Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Sázení stromků na Kosáku

(26.11. 2006)
Stalo se » Fara Kosí potok

Ve dnech 11. - 12. listopadu 2005 proběhla na Kosím potoce avízovaná brigáda. Hlavním cílem bylo sázení stromů. Hned úvodem musím poděkovat Tomáši Velichovi i ostatním členům kmene Osmaka Opo za profesionální zajištění dubů a Čankuovi a Mawadanům za krásné a skoro zadarmo lípy.

Práce v sobotu začala v 9,00, kdy jsme se shromáždili na louce a vyslechli kratičkou přednášku Tomáše Velicha jak na to. Jednotliví zájemci si duby sami zaplatili a vysadili. Tento projekt byl výsledkem diskuze, která probíhala v létě na táboře.

Majitelé dubů: ČanWačipi Walden, Walden old section, Béda, Hinakaga a Hota, Drum bun, Osmaka opo, Wanagi oyate.
Majitelé lípy: Mawadani

Sobota byla větrná a velmi chladná. Stromy jsme i zalévali, ale jen trochu. Hlavní zálivku, která je před zimou důležitá, zajistí v rámci dobré spolupráce na místní úrovni hasiči z Plané svým lehkým požárním vozidlem MAN s ponorným čerpadlem.

Kromě větších stromů jsme pokračovali i ve výsadbě sazeniček, kterými se snažíme oddělit opticky spodní louku od lesní asfaltky. Jedná se o malé duby, olše, lísky a některé keře. Všechny stromy i sazenice, včetně ovocných stromů v sadu, byly před zimou ošetřeny speciálním nátěrem proti okusu. Tři ovocné stromy z výsadby z minulého roku uschly a byly nahrazeny novými.

Zároveň probíhaly práce na faře, kde bylo hlavním úkolem opravit a prodloužit rozvod vody v domě. Vzhledem k přítomnosti obrovských žulových kamenů ve zdech, kde se sekalo, se práce protahovala a skončila až v nedělních pozdních večerních hodinách. Pracem na rozvodu vody velel Čína, člen kmene Yellow knife, který se proslavil svou památnou větou v sobotu večer. "Tedy na to že to dělám poprvé tomu už začínám docela rozumět."

V neděli jsme se též účastnili pálení a vyřezávání náletových dřevin okolo kostela v těsném sousedství našeho pozemku u fary. Díky ochotě pana Františka Marka zmizela i obludná hromada hnoje z bezprostřední blízkosti hřbitovní zdi. Obnášelo to hodinu práce s nakladačem a Pragou V3S.

Díky všem, kteří se zúčastnili a přiložili ruku k dílu. Náčelnictvo bude na další schůzi projednávat systém proplácení jízdného na brigády. O výsledcích jednání budu účastníky brigády informovat.

Aleš Sedláček - Tokaheya
26.11.2006

foto č.1 foto č.2 foto č.3 foto č.4 foto č.5 foto č.6 foto č.7 foto č.8

fotografie: Adam Wolf - Čanku
Další fotografie jsou na stránkách http://hendl.cz/photo/ikarek/


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.