Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Kiwendotha

(12.10. 2007)
foto 1Je 28. září a snad poprvé je poznat síla podzimu. Prší a prší, je zima. Ale to nám ani zdaleka nezabrání změřit opět po roce své síly v tradiční ligové vědomostní soutěži - Kiwendotha.

Ničeho se nezalekli a na Malý Walden, tábořiště Wallowy, přivedli kmeny tyto kmeny se svým náčelníkem:
Jestřábi (Mája), Ťapáč (Mokrouš), Okwaho (Hočhóka), Tatantaska (Stoupa), Bobři (Čet), Strážci údolí (Kotlík), Sovy divoké (Dlouhý vlas) Huascarán (Splešťule), Vlci (Starý Vlk), Stopaři-Wallowa (Wančetan) a Kynkažu-Wallowa (Čiko).
foto 2
Hra měla letos spjatou motivaci se Stopou černého vlka, která se konala následující den, a to život v indiánském kmeni, resp. boje indiánských kmenů.

Protože: " ..bylo by nesmyslné věřit, že indiánské kmeny mezi s sebou žily v míru, nebezpečí nečíhalo jen ze strany bíleho muže. Jedině kmen, který držel pohromadě a celistvě měl nárok na přežití. Výcvik k boji byl samozřejmý. Spoléhalo se na každého jedince. Kmen byl silný jako jeho nejslabší článek. Nikdo ale nechtěl být slabým článkem..."
foto 3
Samotná hra se dělila do dvou částí. V dopolední hráči obíhali týpí, kde se daly plnit úkoly, za jejichž splnění se přidělovaly 0-2 body.

A tak se poznávaly zvuky ptáku, hvězdy, zvířata, rostliny, zpívalo se, orientovalo se v mapě, odhadovala se délka a množství předmětů, střílelo se ze všeho možného (ovšem ne v týpí), řezalo se, pamatovalo se a dělalo vše možné i nemožné co zrovna počasí dovolilo. Hráči byli rozdělení podle věků do tří věkových kategorií: foto 4
  • 0-9 let (skřítci)
  • 10-14 let (ML)
  • 15-99 let (VL).
Hra byla tedy umožněna všem. Bylo možné získat i nějaké bonusové body, aby se vyzdvihla přirozená soutěživost. Vše bylo sojisté miry jako vždy inspirováno Svitkem březové kůry - stejně tak i bonusy. Např. měl-li někdo z každého světla (úkoly v týpích byly rozděleny do světel) alespoň 6 bodů, dostal 5 bodů bonus za všestrannost.
foto 5
Po obědě a následném odpočinku nastala 2. pro Kiwendothu premiérová část. Hráči byli přerozděleni na mladší (0 - 11 let) a starší (12 a více). V lese a v terénu bylo rozmístěno nových 11 stanovišť, které hráči museli nejdříve najít, pak zjistit kolik je na něj potřeba starších a kolik mladších hráčů, takovou skupinku poshánět po lese a pak teprve úkol splnit. Navíc na dvou po sobě navštívených nesměly plnit skupinky ve stejném složení. Úkoly to byly týmové a troufám si říct, že i neprofláknuté. Takže bojovníci lítali po lese a vůbec jim nevadilo, že jim na hlavy prší a bubnují kroupy.
foto 6
No a když se pak všechno sečetlo, dopadlo to tak, jak to dopadlo.

V skřítkovské lóži zvítězila Terka
v ML Marťan
a ve VL Sagitta
všichni ze Stopařů.

Oceněni byli tři nejzdatnější bojovníci z každé kategorie. Konkurence byla vysoká, vyhrát mohl však jen jeden.

Doufám, že příští rok změříme všichni své síly znovu!

Jan Klement - Čiko

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva krát pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.