Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Přihlašovadlo
99
Seznam účastníků
Odhlášení z akce
Vaše ID:*

Vaše heslo:*
(ID i heslo Vám přišlo emailovou zprávou)
* povinné

Nejkrásnější sbírka VI. - KRAJ VĚTRNÝCH HOLÍ

(9.4. 2014 21:11)
Zpráva » Pozvánka
„Ty krásné hory se na některých starých mapách opravdu tak jmenují: Kriváňské Větrné hole severně od Váhu a Martinské nebo Lúčanské Větrné hole jižně od největší slovenské řeky… Ale národním parkem je pouze severní část Malé Fatry. Je to úplně jiný kraj než jižní část…“
 
Kniha, podle které se náš putovací seriál jmenuje, popisuje chráněné krajinné oblasti nejen u nás, ale i na Slovensku. A tak tentokrát využijeme nabízejícího se prodloužení víkendu, ale i teplého jara, díky kterému nám (snad) nehrozí brodění sněhem na hřebenech,  a navštívíme jedny z nejkrásnějších slovenských hor. Je to kraj bílých skal, barevných rostlin, domov medvědů a orlů, kraj Jánošíka.
 
Společný program začne ve čtvrtek 1. 5. v  18.hodin v sídle Správy národního parku Malá Fatra ve Varíně  (Hrnčiarska ul. 147;  viz:  http://www.npmalafatra.sk/kontakt/). Zde dostaneme teoretický základ na cestu, ale i nocleh v suchu, teple a na posteli. Náš příchod je nahlášen od 17 hodin. Pokud by někdo, stejně jako my, co to máme doslova za bukem, dorazil pod hory již po poledni, nabízí se ve čtvrtek ještě prohlídka zříceniny hradu Strečno a do Varína dojdeme pěšky. Ideální by byl příjezd vlakem EC Fatra ve 12.28 do Žiliny, odsud pokračovat osobákem ve 12.34 do zastávky Strečno.
 
V pátek ráno (okolo 8.) pak vyrazíme v doprovodu ředitele NP do hor – nemůžeme vám slíbit, že půjdeme někam, kam se „normálně nesmí“, ale rozhodně uvidíme věci, které „normální“ turista většinou nevidí… Noc (stejně jako i další) strávíme venku – místo upřesníme podle trasy exkurze. (Pokud by bylo extrémně hnusně, můžeme ve Varíně přenocovat i druhou noc).  V NP se bohužel nejde legálně uložit, kde by se nám to líbilo, a tak buď NP opustíme, nebo přenocujeme u některé z horských chat (movitější a choulostivější uvnitř), kde je táboření povoleno. V sobotu nás čeká nějaká malofatranská klasika – buď přechod části hlavního hřebene, nebo prolézání Jánošíkových dier apod. V neděli se budeme snažit okolo poledne být u hlavní trati. Pokud bude zájem, můžeme dopoledne sjet kus Váhu na pltích (vorech) příp. raftech – zájem o tuto atrakci prosím vyznačte v přihlašovadle.
 
Akce je určena pro členy Velké lóže; mladší 15 let se mohou zúčastnit pouze v doprovodu rodiče, nebo jiného odpovědného dospěláka. Počet účastníků je omezen na 20. Malá Fatra má, navzdory jménu, velehorský charakter – proto počítejte s tím, že vzhledem k putovnímu charakteru to bude fyzicky náročné.  Nepůjde ale o žádný závod – jdeme poznávat a pozorovat horskou přírodu – tomu prosím přizpůsobte svou výstroj a výzbroj; na ubytovnu bych doporučoval vzít si něco na přezutí.
 
Poplatky:  1 noc ve Varíně (10,5 €), bivaky u horských chat á 1€ na osobu a noc – to zda si vezmete stan, přístřešek nebo žďárák necháme na vás. Noclehy na chatách se musí předem rezervovat (emailem), cena je od 8€.  Vstupné Strečno 5€.  Plavba na plti 10€; zapůjčení raftu 50 € / 2 hod (+ 3 € vesta, přilba, pádlo) – nutno předem objednat.
 
Stravování individuálně, vzhledem k omezením v NP doporučujeme vařič. Pokud bude po cestě chata, kde bude možnost se najíst, využijeme jí.
 
Hlaste se prosím na přihlašovadle, do poznámky uveďte, zda stojíte o splouvání Váhu. Pokud by zájemců bylo méně než 10, program zajišťovaný s lidmi z NP nebude.
 
