Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Povídání o kanadských indiánech

(aktualizováno 26.1. 2013)
Zpráva » Zvenčí
POVÍDÁNÍ O ŽIVOTĚ S INDIÁNY V KANADĚ
 7. 2. 2013 v 17.30 hodin Náprskovo muzeum, Praha 1
 
Zážitky a fotografie z opakovaných návštěv nejkrásnějších národních parků v Rocky Mountains a přiblížení dnešního života Indiánů v rezervacích i mimo ně. Dozvíte se o slavnostech Powwow, základech indiánské spirituality a přírodního léčení, výchově dětí a dalších zajímavostech. Přednáška vychází z osobního poznání mezi přáteli v kmenech Blackfoot, Cree a Shuswap. Uslyšíte tradiční písně a prostor muzea provoní pelyněk i jiné byliny. Bude prostor pro vašedotazy a dozvíte se, jak se za dnešními Indiány vypravit.
 
Indiáni dnes – zážitky od Černonožců, Kríů a Shuswapů
 
Oki Niksokwa! Všichni moji příbuzní!
Děkuji za pozvání podělit se o zážitky ze svých pravidelných návštěv indiánských rezervací v Kanadě. Rád promluvím o dnešním životě Indiánů v rezervacích i mimo ně, o obřadech jako je potní chýše, hledání vize, Tanec Slunce, kterých se v Kanadě účastním. Povídání doplním promítáním fotografií z PowWow, prérií a Skalistých hor.
Mohu také říci co znamená být strážcem dýmky, jak jsem dostal své indiánské jméno, mohu zazpívat některou posvátnou píseň apod.
Indiáni byli donuceni k životu bělochů, ale podařilo se jim uchránit svoji spiritualitu, obřady a sílu. Dnes využívají všech vymožeností doby, žijí v domech, jezdí auty, nakupují v obchodech. Ale nezapomínají poděkovat Stvořiteli za každý den, za jídlo a teplo, za lásku a přátelství svých blízkých. Modlí se za osamělé, nemocné, závislé na alkoholu a drogách, přejí šťastný život všem Lidským bytostem. Stejně tak rostlinám, čtyřnohým, opeřeným, plazícím se a plovoucím. A také kamenům, i ti mají duši, jsou na Zemi nejdéle a pamatují dávné časy.
Každé ráno a večer Indiáni očišťují sebe a své dýmky kouřem z šalvěje a sladké trávy. Při dýmkovém obřadu s každou špetkou tabáku vkládají do kalumetu modlitby, které později tabákový kouř odnáší z kruhu účastníků ke Stvořiteli.
„Modlím se, aby vzduch byl čistý
A voda třpytila se v pramenech a řekách,
Aby orel vzlétl nad obzor a zvěř vyvedla své mladé,
Modlím se, aby harmonie mezi vším živím
I neživým přišla opět na Zem, modlím se …“
 
Mitakuye Oyasin.
Vladimír Arnie Prachař
Aleš Sedláček - Tokaheya (A(tečka)Sedlacek(zavináč)tribar(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

28.1. 2013 8:57
Yučikala
Škoda, že to nedám. Super by byl nějaký záznam z povídání :-)

Kolik je osm krát jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.