Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

WWW šopa (valašská vlněná work šopa)

(20.1. 2008)
Podle přihlašovadla na ligovém webu jsme čekali 14 nadšenců pro vlnu ve všech podobách – v sobotu ráno se nás ve staré dřevěné chalupě – základně ČSOP Valašské Meziříčí – sešlo o deset víc.
Lektoři, Jitka Dvorská z CVČ Domeček a Honza Křivonožka z Brontosaura nám kráce popovídali o vlně, pak nás „nažhavili“ hotovými výrobky, popsali a předvedli základní výrobní postupy a za chvíli byla chalupa plná pracovní aktivity. Ti nejšikovnější a nejtrpělivější se v patře s Jitkou věnovali tkaní valašských rukavic a papučí na dřevěných formách. Práce přibývala pomalu a děvčata se do ní tak zabrala, že mnohé váhaly zda vůbec sestoupit dolů na oběd.
Větší skupina pak v přízemí z nespředené vlny vyráběla filcováním kuličky a nejrůznější taštičky a obaly. Hotové výrobky se pak zdobily pomocí filcovací jehly a barevných kousků vlny. Byl to malý zázrak, když po hodině až dvou práce z chumáče surové vlny vznikl třeba stylový obal na mobil – hotový filc připomíná materiál populární nemocniční deky. Příjemnou pracovní atmosféru dotvořil kotel slovenské kapustnice na oběd a Honzova ukázka hry na pastýřskou píšťalu - koncovku. Rozešli jsme se okolo šesté večer – přičemž vzdálenější účastnice ještě zůstaly na noc a večer jistě pokračovaly v započatém díle.

detail výrobkůfilcováníHonza zkouší rukavicihorni parta ve výrobním procesuValašské rukavicezdobení filcovací jehlou

Pavel Spálený - Yučikala Wičaša

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři krát jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.