Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Valašské vlnění

(14.1. 2009)

plstěníZájem o letošní vlněný seminář mne trochu zaskočil - třicetimístné přihlašovalo na webu téměř nestačilo. Mé organizátorské obavy vzrostly, když týden před akcí vypadl jeden z lektorů, a ve čtvrtek jsem se dozvěděl, že na to lektorka Jitka Dvorská bude asi sama. Ale ujistila mne, „že sa to nejak zvládne“. Valašskomeziříčský Domeček je naštěstí pořádný barák, a tak se tu v sobotu 10. ledna hravě vešlo všech asi 50 účastníků od 5 do „přespadesát“ let. Přijeli z Prahy, Ostravy, Břeclavi a samozřejmě nechyběli „místní“, tedy nejen z Valašského Meziříčí, ale i Hranic, Frenštátu, Rožnova.

pracovištěPo úvodním povídání se početná skupina děcek přesunula do menší klubovny a zkusila si plstění – výrobu kuliček a různých obalů filcováním nespředené vlny. Funkce lektorů jsme se nakonec museli ujmout my s Ájou. Jakožto rodičové jsme na metodě filcování nejvíce ocenili, že děti po ní mají čisťounké a voňavé ruce. Základní pomůckou totiž, kromě vody, je mýdlo :-)

Starší účastníci se pak věnovali hlavně výrobě nezničitelných valašských papučí a rukavic. Pro zpestření si vyzkoušeli také předení a skaní na kolovrátku. S tím poradil odborník nejpovolanější, pan Václav Zbranek, který kolovrátky dokonce vyrábí. Vyzkoušet si bylo možné i kramplování (česání) vlny. Při práci v tak velké skupině lidí bylo dost času dívat se, jak to jde ostatním, popovídat si se známými a seznámit se s neznámými.

přednáškaAby toho nebylo málo, zajistil Toby pro děti i akční program. Předpokládali jsme totiž, že většinu z nich přestanou rukodělky po čase bavit, a tak jsme je „zatáhli“ do Muzea valašských strašidel. Húkalky, světlonoši, Kudibal ba ani čert a basrman však nesnížili jejich živost. Přesunuli jsme se s nimi proto do tělocvičny, kde si mohly vyzkoušet svou zručnost a odvahu na boulderovací i lezecké stěně, zaskákat na trampolíně apod. – prostě se vyřádit, což ochotně prováděli.

Velký dík za pomoc s organizací této akce patří hlavně Jitce ze SVČ Domeček, Tobymu a Benovi za tělocvičnu a program v ní, Áje za pomoc s filcováním i ubytováním vzdálených účastníků.

Jiří Lehký – Hočhóka

zátiší s kamny

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je sedm plus tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.