www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Publikace LLM » Časopis LLM » Ročníky 1990-99 » Ročník 1999
Jednotlivá čísla
Obálka
 obálka 2/1999

2/1999

Obsah:

Co se mi nelíbí - sloupek Tokahey
Nosí šerpu poct - rozhovor s Markou, hospodářkou LLM
Ze života kmene - zamyšlení se nad indiánskou moudrostí
Fotografování - jak správně komponovat snímky
Orlí pera - Čiksikova dotazárna o orlích perech
Abeceda trosečníka - cestování do krizových oblastí
Stránky přírody - habr, zatmění slunce
Staré kultury - Močikové
Hau kóla - jak vyšívat urzoními ostny
Přírodní národy - Gróňané
Letní uprchlický tábor - zážitky z uprchlického tábora
Každý tam jednou nemusí - Walden na Slovensku
Volání dálek - o knize Sedm let v Tibetu
O čaji - čínský zelený čaj
Obřady - o oltářích
Poezie - Karel Kryl
Recenze - tipy na zajímavou četbu nejen o vyučování
Pro chytré hlavičky - hádanky a rébusy pro malé i velké
eTs - životopis E.T.Setona (1.-2. díl)

Vybrali jsme pro vás :

Čínský zelený čaj a jeho účinky

čínský znak
Někdy je třeba vysvětlit význam slova nápoj. Když někdo chce jen uhasit žízeň, ať pije rýžový odvar a vodu. Když na něj padne tesknota, smutek nebo zlost, ať sáhne po vínu. Ale když chce někdo rozptýlit mdlou večerní únavu, pak význam slova nápoj najde v čaji.
(Lu Jü)

Právě jsem si dal doušek vzácného zeleného jasmínového čaje. Jeho chuť je velmi jemná, vzadu na patře lehce nasládlá, teď v horku osvěžující. Cítím, jak se mé smysly zjemňují, roste má pozornost, na duši se mi usazuje lehký optimizmus, a já se s chutí pouštím do tohoto povídání o čaji.

Čaj, který jsem si právě připravil, je vyroben z nejkvalitnější části rostliny čajovníku čínského (Camellia sinensis), tzv. tips – koncových pupenů. Tyto mladé, jemnými chloupky pokryté, čajové lístky jsou ručně svinované do kuliček velikosti hrášku. Rád pozoruji, jak se tyto kuličky po spaření pomalu rozvíjejí, a jak se na jejich jemných chloupcích zachycují drobné vzduchové bublinky. Proto si tento čaj obvykle připravuji po novodobém čínském způsobu.

V současné době je v Číně největší sháňka po zavařovacích sklenicích se šroubovým uzávěrem. Připravit si zelený čaj v této skleněné nádobě je totiž velmi praktické. Ráno si dáte do zavařovačky hrstičku zeleného čaje, a pak po celý den můžete sklenici dolévat asi 90 °C vodou. Tak z trošky čaje vyrobíte několik litrů výborného osvěžujícího a vaše smysly povzbuzujícího nápoje. V Číně můžete vidět, jak lidé nosí tyto sklenice všude sebou, ať již pracují na poli, v továrně, či prodávají na tržišti.

Zelený čaj je nejoblíbenějším nápojem zejména v Číně, Japonsku a na Taiwanu, ale v poslední době již podlehli jeho jemné chuti i mnozí čajomilci v Evropě.

Zelený čaj se vyrábí tak, že ihned po zavadnutí se prudkým sušením (v Číně) nebo napařením (v Japonsku) inaktivují enzymy, které způsobují fermentaci polyfenolů, nedochází proto k oxidaci. Pak teprve se lístky svinují do potřebného tvaru. Protože chlorofyl a třísloviny v listech neprošli, narozdíl od tmavých druhů čajů, žádnou chemickou reakcí, je barva vyluhovaného nápoje zelená nebo žlutavá, s velmi jemnou vůní a chutí, která se někomu může zdát jemně nahořklá.

U nás je nejvíce k dostání Čchu-ča (Zhu Cha), což v překladu znamená perlový čaj. Je vyroben z z čajových lístků, které jsou pevně svinuty, takže vypadají jako malé perličky. Po zalití se lístky krásně rozvinou. V Evropě se tomuto čaji říká Gunpowder – střelný prach. Tento čaj si díky svinutí dlouho uchovává svou vůni. Byl jedním z prvních čajů, které se v 17. století dostali do Evropy.

Lung-ťing (Lung Ching, Long Jing), čaj dračí studny, je považován za nejlepší čínský čaj. Tento čaj se vyznačuje svěží vůní a lahodnou příjemně nasládlou chutí, výborně se hodí k osvěžení za parných dní. Nejlepší Lung-ťing je prý připraven z čerstvé vody Tygřího pramene nedaleko lung-ťingových plantáží, který podle pověsti zázračně vytryskl z tygřích stop v době velkého sucha.

Pi-luo-čchun (Pi Lo Chun), tj. jarní nefritová spirála se vyrábí z nejjemnějších flešů, čajových pupenů. Jeho vůně je velmi příjemná, až rajská.

