Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Běžkařská čotokva

(21.3. 2007)
foto 1
Jde to i přes potoky

foto 2
V pátek začínáme

foto 3
Vrcholové družstvo

foto 4
Zimní nádhera

aneb
Jaké pěkné to bylo na posledním sněhu

O víkendu 9.-11.3. se na Filipově Huti v ubytovně LLM uskutečnila první zimní čotokva zaměřená na běžkaření. V pátek, jakmile všichni dorazili, začal výcvik osmi lidí vedený Divousem a Sýcem. Odebrali jsme se na blízkou louku, kde jsme se učili správným technikám jízdy a běhu na běžkách. Po večeři následoval Divousův výklad o správném výběru lyží a jejich mazání. Sýc pak přednášel o vhodném oblečení a o tom, co bychom si určitě neměli zapomenout přibalit s sebou na výjezd. V sobotu se mělo vyrazit do terénu.

Když jsme se ráno probudili, venku sněžilo. Měli jsme trošku zamotanou hlavu z toho, jaký vosk použít. Po snídani se rozběhly poslední přípravy na náročný výlet a v 9:00 jsme vyrazili. Auty jsme dojeli na Kvildu a vyrazili pěšky s lyžemi na rameni. Na prvním vhodném místě jsme nasadili lyže a po mírně stoupající cestě jsme se dostali na prameny Vltavy. Po krátké přestávce na načerpání dalších sil jsme pokračovali dál. Vystoupali jsme pod Černou horu, kde se otevřely rozlehlé pláně s vyvrácenými a polámanými stromy. Dost zde foukalo a tak jsme se tu moc dlouho nezdrželi. Stejně byl jindy skvělý výhled kvůli stálému sněhovému mrholení minimální.

Začalo se sjíždět do údolí. Dolů to jelo nádherně, jen to svištělo. V jednom místě byla cesta neprůjezdná a museli jsme kličkovat mezi smrčky vedle ní. Z rozcestí někteří jeli rovnou na Modravu a odtud šli pěšky na Filipovu Huť. Zbytek se ještě zaběhl podívat na Modravské slatě. Na chatu jsme se vrátili v pozdně odpoledních hodinách. Teplé jídlo na nás již čekalo. Po krátkém odpočinku se uskutečnila další přednáška. Sýc vykládal o různých nebezpečenstvích v zimě na horách. O zimních výpravách a jejich vedení vedl pak výklad Čiksika.

Neděle byla sice krátká, ale přesto to byl nejkrásnější den z tohoto víkendu. Celý den svítilo sluníčko a příjemně hřálo. A tak jsme v ranních hodinách vyrazili na poslední projížďku po šumavských hvozdech. Ten, kdo se v sobotu nebyl podívat u Modravských slatí, vyrazil tam. Výkonnější skupina (Divous, Sýc, Sokol, Kamila a já) zvolila o něco delší trasu – podél Roklanského potoka na Tříjezerní slať a zde ještě „menší“ okruh. Delší trasa se nám však vymstila. Divous zlomil lyži, zbláznily se mu hodinky a došly baterky ve foťáku.

Naše skupina však neodhadla čas pro zpáteční cestu a dorazila o dvě hodiny později na chatu. V rychlosti jsme tedy zabalili, najedli se, rozloučili a naskákali do aut. Za dva roky by se tato čotokva měla uskutečnit znovu. Tak snad se tam uvidíme.

Martin Svoboda (Jestřábi)


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je sedm plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.