Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Pro členy LLM » Hospodářům

školení ESO + účetní závěrka - oprava

(26.2. 2018)

termín: 31.12. 2018

Milí hospodáři,

Posílám Vám pěkně připravený dopis od Klokši, hospodářky kmene Walden. Pokud by k tomu byly nějaké dotazy, piště, volejte, jsme Vám na ústředí plně k dispozici.

máme za sebou konec roku, uzavíráme účetní období, a jestli v tom trochu tápete, tak jako já, možná nevíte, že jako právnické osoby/účetní jednotky, máme povinnost zveřejňovat účetní závěrku v rejstříku spolků ve sbírce listin. (justice.cz)

Vzhledem k tomu, že já jsem se tím už trochu prokousala, dovoluji si nabídnout odkaz na Poradnu ČRDM, kde jsem shrnula základní informace k účetní závěrce. (odkaz zde: http://poradna.crdm.cz/ucetnictvi-spolku/spolek-a-ucetni-zaverka-878).

My z kmenů (tedy pobočných spolků), posíláme náčelníkem podepsanou rozvahu a přílohu účetní závěrky na ústředí LLM, které to za nás (jako mateřská organizace) pošle do sbírky listin.

Kromě účetní závěrky byste ve sbírce listin měli mít zveřejněné:

  • listina osvědčující jinou změnu zapisovaného údaje

tj. např. usnesení (zápis) ze sněmu, na kterém jste volili nového náčelníka (statutára kmene), protože statutární zástupce je v rejstříku zapsán. K tomu by měl být přiložen i souhlas statutára s výkonem této funkce a souhlas se zveřejněním v rejstříku s ověřeným podpisem.


 

A jelikož náš kmen nyní účtuje v  programu ESO a jsme s ním spokojeni, tak bych ho ráda doporučila, protože mi přijde, že je pro menší organizace, jako jsme my přehledný a celkem snadno se v něm zorientují i méně zkušení účtaři. (Např. Na konci roku si z něho snadno vytisknete oficiální rozvahu, kterou pak pošlete na ústředí ke zveřejnění. )

Pokud se o ESO chcete dovědět víc, vyzkoušet si ho, můžete se přihlásit na školení, které je určené jak pro začátečníky, tak pro zkušenější i pro ty, kteří o tom zatím jen uvažují. Nejbližší školení se uskuteční v Praze (18. 3.), Brně (24. 3.) a Ostravě (25. 3.). Odkaz na podrobnější informace a přihlašovadlo zde:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeoQ9fjcM87nyolQTCO_kuC8UVk7LaHejjyQuJHOqF6BzNFIw/viewform

Případné dotazy ráda zodpovím.

Díky.

Eva (Klokša z kmene Walden)

A za ústředí Vás zdraví Veronika

Pavel Spálený - Yučikala Wičaša