Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Pro členy LLM » Velké hry

ČIWAWA 5 krajem Jaroslava Haška

(23.6. 2010)
Stalo se » V LLM » Velké Hry

nové! reportáž vítězného týmu FYKOS -  čtěte zde.

 

Prozatím nejvyšší účastí ze všech ročníků se pyšnila letošní ČIWAWA, která byla expediční. Přemístila se totiž z okolí Malého Waldenu o pár desítek kilometrů dál ke Světlé nad Sázavou, kde byl sraz.

foto1foto2foto3foto4

Týmy, sešlo se jich celkem 15, se shromáždily okolo 15té hodiny v místním zámeckém parku netušíce kam bude jejich trasa ubíhat. Po velmi krátkém zahájení a vysvětlení nejasností začal ostrý start hry (v 15:30). Týmy otevřely první šifru, kde bylo 9 obrázků s místy, kde bylo devět částí šifry č. 2.

foto4foto5foto6

Šifra 2 skrývala čtyři místa, kde se nacházely čtyři části šifry č. 3. K postupu do terénní části (mimo město) stačilo správně vyluštit tři ze čtyř hesel šifry č. 3. Pak už jen každá šifra kódovala pozici následující a týmy se sekvenčně posouvaly k cíli (na stanovišti šifry č. 15).

foto8

Po cestě bylo co k obdivování. Všechny týmy šly okolo památníků J. Wolkera a A. B. Svojsíka, zakladatele čs skautingu. V Závidkovicích našly šifru u pekelného stromu, který byl ověšen lebkami. Dále se pokračovalo okolo zatopených lomů, kterých je v okolí nepočítaně. Možná až u Lipnice se hráči zbavili komárů. První tým, který došel do Lipnce (Pozor zápornica) měl svůj příchod osvětlen ohňostrojem, neboť na hradě se zrovna slavila svatba.

foto9foto10

Lipnické lomy fungují jako Památník národního odposlechu, kdy u třech vybraných lomů jsou vytesány ve skále Zlaté oči, Bretschneiderovo ucho a Ústa pravdy. V Lipnice se prošlo pod hradem, který býval jedním z největších ve Střední Evropě, kolem opuštěné Bíle věže až k malebnému kostelíků, poté k hrobu a soše Jaroslava Haška v nadživotní velikosti, kolem vyhlášené hospody Česká koruna, kde prý Hašek napsal kus svého nejznámnějšího a dosud nejvíce překládaného českého díla Osudy dobrého vojáka Švejka za Světové války. Dále kolem Haškova domku a přes pole týmy opustily Lipnici. Ve Volichově našly pár metrů od sebe jak křížek, tak husitský kalich. Cíl byl v Babicích – asi 1 km od vlaku v Okrouhlicích.

foto11foto12

Do cíle došli první ve 3:45 – tým Fykos, nepotřeboval žádnou absolutní nápovědu (tzn. nápovědu, která by určila pozici následujícího stanoviště), získal tak plných 14 bodů (za každou šifru 1 bod) a vyhrál tak originální trika.

foto13

Z woodcrafterských týmu dorazil jako první tým Másla v troubě z kmene Wallowa Kynkažu (v 8:55) - 12 bodů. Holky získaly na rok putovní sošku ČIWAWy.

Celou hrou prováděl Švejk se svými kumpány a dokresloval tak koloryt celé šifrovačky.

 

Celkové pořadí bylo následující:

  1. Fykos 14b 3:45

  2. Happy Matfyz friends 14b 4:35

  3. Plyšový radiátor 14b 6:05

  4. Pozor zápornica 14b 6:23

  5. Pečený krevety 13b 7:45

  6. Specialita šéfkuchaře 13b 9:55

  7. Másla v troubě 12b 8:55 (Wallowa Kynkažu)

  8. Růženky 12b 9:45 (Ťapáč)

  9. Carpe Cudiculum 12b 10:35

  10. Čumík 12b 10:45

  11. Bo 11b 10:30 (kmen Bobrů)

  12. Br 11b 10:50 (kmen Bobrů)

  13. Obelisk 10b -

  14. Yellow Backspace 7b -

  15. Looseři 7b -

Tučně jsou zobrazeny woodcrafterské týmy.

Více na webu ČIWAWY (zadání a řešení šifer, kompletní průchody a výsledky, fotogalerie, informace o průběhu)

foto15

Tak snad zas příště.

Jan Klement - Čiko

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.