Na setkání pod modrou Fatranskou oblohou se těší
 
Jiří Lehký –Hočhóka (stojivkruhu(zavináč)seznam(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

15.4. 2014 12:32
Wičanhpi
Ahoj kamarádi,
pokud by někdo měl zájem prohlédnout si Strečno a být v Žilině v oněch 12,28, které doporučuje Hočhóka, navrhuji jet EC Fatra, který vyjíždí z Prahy Hlaváku v 7,11. Zájemci, nahlaste se mi co nedříve, koupila bych co nejvýhodnější společnou jízdenku. Dejte, prosím, vědět, zda vlastníte in-kartu.
Všechny moc zdravím (a už se straáááášně těším), Wičanhpi
22.4. 2014 21:44
Awačin
Ahoj kamarádi, přivykla jsem jezdit na Slovensko nočními vlaky a využívat tam čas co nejvíc, takže jsem se obírala myšlenkou vyrazit už ve středu 30.4. na noc legendárním Excelsiorem a na místo srazu dorazit vycházkou. Excelsior je ale podle e-shopu ČD už vyprodaný, stejně jako noční vlaky nazpět. Nezbyde tedy než jet tam normálně - buď tak, jak píše Wič, nebo mě ještě napadlo, jestli by se nedalo dojet do Hranic ve středu večer, přespat tam (nemá Okwaho klubovnu?), vyrazit v sobotu malinko dřív a místo Strečna vyrazit na aklimatizační túru po podhůří Malé Fatry.
22.4. 2014 21:57
Awačin
Jo, ještě mě napadlo, že některé varianty společné jízdenky mají půvab pouze tehdy, pokud se jede společně i NAZPÁTEK. Jak to vidíte? Jelikož jsou ty noční spoje vyprodané, jeví se mi jako docela šikovný spoj 17:32 ze Žiliny, 23:07 v Praze.

A objevila jsem kalkulátor cen mezinárodního jízdného :-) http://vlakem.net/praha-zilina-5. Nabízí sice poněkud divoké varianty a člověk si musí dát pozor na vyprodané včasné jízdenky, ale našlo mi to cenu o stovku na osobu lacnější, než e-shop ČD.
25.4. 2014 11:16
Hočhóka
Přátelé, co se týče ubytování v Hranicích: pokud by vás bylo přiměřeně (2-4) vejdete s k nám; pokud více domluvím přespání v klubovně skautů. My s Ájou jedem určitě vlakem; pokud nebude hlášeno padání traktorů berem přístřech (a kdyby ty traktory padaly neočekávaně, nebudem se bránit chatě). Pokud by ho někdo potřeboval půjčit plachtičku, máme několik kmenových o váze cca 600gr. Jen bych doporučoval trekové hole, bo na legálních tábořištích u chat mohou stromy chybět :-)
Zjišťoval jsem možnosti plutí - raft mají jen 1, sedmimístný. Klidně se můžem rozdělit, a klidně na raftu pojedu coby člen posádky - řídit TO neumím. Ale bez mučení přiznávám, že pro jednou nebudu mít problém degustovat produkt komerčního cestovního ruchu, nechat se svézt a poslouchat plkání krojovaného pltníka ... Na plavbu se musíme shromáždit ve Strečně, a tamtéž skončí - tzn. lze to absolvovat bez batohu.
Při té příležitosti mne napadá, zda prohlídku hradu nenechat taky na neděli, a ve čtvrtek si nepodívat jinam.
Trasy vyladíme společně ve čtvrtek ve Varíně.
25.4. 2014 21:54
Top
Ahoj kamarádi,
vlak v 7:11 z Prahy se mi celkem zamlouvá a pokud se bude kupovat společná jízdenka, tak tuto možnost rád využiju. In-kartu nevlastním.
S modrou oblohou
Top
28.4. 2014 21:03
Wičanhpi
Ahoj,
tak zítra jdu zakoupiti společnou jízdenku City Star pro skupinku ve složení Aleš, Jerry, Top, Tom a já z Prahy do Žiliny a zpět.
Sraz na Hlaváku v 6.50 už popozítří!
Zdravím, Wič

Kolik je devět krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
Top1jsem pro sjezd Váhu na pltích
Milan1Vah na plti (voru)
Jerry1Váh ano, na vorech.
Zip a Wasúpi2Váh ano, volili bychom pltě
Wičanhpi a Tom2nejraději bychom raft, tam se aspoň něco dělá, ale smíříme se i s pltěmi, každopádně určitě na Váh ano!
Aleš1
Awačin1pokud Váh, tak rozhodně pltě! Ještě se podívám, jaké je na to potřeba vybavení...
celkem:9 

Přihlášení na akci

Celé jméno + přezdívka: *
Email: *
Upozornit na emailu:
(více adres oddělte čárkou)
Telefon:

Hlásíte se jako: *
Zvolte kmen: *
Poznámka: