Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Sněm LLM

(10.9. 2019)
Stalo se » V LLM
Hned zkraje po příchodu mě nadchlo, co Trilobiti na svém tábořišti všechno vybudovali – od náramného sklípku na zásoby, až po táborovou pec, ve které pro všechny, kdo na sněm zavítali, napekli chleba tak dobrý, že jsem takový už hezky dlouho nejedl. 
 
fotofotofotofoto
 
Velmi milé bylo i setkat se zase s kamarády woodcraftery. Jako by se tím na Kubátku přenesl kousek z atmosféry nedávného táboření na Kosím potoce. Trilobiti pro návštěvníky sněmoviště připravili několik týpí, která rozhodně nezůstala prázdná. Za všechny z těch pár desítek lidí, kteří na sněm zavítali, musím zmínit především hosta z nejvzácnějších, Bobra. A přijeli dokonce i návštěvníci ze zahraničí – mistr rozdělávání ohně na nejrůznější způsoby Rafal, a jeho polští kamarádi. 
 
fotofoto foto
 
fotoOpomenout nemohu ani dalšího vzácného hosta, teologa, religionistu a kazatele Církve bratrské Pavla Hoška, kterého jsem už znal jako autora výborné knihy o duchovnosti v díle Jaroslava Foglara a nově jej zde poznal coby badatele, který se v tomto směru věnuje i dílu Ernesta Thompsona Setona. Pavel nám přijel povyprávět o své nové knize (Evangelium lesní moudrosti), kterou si zároveň bylo možné hned i zakoupit a nechat podepsat. Neodolal jsem a provedl obojí – odměnou mi byl velmi podnětný pohled na Setonovu osobní duchovní cestu životem a na woodcraft jako organickou součást této cesty. Pavel o svém setkání s Foglarovým a Setonovým dílem mluvil – ta slova jsem si zapsal a zapamatoval – jako o setkání proměňujícím. Myslím, že se dost trefil. 
 
Jako obvykle se odehrály i různé tradiční sněmovní soutěže. Soutěžilo se v rozdělávání ohně (excelovali Wasúpi a Tokhatamani, Rafal se účasti velkomyslně vzdal), v kráse woodcrafterských a indiánských výrobků (zvítězili Machimija s malováným pláštěm a Wasúpi s tykvovou čutorou). Wenona si pro nás navíc nově připravila hezkou poznávací hru, v které jsme museli hledat 11 různých lidí, kteří v poslední době splnili všechny možné i nemožné podmínky (zažít překvapení, pravidelně cvičit, splout řeku, atd).  
 
fotofotofotofoto
 
Počasí ten víkend bylo nádherné. Pravé a nefalšované indiánské léto. Do jeho atmosféry přišlo velmi vhod, když Tokhatamani, ohnivec Ligy, provedl v úvodu sněmu po slavnostním zapálení ohně pochodněmi to, co už prý dlouho ne a nechal kolovat ve sněmovním kruhu ligovou dýmku. Silný okamžik. Skutečný pocit propojení v jediný kruh, tady a teď. Pouta navázaného mezi lidmi, kteří usedli ke společnému rokování.  
 
fotofoto
 
Přiznávala se samozřejmě orlí pera a mistrovství (utkvěl mi Hromův velký čin za rozdělání ohně třením dřev, a opět Hromovo mistrovství Táborník), zlatým hřebem pak myslím byla chvíle, kdy se své pravomoci ujal vzácný host Bobr a obřadním kopím udílel některým z nás tituly lesní moudrosti. Například Maquiémi (Velký Orlí Sagamor), Ablákelovi (Velký Orlí Sachem), anebo Karče (Velký Sachem Ipawa (!)). Jestli má život woodcraftera nějaké hvězdné chvíle, tohle bezesporu byla jedna z nich. 
 
V závěru sněmu, před modlitbou kmene Omaha, pak ještě přišel další důležitý moment. Byli nám představeni kandidáti, kteří se rozhodli vstoupit do voleb o funkci příštího ligového náčelníka a ohnivce. Když o tom současný náčelník Filip a ohnivec Tokhatamani začali v kruhu mluvit, rozhlédl jsem se kolem sebe a zkusil si v duchu tipnout, o koho půjde. Patrně nastal nějaký okamžik osvícení, protože jsem uhodl oba. Chlupa, který své schopnosti bezpochyby osvědčil už mnohokrát například pořádáním Indiánů z Točníku, i Wičháku, jehož kvality stvrdili i ti, kdo mu pro jeho čestnost vybrali lesní jméno. Myslím, že budeme v dobrých rukou. 
 
fotofoto
Dá-li se měřit úspěšnost akce nadšením, které ve vás probudí do další činnosti, byl myslím sněm velmi povedený. Na shledanou na dalších takových akcích! S modrou oblohou!
 
Autor: Tomáš Jurkovič - Jerry
Foto: Kmen Trilobitů
Foto: Pavel Spálený - Yučikala

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je sedm plus sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.