotu jsme vyrazili po osmé – někteří na autobus, jiní auty do různých koutů radhošťských Beskyd. Trasy jsme neplánovali kdovíjak dlouhé – vždyť v horách leželo okolo metru sněhu. Pohyb bez sněžnic byl vyčerpávající – s nimi „jen“ hodně pomalý a únavný. Počasí bylo trošku depresivní – mlhavo se sněhovými přeháňkami. Lesy byly pusté, tiché, bílé. Přesto všichni, kteří se večer sešli na základně, byli spokojení – stopy šelem se sice nikomu nepodařilo nalézt, ale den na sněžnicích v horách si opravdu užili. A jak praví klasik (a všichni terénní přírodovědci) – i negativní výsledek je výsledek. A zatímco na plátně běžel film o záchraně vlků v Idahu, Toby nám obětavě uvařil výbornou zelňačku. Nasyceni a lehce znaveni jsme si ještě chvíli povídali a naplánovali nedělní výlet na Pustevny.

A ten byl neméně zdařilý. Po dlouhé době se ukázalo sluníčko a z hřebene Radhoště byly fantastické výhledy – Javorníky, Strážovské vrchy, Praděd, Malá Fatra, podbeskydí … a úplně nejlepší to je, když sedíte na sněžnicích, sluníčko už skoro jarně šimrá na tvářích a v ruce sklenici Kofoly. No – nakonec jsme ty sněžnice obuli a ve skupinkách se spouštěli do údolíček, která ústí do Horního a Dolního Rozpitého (dvě velká dolnobečvanská údolí) – s tajnou vírou, že třeba v nějaké rokli najdeme strženou srnu. Úspěšný byl nakonec jen asi tým Wičanhpi + Janek (a pes), kteří našli „podezřelé“ stopy (asi rysa). Vzorky byly odebrány a experti je snad časem determinují. Naše skupina zase např. potkala srny, které měly s pohybem v hlubokém sněhu opravdu vážné problémy – myslím, že na sněžnicích bych je dokázal chytit do ruky – a rys na svých širokých tlapách by si s večeří asi taky nemusel dělat starosti.

Třebaže hlavní cíl tohoto setkání nebyl úplně splněn, myslím že to byla akce povedená. Kromě pohybu na zdravém vzduchu a poznání nových kamarádů se snad podařilo ještě něco. Zasít semínko vědomostí, které jednou, až se v hlubokých lesích skloníme nad stopou a ona bude „podezřele šelmovská“ … vzejde.

Jiří Lehký – Hočhóka

Komentáře, diskuze

5.3. 2009 15:34
Čingis
A tady je pár mých a Netopýrových fotek ze Stopování:
http://vepr.info/galerie.php?id=91
5.3. 2009 16:40
Tokaheya
Krásné fotky, díky za ně i za organizaci akce, až mě zamrzí, že jsem tam letos nebyl. Ahoj Tokaheya

Kolik je čtyři plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.