Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

RSS - návod k použití aneb Co to je

(14.10. 2005 12:12)
Zpráva » Web

Určitě mi dáte za pravdu, že počet Vašich oblíbených zdrojů, které na internetu pravidelně sledujete, neustále stoupá a jejich monitoring je pro Vás stále více obtížnější. Kontrolovat denně všechny relevantní servery pro Vás může být nepříjemné a zdlouhavé. Čas je v dnešní uspěchané době drahý pro každého, na internetu to platí dvojnásob. Proto využijte RSS, které Vám ušetří čas i peníze.

Pokud jste do této doby používaly informace o aktualizaci na stránkách pomocí informačních emailů, mám pro Vás špatnou zpráv. Je tu nový, mnohem pohodlnější, rychlejší a aktuálnější způsob, jímž můžete tyto informace získávat. Jmenuje se RSS.

RSS (angl. Really Simple Syndication) je formát pro výměnu obsahu založený na XML. Nepotřebujete vůbec vědět, že jeho otcem je Netscape, že od verze RSS 0.91 se ho ujala společnost UserLand Software, že verze RSS 1.0 je založená na RDF (Resource Description Framework), že nyní už existuje verze RSS 2.0 a že rozdíly mezi jednotlivými verzemi spočívají pouze v přidání nových meta údajů (datum, čas…). Důležité pro Vás je pouze, co RSS dokáže a jak RSS využívat.

Jak RSS najít

Zpravodajské servery svým návštěvníkům poskytují RSS kanál. Většinou ho poznáte podle odkazu s názvem “RSS“, “RDF“ nebo “XML“. Tento odkaz bývá umístěn v patičce nebo v postraních sloupcích. Občas dokonce bývá z nepochopitelných důvodů pečlivě ukryt v útrobách serveru. V takovém případě doporučuji využití některého fulltextového vyhledávače. Například v Googlu zadejte do vyhledávacího políčka tento výraz: RSS site:www.example.com. Místo www.example.com zapište adresu serveru, který potřebujete najít.

Využití RSS

Po kliknutí na takovýto odkaz se Vám zobrazí na první pohled nijak nepoužitelný shluk značek a textů. Příkladně to můžete vidět na RSS kanálu tohoto serveru.

RSS čtečka

A právě k přečtení takovýchto kódu slouží program, tzv. RSS čtečka nebo RSS agregátor, případně RSS reader. Takovýchto programů existuje nepřeberné množství, pro začátek Vám však plně postačí nějaký freeware FeedReader, osobně doporučuji český RSS Point. Po čase se můžete poohlédnout i po dalších možnostech.

Po nainstalování tohoto programu můžete začít s přidáváním RSS kanálů, které jste si našli na svých oblíbených webech. Pro FeedReader je postup následující:
V levém horní rohu klepnete na „New“, zadáte jednu adresu zvoleného RSS kanálu a potvrdíte tlačítkem „Next“. Ve druhém kroku můžete ponechat stávající název kanálu nebo ho upravit podle svého. V nabídce v levém sloupci se objeví přidaná položka a zanedlouho se do ní načtou aktuální články. Takto postupujete se všemi nalezenými RSS zdroji. Při prvním použití budete mít všechny zdroje tučně zvýrazněné. Doporučuji tedy projet si všechny články. Při každém dalším připojení na internet program zkontroluje, zda-li nepřibyl na daných serverech nový článek a Vy si ho budete moci přečíst přímo z RSS čtečky. (Samozřejmě musíte mít program při surfování zapnutý.)

On-line RSS čtečky

Existují i on-line RSS čtečky, kde se můžete zaregistrovat a zvolit oblíbené weby, pro příklad uveďme:

On-line RSS agregátory

Další možností využití RSS jsou on-line agregátory. Pomocí RSS zobrazují nejnovější zprávy z mnoha webů poskytujících RSS kanál. Využívat můžete například:
Originální verzi tohoto článku naleznete na serveru Oříšek.net

 



S laskavým svolením autora vložil Pavel Spálený - Yučikala.

 


Komentáře, diskuze

2.1. 2009 22:42
Palec
Vypadá to, že tento článek se i přes značné stáří neustále objevuje na konci RSS kanálu. Bylo by proto dobré ho malinko zaktualizovat. Například by bylo super přidat Google Reader (http://reader.google.com/) mezi známé online čtečky nebo upozornit na to, že některé prohlížeče (Opera, SeaMonkey) a mailoví klienti (Thunderbird) už čtečku mají integrovanou. Firefox mimo jiné má tzv. livebookmarks, což čtečku umí do určité míry nahradit. Většina moderních prohlížečů potom zvládá i samotné RSS nastylovat, takže z něj už není nepřehledná změť, pokud je nějaký styl připojený. Jen Firefox už od verze 2 používá vlastní styl na nastylované i nenastylované RSS a případný připojený styl ignoruje.

Co se týče samotné technické stránky RSS, byl by dobrý také drobný facelift. Položka Fotografická soutěž "Lesy a nelesy" má u uvozovek navíc lomítka, což je způsobeno špatným escapováním znaků v PHP. Navíc používat kódování windows-1250 bych v RSS nedoporučil - UTF-8 je mnohem spolehlivější. Také používáte špatný formát data.

V případě potřeby mě můžete kontaktovat na uvedené mailové adrese. Přeji hodně zdaru a pěkný rok 2009 i léta následující.
2.1. 2009 22:46
Palec
Koukám, že i v komentářích je s lomítky stejný problém. A v textu pod formulářem je ve slově odstranit háček nad n. :-)
5.1. 2009 11:38
Yučikala
Díky za upozornění na ň :-)

Co se týká kódování je to dáno prostě tím, že je to v současnosti jednodušší (není čas na konverzi a testování).

Cílem článku bylo upozornit, co že je to RSS... Změním ale podmínku a nechám jej vyřadit.

Zobrazení lomítek je důsledkem ochrany před vkládáním escape znaků, ale možná to časem opravím.

Díky.

Kolik je čtyři plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.