Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Malý Walden prochází rekonstrukcí

(9.10. 2008)
Velké sněmoviště i kostra jídelny byly postaveny u příležitosti mezinárodního sněmu, který se před lety na Malém Waldenu konal. Provizorně tehdy vznikly stavby, které, až na drobné úpravy, slouží na tábořišti dodnes. Protože ale nic nevydrží věčně, bylo zapotřebí pustit se do důkladných oprav. Shodli jsme se na tom, že stavby byly navrženy dobře, takže jsme stavěli na stejném místě za stejných podmínek. Do obnovy nás hnala i skutečnost, že ke konci září se tu sejdou mračna lidí ze spousty kmenů na 18. výroční sněm LLM a na ligovou soutěž Kiwendotha. Tyčí na týpí už také z různých důvodů ubylo, a tak bylo potřeba trošku zapracovat, abychom byli schopni všechny návštěvníky utábořit.

foto č. 1foto č. 2foto č. 3foto č. 4
foto č. 7foto č. 6foto č. 5foto č. 8

Vyrobili jsme se desítky nových tyčí a pustili se do obnovy sněmoviště, na jehož stavbu byly použity širší konce týpíovek. Jistě si dovedete představit, jak se kůly 10 cm v průměru zarážejí půl metru do země - a že jich nebylo málo. Obnovily se skoro všechny podpěrky na lavičky, podpěrky na nohy a zábradlí, které tak utvořilo "kruh". Lavičky v první řadě byly spraveny již přednedávnem. Na závěr jsme obnovili dominantní poradní skálu, tvořenou jak velkými kameny v popředí, tak za nimi stojící palisádou. Ta byla navržena tak, že je možno ji na zimu rozebrat a uložit na suchém místě, aby se neponičila nebo nebyla rozebrána. Celkem bylo sněmoviště asi z 80% opraveno novým dřevem, a podle toho, jak moc jsme zatloukali kůly, zřejmě vydrží několik dalších dekád.

foto č. 11foto č. 16foto č. 12foto č. 13
foto č. 14foto č. 10foto č. 15foto č. 17

Krásu sněmoviště už mohli zhlédnout návštěvníci dříve zmiňované akce. Sněmoviště svou kapacitou bohatě pojmulo všechny účastníky sněmu, byly dokonce ještě rezervy. Tyčí se také udělalo poměrně dost a zbyla ještě spousta neohoblovaných, které se snad budou postupně dodělávat. Malý Walden je tím i nadále připraven na početné návštěvy a velké akce.

foto č. 18
Jan Klement - Čiko

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest krát pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.