Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

První ligový turnaj v shiny

(4.7. 2007)

fotoKdyž jsme vymýšleli, čím zpestřit Woodcraftersý ples v Tuchlovicích, napadlo nás hned připravit nějaký doprovodný program. Padla spousta tradičních návrhů, jako přednášky, promítání, vyráběcí kurzy... a tradičně

al. Zrál v našich hlavách už dlouho, ale vždy jsme jej kvůli problémům se zázemím odložili na neurčito. Ale v Tuchlovicích vhodné zázemí (sprchy, místo na uložení šatů a šatna...) bylo. Takže konečně přišel den, kdy jsme mohli uspořádat PRVNÍ LIGOVÝ TURNAJ V SHINY. Rozeslali jsme tedy pozvánky, dali upoutávku na Ligové stránky a pak už jen napjatě čekali, kolik teamů se sejde.
V den plesu se nakonec v Tuchlovické škole sešlo pět teamů s rozhodně ne dětským věkovým průměrem. Proto jsme také nemuseli turnaj dělit podle věku hráčů. Někteří hráči přijeli sice bez vlastních shinyovek, ale tento nedostatek jsme pohodlně pokryli půjčováním od ostatních.
Nejpočetnější zastoupení měl kmen Osmaka Opo, který postavil hned dva teamy. První z nich nazval „Osmaka“ a druhý „Opo“. Jedním teamem byl zastoupen kmen Jestřábi, jedním kmen Walden a pětici teamů uzavíral smíšený team „Fofrklacky“. Teamy byly rozděleny a tak stačilo jen začít.
Odebrali jsme se na louku za Tuchlovice a tam byla vysvětlena pravidla. Nízký počet teamů umožňoval hrát systémem „každý s každým“. Hrálo se tenisákem a jako brány byly určeny dvě trojnohy, do nichž platil gól z jakéhokoli směru. Gól nohou byl počítán jako platný. A největší překvapení pro hráče představoval čas. Dva poločasy po pěti minutách s dvouminutovou přestávkou. Pravidla byla všemi odsouhlasena (včetně „děsně krátkého“herního času), tabulka vytvořena a první dva teamy se postavili proti sobě.
V prvním zápase proti sobě stanul team Opo a Fofrklacky. Ačkoli Opo přehráli Fofrklacky 5:0 ukázalo se hned v tomto zápase, že čas 5x5min. nemusí být ani na Shiny zas tak krátký. Neb během krátkého času zase všichni hrají s mnohem větším nasazením a opravdu není ani chvilku čas na odpočinek.
Druhý zápas spolu svedl Walden a Jestřábi. V tomto zápase zvítězili po již vyrovnanějším boji Jestřábi v poměru 3:0.
Třetí zápas připomínal první. Opět tu proti složenému teamu Fofrklacky stáli členové kmene Osmaka Opo, jen s tím rozdílem, že tentokrát šlo team Osmaka. A výsledek byl opět stejný. 5:0 pro Osmaka.
Ale to už na hřiště nastupovaly Jestřábi a proti nim Opo. Jestřábi bojovali sice srdnatě, ale dokázali trojnohu Opa prostřelit pouze jednou, oproti čtyřem průstřelům vlastní trojnohy. Takže 4:1 pro Opo.
Poslední zápas který jsme ještě před obědem shlédli byl zápas Waldenu proti Fofrklackům, kterým měl původně turnaj začínat, ale kvůli nepřítomnosti Waldenských hráčů byl tento zápas přeložen a tím se trochu narušil rozpis zápasů, což se v odpoledním rozpisu ukázalo jako neřešitelné, ale nepředbíhejme. Fofrklacky bojovaly jako o život a sehráli jeden ze svých nejlepších zápasů na tomto turnaji. Bohužel jejich nesehranost stačila proti zkušeným Waldenským harcerům pouze na čestnou prohru 2:0.
fotoPo tomto zápase přišla pauza na oběd, který organizátoři domluvili ve školní jídelně v Tuchlovicích. O kvalitě tohoto oběda nemohu referovat, neb jsem dal přednost domácí stravě, ale nevím o nikom, kdo by si stěžoval :o)
Ve 13:15 pak byl zahájen zápas, o němž již v tuto chvíli nikdo nepochyboval, že může rozhodnout o budoucím vítězi celého turnaje. Nastoupili proti sobě v bratrovražedném klání členové kmene Osmaka Opo. Takže teamy Osmaka a Opo. Tento do bezvědomí vyhecovaný zápas, v němž se to jen hemžilo střelami, úniky i obětavými obranými zákroky skončil nakonec po urputné bitvě remízou 0:0.
V dalším zápase pak nastoupil mírně pozměněný team Jestřábů, v němž musel Hlad, s čerstvě vyleženou angínou nahradit Křížka, který musel odject za babičkou slavit nerozeniny, proti Fofrklackům. Bohužel však ani přes urputnou snahu Fofrklacků, překvapení nenastalo a Jestřábi zvítězili 4:0.
Zápas Opo versus Walden také i přes odhodlanou hru Waldenských bojovníků nenechal nikoho na pochybách, kdo bojuje o první místo v turnaji. Takže Opo porazilo Walden 4:0.
Do zápasu Osmaka versus Jestřábi nastoupili favoriti z kmene Osmaka Opo s vědomím, že po něm budou mít jen desetiminutovou pauzu a budou muset ještě sehrát poslední zápas turnaje s Waldenem. Co však netušili, že tento zápas rozhodne o jejich umístění v celém turnaji.
Oba teamy, které již nejednou zkřížili svoje shyniovky na společných zimních tábořeních na Vápně spolu totiž sehráli překvapivě vyrovnaný zápas, v němž se štěstí i smůla klonili tu na jednu,tu na druhou stranu. Osmaka vynikali obratností a uměním střelby. Jestřábi zas rychlostí a především důsledností v osobních soubojích. Po urputném boji se z vítěztví mohl poněkud překvapivě radovat pouze team, který na hřišti vůbec nestál a to team Opo, ketrý díky nerozhodnému výsledku tohoto zápasu 0:0 získal první místo v turnaji.
Poslední zápas Osmaka s Waldenem již žádné překvapení nepřinesl a rozehraný team Osmaka, převálcoval Walden 6:0.
A tak byl dohrán PRVNÍ LIGOVÝ TURNAJ V SHINY.
Večer na plese následovalo slavnostní vyhlášení výsledků a teamu Opo, z kmene Osmaka Opo byl předán vítězný pětilitrový demižonek vína. Snad jej užili ve zdraví :o)
Na druhém místě se umístili opět Osmakáči, tentokrát z teamu Osmaka. Na třetím Jestřábi, na čtvrtém Walden a pětici uzavřel team Fofrklacky, který už se jistě těší na příští turnaj a na zisk svého prvního turnajového bodu ;o)

