Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Pro členy LLM » Velké hry

Kiwendotha 2010 - historie se opakuje

(1.11. 2010)
Stalo se » V LLM » Velké Hry
Je poslední den před "Odpovědí na otázku života, vesmíru a vůbec" (viz Stopařův průvodce po galaxii) píše se 9. 10. 2010, sobota 7:30 ráno. V neděli bude 10. října, binárně zapsáno 101010 = (42)10.
foto
polární počasí

Země je potažena tenkou třpytící se vrstvou ledu, celý tábor je pohlcen do přízemní světlem polopropustné mlhy. Několik kroků směrem k slunci se rozpíná ledová sedlina. Máte dojem, že jste se vzbudili na stanici polární.
Jenže ledová sedlina je nám všem už dávno známý rybník Čecháč, tenká vrstva ledu je jinovatka vzniklá především proto, že předešlý večer bylo jasno jak už dlouho nebylo a ranní slunce vycházejíce kolem ostrůvku v poli nádherně vykresluje úžasnou ranní scenérii.

                 foto          foto
prof. Luxol + doc. Krůtová   nadšení studenti

Po nezbytné snídani se početná skupina zvědavců a vědních nadšenců hromadí v rozlehlých kruhových prostorech přednáškové síně, profesor Luxol netrpělivě přešlapává na místě a nervózně pohlíží do věčně otvírajících se dveří. Se stále nově príchozími mu pomalu dochází trpělivost. Na poslední tři pohledné dívčiny dokonce zvýší hlas.
 
foto
zájemci o cestování časem

Už jsou tu všichni, může začít, snad už nikdo nepřijde. Chce se chopit mikrofonu, ale údržba ho i spolu s přednášejícím pultem zapomněla připravit. Profesor čeká na stolek, dopíjí čerstvou kávu. Posluchači zatím nechápou, co se děje. Stolek už přichází, naštěstí je dostatečně flexibilní, takže profesorovi vyhovuje. Tak tedy: "Ehm".

Začíná přednáška o úžasném vynálezu, který boří všechny konvence a zábrany. O stroji času. Posluchači koukají na profesora jak telata na nová vrata, nevědí, co na technické detaily říct. Navíc po chvíli přijde skvělá nabídka - vyzkoušet si stroj na vlastní kůži!

Stroj času funguje pouze ve směru do minulosti a jen po určitý časový úsek. Dobrodružné povahy jistě ocení, že předem není vůbec jisté, do které ze čtyř hlavních historických etap (pravěk, starověk, středověk a novověk) je stroj zaveze. Když k tomu přidáme elegantní čeveno-černě kostkovaný design a úžasnou cenu 50 zlatých za pronájem, nezbývá nic lepšího, než se vydat na cestu časem.

foto
elegantní stroj času

Jenže se setkáváme se aktuálním trendem - posluchači nemají dost peněz a nezbývá, než si peníze vydělat během cestování časem. A příležitosti k výdělku je víc než dost a to v každé době.
 
foto      foto     foto
jazykolam     pečení prasete        rádio Pošpo
 
V pravěku se naučili ovládat oheň, poznávat, které rostliny jsou jedlé, jak ulovit mamuta, uplést tu nejlepší rohož do obydlí, poznávat čas bez hodinek, sbírat brambory co nejrychleji, drtit ořechy, poznávat rytmy, sbírat jídlo ze stromů, překonat nástrahy pralesa i šetřit vodou.
 
Ve starověku poznali jak se tehdy šifrovalo, jak se stavělo, jaké se používalo písmo, zahráli si pravé starověké divadlo, lámali si hlavu s logickými rébusy, pochopili sílu hvězd, zarybařili si, pochopili základy starověké matematiky a medicíny a vyzkoušeli svůj postřeh.
 
Ve středověku stříleli z luku, získali základy mořeplavectví, proplétali hlavolamy, malovaly středověké portréty, dostali se do bitvy, popili medovinu, zahráli si pravé středověké kroužky, procvičili různé části mozku, zjistili jak je těžké být grilovaným prasetem a jak je těžké zavázat si tkaničky kleštemi.
 

V novověku poznali sílu střelného prachu, potkali pana Kolumba, pronikli do binární soustavy počítačů, signalizovali na dálku, seznámili se s panem Setonem, cestovali po celé ČR, zjistili, jak je v současné době nepostradatelná žárovka a ozubené kolo, pocítili sílu peněz, zastříleli si lakroskou a zazpívali si v renomovaném rádiu PošPo.


foto              foto           foto

       instrukce v týmech       zbloudilá časová smyčka     skládání stroje času



Asi po čtyřech hodinách nepřetržitelného cestování časem asi padesáti nadšenců se stane věc, se kterou profesor Luxol nepočítal - opotřebení. Stroj se rozsypal. Asi dvě hodiny profesor spolu s docentkou Krůtovou přemýšleli, jak stroj dát dohromady. Ale jelikož vývoj stroje nebyl otázkou hodin, nepodařilo se jim to. Řekli si - víc hlav, víc ví a přestože neměli valné mínění o znalostech poluchačů, požádali všechny, zdali by se o složení stroje nepokusili. Všem zrušili dluh padesáti zlatých a naopak vypsali odměnu 6 zlatých každému z toho týmu, kterému se podaří najít všech 28 důležitých součástek ztracených v časoprostoru a poskládá je do strukturované sítě 4 x 7 polí tak, aby na sebe jednotlivé části pasovaly.
Při hledání částí zavazely časové smyčky P, které způsobily i četné ztráty na životech..

Když už to vypadalo, že žádný tým nebude schopen stroj znovu poskládat, od poradní skály zazněly nadšené výkřiky: "Máme to! Máme to!" A opravdu. Stroj času byl zpět. Samou radostí prof. Luxol připsal každému z úspěšného výzkumného týmů na účet 6 zlatých.


foto

taškařice pod vedením Stopařů


Dál se pak k všeobecnému veselí hrály roztomilé taškařice pod vedením Stopařů z Wallowy.


foto

odměny za získané peníze


Večer, po nezbytném sčítání a za začínájícího mrazu, se všichni opět sešli v konferenční místosti, aby se dozvěděli, jak to všechno dopadlo.

A dopadlo to výborně - né, že ne.

V kategorii A1 (věk do 8 let) si nejlépe vedli tito:

  jméno kmen
1. Jonáš Strážci údolí
2. Anička Strážci údolí
3. Hvězdice Bobrů
4. Jirka Ťapáč
5. Míša V. Jestřábi


V kategorii A2 (9 - 10 let):
  jméno kmen
1. Tomáš Jílek Strážci údolí
2. Natty Ťapáč
3. Muška Bobrů
4. Bára Ťapáč
5. Piškot Ťapáč
 

V kategorii B (11 - 12 let):

  jméno kmen
1. Andy Ťapáč
2. Zip Strážci údolí
3. Tany Wallowa
4. Hanka Strážci údolí
5. Terka Strážci údolí


V kategorii C+D (13 - 15 let)
  jméno kmen
1. Bedla Bobrů
2. Honza Strážci údolí
3. Todi Ťapáč
4. Tringa Wallowa
5. Jinx Wallowa




P.S. Prof. Luxol společně s doc. Krůtovou děkují za návštěvu úvodní přednášky, za testování stroje času i za jeho opravu a těší se na další společný počin.

Jan Klement - Čiko

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.