Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Pro členy LLM » Velké hry

Tábořiště na Malém Waldenu


Tábořiště na Malém Waldenu
 
Aktuálně se jedná o tábořiště kmene Stopaři. Tábory kmenů, Tamala, mezikmenové akce a výročních táborů LLM... těch se zde událo nepočítaně. Proč však bude Malý Walden navždy místem paměti pro naše hnutí? První červnový víkend roku 1990 se zde konal slavnostní obnovující sněm LLM, oficiálně zaregistorvané 10.května 1990 před osmou hodinou ranní na úřadě MV. V tehdejším porevolučním chaotickém dění se zainteresovaní woodcrafteři z celého Československa sjeli sem, aby zpečetili obnovu LLM.
 

"Stojím na kraji lesa a přemýšlím. Dole pode mnou vyrůstá na louce jedno tee-pee za druhým. Kolik uplynulo vody v řekách, kolik mraků přelétlo nad našimi hlavami, kolik cest jsme prochodili, kolik myšlenek protrpěli, než jsme dospěli sem?" - Úryvek z kroniky LLM v záznamu o obnovujícím sněmu
 
Woodcrafter a lesní moudrost byl tehdy široký pojem, který si každý ve své osobní bublině (vytvořené působením komunistického režimu) vykládal po svém. Sněmu se účastnila pestrá škála lidí, od zálesáků, enviromentalistů, skautů, původních woodcrafterů, po pionýry, trampy, lidi dotčených četbou Setona, nebo indianismem. Takto různorodá směsice oslovených lidí způsobila, že tou dobou zde mohlo být značné množství potenciálních woodcrafterů v řádu tisíců. Najít společnou řeč mezi zástupci všech těchto skupin, bylo takřka nemožné. I tak se povedlo na sněmu ustanovit první náčelnictvo. Titul náčelníka získal Martin Kupka - Logan a ligovým ohnivcem se stal Daniel Hoffmann - Wanblitanka.
 
"Přestává pršet, končí sněm, všichni se tiše rozcházejí do týpí a lesních přístřešků, ale oheň stále plápolá. Je půlnoc, za pár okamžiků začne nový den, první den obnovené Ligy. Lidé se začnou rozjíždět do všech směrů, aby světlo sněmovního ohně, který uchovávají ve svých srdcích, šířili dál a dál…" Úryvek z článku o ustavujícím sněmu LLM. Bizoní vítr. Časopis vydávaný Ligou lesní moudrosti Praha. Liga lesní moudrosti 2/1990.
 
Dědictví tohoto sněmu si neseme dodnes a jsme od momentu obnovy znovu oficiálně na společné woodcrafterské cestě.