Musím se přiznat, že na tento turnaj rád vzpomínám, protože ho provázela výborná nálada a soutěživý duch. Navíc si všichni výborně zahráli a když jsme po odehrání posledního zápasu odcházeli na ples, rozhodně už nikomu nepřipadal zápas 5x5min. krátký ;o)
Tak to je vše o „Prvním Ligovém turnaji v Shiny“ a myslím že nejen já už se od jeho skončení těším na ten „Druhý“. A v duchu doufám, že se tam budu moct utkat i s Vámi ;o)

David Hladký - Hlad (dajda(tecka)hlad(zavináč)centrum(tečka)cz)
Foto: Zuzana Kabelová, Osmaka Opo

Výsledky prvního Ligového turnaje v Shiny – Tuchlovice 24.2.2007
                    Jestřábi       Walden         Fofrklacky     Osmaka         Opo               celkem
Jestřábi        -                  2b (3:0)        2b (4:0)         1b (1:1)          0b (1:4)         5b (9:5 )
Walden        0b (0:3)       -                   2b (2:0)         0b (0:6)          0b (0:4)         2b (2:13)
Fofrklacky   0b (0:4)       0b (0:2)        -                     0b (0:5)         0b (0:5)         0b (0:16)
Osmaka       1b (1:1)       2b (6:0)       2b (5:0)           -                   1b (0:0)         6b (12:1)
Opo             2b (4:1)       2b (4:0)       2b (5:0)          1b (0:0)          -                   7b (13:1)


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět plus jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.