O léčivých vlastnostech čaje Meng-tching (Meng Ting) se vyprávějí přímo legendy. Okolní vrcholky hory, která dala tomuto čaji jméno jsou zahaleny mlhou a lidé věřili, že ta chrání tento poklad před zloději a záškodníky.

Čaj Chuang-šan mao-feng (Huang Shan Mao Feng) zase prý voní po magnóliích, i když v místech, kde se pěstuje žádné magnólie nerostou. Milovníci tohoto čaje tvrdí, že první šálek je nejvoňavější, druhý nejsladší a třetí nejsilnější.

Mezi další oblíbené čínské zelené čaje patří také Čchun-mej (Cun Mee, Chun mei) a čaje z provincie Yün-nanu.

Lékárna v šálku

„Raději tři dny bez soli než jediný den bez čaje.“

Zelený čaj má oproti jiným čajům řadu výhod. Dá se několikanásobně zalévat, říká se, že nejlepší je druhý a třetí nálev, první prý slouží jen k vyhřátí konvice a misek. Obsahuje také mnohem více zdraví prospěšných látek, ať jsou to již čajové katechiny, kterých obsahuje o devadesát procent více než čaj černý. Čaj také obsahuje řadu důležitých minerálů a vitamínů. V zemích, kde se zelený čaj pije se menší výskyt chorob, jako je rakovina a kardiovaskulární onemocnění přičítá právě jeho účinkům. Aby se ale tyto blahodárné účinky projevily, je třeba vypít 5–10 šálků zeleného čaje denně.

Podle současných výzkumů působí zelený čaj protinádorově, ovlivňuje pružnost a propustnost cév, má příznivý vliv na krevní tlak, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Čajové katechiny mají také antivirové a antibakteriální účinky. Katechiny na sebe váží škodliviny a odvádějí je z těla, pomáhají tak při trávicích problémech. Navíc pomáhají při obnově střevní mokroflóry. Čaj také obsahuje dostatek fluoru a příznivě tak ovlivňuje zubní sklovinu. Působí preventivně proti zubnímu kazu a chřipce. Dnes se zkoumají účinky čaje na virus HIV (Human Immunodeficiency Virus), který způsobuje AIDS. Zelený čaj má také protialergické účinky a pomáhá při detoxikaci organizmu. Zdá se, že také zabraňuje padání vlasů.

Na oteklé a unavené oči se doporučuje dát čajové obklady nebo sáčky z čajem na zavřená oční víčka. Podobně lze čaj použít při bolestech hlavy a spáleninách. Čaj také pomáhá chránit před účinky radioaktivního záření, zvyšuje šanci na přežití a snižuje výskyt nemocí z ozáření.

V Rusku se čaji říká „lékárna v šálku“ a využívá se v boji proti alkoholizmu. Číňané věří, že si častým pitím zeleného čaje prodlužují život.

Čajem proti únavě

Poučil jsem se, že čaj je lepší než brandy. (Theodore Roosevelt)

Významně jsou v čaji zastoupeny také alkaloidy, mezi něž patří kofein, theobromin a theofylin. Čaj díky kofeinu (dříve se mu říkalo thein) povzbuzuje celý organizmus, hlavně činnost mozku, podporuje činnost srdce, příznivě působí na ledviny a vylučování žaludečních šťáv. Po šálku dobrého čaje se psychická a nervová činnost asi na hodinu zlepšuje. Tonizační působení čaje trvá pět až šest hodin. Účinek je mnohem jemnější než u kávy a umožňuje se v klidu soustředit na tvůrčí práci.

Při nadměrné spotřebě (10–15 šálků denně) se může objevit nespavost, úzkost a nervozita. K otravě kofeinem by mohlo dojít při spotřebě 50–100 g suchého čaje, což je v podstatě nemožné. Byla už také zaznamenána čajová závislost, ale její projevy (bolesti hlavy a nervozita, dokud se člověk nenapije čaje) nejsou rozhodně tak výrazné jako u závislosti na kávu.

Do prodejen s čajem mířívám pravidelně dvakrát ročně. To když přijde zkouškové období a já vím že budu muset sedět celé dlouhé hodiny nad počítačem a pročítat stohy knih. A tak si vždy nakoupím zásoby zeleného čaje, díky němuž se vydržím mnohem déle na práci soustředit, a jehož pití mě svou příjemnou atmosférou vůbec udrží u učení a zabrání mi při první příležitosti zdrhnout od svých povinností někam ven na sluníčko a do lesů.

Proto vřele doporučuji vám všem, kteří se necítíte ve své kůži, kterým se nechce do plnění svých školních povinností nebo do získávání „čtecích“ činů. Nechejte se okouzlit zeleným čajem, pijte ho soustředěně a v klidu a výsledky se brzy dostaví.

O dalších druzích čajů a jejich správné přípravě se dočtete v dalších číslech vašeho oblíbeného časopisu Bizoní vítr.

Podle čajové literatury sestavil Jakub Čanešiča Vávra
Liga lesní moudrosti, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1; e-mail: ustredi(zavináč)woodcraft(tečka)cz
design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net