Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Setkání dobré vůle - 2008 - Goodwill Gathering

(21.8. 2008)
Páté mezinárodní woodcrafterské setkání proběhlo 3.-9. srpna 2008 na Strnadovském mlýně u Sedlčan. Z různých koutů Evropy a Ameriky se sjelo 20 anglicky mluvících účastníků (z organizací OWC – Order of Woodcraft Chivalry/Řád lesního rytířstva a ETSI – Ernest Thompson Seton Institut) a 12 zástupců české LLM, k nimž ještě můžeme připočítat 4 krátkodobé návštěvy a hlavně všechny účastníky letního tábora Jestřábů, který jsme na jeden den navštívili.

Podobně, jako jsme to udělali přímo na závěrečném sněmu, lze náplň setkání shrnout v duchu čtyřnásobného ohně:

V rámci prvního světla vyberme pobyt v přírodě a sportování jako jsou švédské kuželky, plavání a skoky do vody. Jelikož nám počasí přálo, tak třeba k orlímu peru koupání v řekách a rybnících jste si mohli připsat hned tři různá místa.
Příroda po jazykové stránce a poznávání okolí a místních specialit v rámci jednodenního výletu patří do druhého světla. Přítomným zvířátkům jsme na rozdíl od předmětů denní potřeby cedulky nenalepili, ale velký plakát nám umožnil naučit se pojmenovat třeba berušku v obou jazycích.
Tradičně silně zastoupené vyrábění reprezentovalo světlo síly. Tentokrát to bylo vyrábění píšťalek, tkaní na prstech, zdobení triček a malování hrníčků.
A světlo lásky bylo nejspíš úplně všude, jmenujme konkrétně alespoň společné bubnování – DrumCircle, kde zcela odpadla jazyková bariéra, protože slov nebylo potřeba. Nelze zapomenout vzájemnou pomoc – ať už jazyková oběma směry nebo třeba při stavbě týpí i závěrečném úklidu. Všichni návštěvníci mlýna se mohli na dveřích dočíst, že jedna z nejdůležitějších frází je „Kde je záchod?/Where is the toilet?“. A bez (dětského) zpívání, hraní a blbnutí to prostě nejde – Lynden jako profesionálka na jedné straně a maminky Trnka, Waštewin a Wenona na druhé nás všechny rozhýbaly. Tancování a živá hudba (housle, harmonika, kytara, banjo a flétna) už prostě přišly samy.

Přestože mělo toto setkání historicky nejnižší účast (nebo možná právě díky tomu), osobní vazby jsou velmi intenzivní a prostor k vzájemnému poznání i plánům spolupráce jsme důkladně využili. Další „oficiální“ setkání nás čeká v srpnu roku 2011 v Anglii, tentokrát pod vedením Harriet Jones, která přebírá tuto roli od Pelicana (Mick Tutt). Do té doby můžeme využít možnosti zúčastnit se akcí pořádaných OWC, konkrétně velikonočního a letního setkání. Na webech budeme průběžně zveřejňovat info k dění v našich organizacích a snad se nám podaří rozpoutat i živá komunikace a diskuze alespoň v elektronické podobě.

Rádi bychom otevřeli i naše (ligové) akce zájemcům z Anglie. Během sněmovního víkendu a valné hromady proběhne diskuze o možnostech – prosím ozvěte se klidně i dříve, máte-li zájem nebo jakýkoliv nápad.

Níže najdete postřehy účastníků (zatím) v původním znění + logo ke stažení pro ty, kdo si chtějí dodatečně ozdobit tričko.

Thoughts from the 5th International Woodcraft (Goodwill) Gathering

The 5th International Gathering, held in the Czech Republic, was unlike the others - anybody who thought or hoped it was going to be like any of the others may have been disappointed; because we did not have to prepare the site or cook our meals, we had plenty of time to do our activities and get to know our hosts. Activities included T-shirt painting, finger weaving, whittling, whistles, swimming & fishing in the mill-pond.
Martin Westlake - Squire

One activity organised by the Czechs was a day of Drumming; the drummers arrived with a Transit van full of equipment which was duly unloaded by all of us and the drumming started…about an hour later we stopped for a break – a fantanstic drumming session with not a word spoken (in English or Czech) by our instructor who communicated only with gestures, grunts and sheer charisma.
For me, personally, the Closing Ceremony was very significant since I was awarded a Ceremonial Name in the Seton/Czech way; by writing my Ceremonial Name on a piece of wood which I then put into the ceremonial fire – so, from now on, I am ‘Buffalo’
Clive Bowen - Buffalo

Ke stažení/Downloads

Logo (JPG, 21 kB)
Logo_Pelican (PPT, 380 kB)

------------------------------------------------------------------
Jana Kluiberová - Čeyanala
(mail: international@woodcraft.cz, mobil: +420 774 057 927)

Komentáře, diskuze

22.8. 2008 11:43
Yučikala
Zajímavá zpráva, ale jsme v čechách a ne všichni ovládají angličtinu... český překlad by byl imho záhodný...

Kolik je tři plus jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.