Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

TaMalo – táboření malé lóže

(14.11. 2019)
Stalo se » V LLM
BubnováníTři zářijová T. Točník, TaMaLo a Tawiskara. Všechny tyto akce jsou mnou i naším kmenem velmi oblíbené a jen co skončí, už se těšíme na další ročník. Na mě vyšlo zavzpomínat na TaMalo.
Už se stává tradicí, že na Malý Walden přijíždíme za tmy a stavíme týpí za svitu čelovek, které se nám tentokrát všem postupně vybily, ale co, dobrý a šikovný woodcrafter si poradí.
S postupem noci se obloha vyjasnila, byla plná hvězd a záhy se ukázal měsíc v úplňku, který svítil jako reflektor - škoda jen, že tomu tak nebylo při stavbě našeho víkendového obydlí.
V sobotu ráno nás tichým, až nesmělým bubnováním probudil Zlobr, a tak jsme se vysoukali ze zahřátých spacáků a přidali se ke zpěvu ranní písně. Po snídani se děti vydaly do lesa na hru.
Nastal čas oběda a po něm již tradiční soutěž v rozdělávání ohně křesáním - od těch nejmenších skřítků až po dospělé. Všem zúčastněným se podařilo oheň vykřesat a za to jim patří wašté! Také proběhla soutěž v rozdělání ohně třením dřev, do které se přihlásili tři soutěžící.
Křesání Rozfoukaný oheň Tření dřev
Co je psáno, to je dáno, a jak bylo uvedeno v pozvánce, následovala soutěž Mistr uzel 2019, ve které mohli poměřit svoje síly a rychlost, ale hlavně zručnost ve vázání uzlů všichni účastníci. Účast byla veliká a výkony úctyhodné. Pro jednotlivé věkové kategorie byly připraveny dráhy s určitým počtem stanovišť.  Někomu se dařilo více, někomu trochu méně, ale všichni si to užili.
Poté se většina dětí vydala do lesa na přípravu Sněmu, při které souběžně probíhala Rada orlích per pod vedením Karči. Několik skřítků, bojovníků ML i dospělých si přišlo zažádat o projednání a uznání svých činů. Musím zmínit, že nově zbudované sněmoviště kmene Stopařů na Malém Waldenu je ve srovnání se starým asi jako Trabant a Mercedes. Opravdu spousta míst k sezení, nové lavičky stupňovitě řazené, aby nikomu neunikl ani sebemenší zážitek. Co dodat, snad jen velké wašté, krásně jste to zútulnili!
Příprava Mistra uzla Mistr uzel
Čas se nachýlil, setmělo se a zvuk bubnu nás vyzval k účasti na sněmu ML. Karča zahájila sněm, následovalo vyhlášení dopolední soutěže, soutěže v křesání, Mistra uzla a vyhlášení výzev, při kterém došlo k předání Mahykanovy palice kmenem Trilobitů Bobrům. Nemohla chybět exhibice v uzlování v podání Velké lóže, kde zvítězil Tazi z Trilobitů. A jako osvěžení mezi jednotlivými vyhlášeními se nám představil Bivoj se svým pěveckým triem. Začalo udílení korálkových činů, Lesního titulu, orlích per a velkých orlích per. Sněmování se přiblížilo ke konci, a tak jsme si na rozloučenou zazpívali modlitbu kmene Omaha, popřáli si dobrou noc a rozešli se do svých týpí.
V neděli si všichni poměrně rychle zabalili své věci, poklidili tábořiště, rozloučili se se svými kamarády a vydali se na vlakové nádraží ve Skleném. Někteří na dřívější vlak, než měli v plánu, ale my si dali na čas a vyrazili s krosnami na zádech na houby, kterých rostlo opravdu obrovské množství. Tento víkend se vydařil po všech stránkách. Nejen, že nám přálo počasí, ale užili jsme si příjemnou atmosféru na krásném tábořišti s fajn lidmi. Co víc si přát?
 
Autor článku: Radka Kopřivová
Fotografie: Daniel Douša - Slunce
 
Další fotografie a video lze nalézt na webu kmene Bobrů

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna krát devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.