Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Náčelnické zkoušky 2016 v plném proudu

(21.3. 2016)
Stalo se » V LLM
O víkendu 11. - 13. 3. proběhl první víkend náčelnických zkoušek 2016. Sešli jsme se v pátek v podvečer v domečku v Srbech, za jehož propůjčení moc děkujeme tuchlovickému kmeni Jestřábů.
 
Večer byl víkend slavnostně zahájen ohněm, u něhož jsme se všichni seznámili a nadechli se woodcrafterské atmosféry. V troudu jsme pak po skupinkách přenesli čistý oheň i do kamen v domečku a spolu s ním i tu správnou náladu, která nás potom prováděla celým víkendem.

V sobotu jsme ráno začali atypickou rozcvičkou. Vzhledem k tomu, že jsme se nacházeli v oblasti bývalých pískovcových lomů, zahřáli jsme se po ránu řezáním kamene provazem.
 
fotofotofoto
fotofotofotofoto
Po snídani jsme vedli otevřenou diskusí o prvním modulu, který se zabývá Woodcraftem. Vyměňovali jsme si zkušenosti ze svých kmenů. Bylo zajímavé pozorovat a srovnávat zvyklosti jednotlivých účastníků, které se v mnohém lišily. Pokusili jsme se také každý definovat svůj ideál woodcraftera, během čehož jsme vystihli nejdůležitější myšlenky, které nás všechny při táboření, které se u mnohých kmenů a rodů velmi liší, spojují.

Dalším diskutovaným tématem bylo vedení kmene. Rozděleni do skupin jsme se snažili vyřešit problémy, ktere byly v dané chvíli fiktivní, ale se kterými se může každý z nás při vedení táborů setkat. Na smyšlené modelové skupině dětí ve věku 12 - 15 let jsme vymýšleli možná řešení problémů, mezi které spadala mimo jiné sprostá mluva a šikana, ale i alkohol či cigarety v rámci tábora. Během krátkého výletu jsme vymýšleli tresty i preventivní opatření, aby k podobným nežádoucím situacím příště vůbec nedocházelo.
 
 
fotofoto
 
Odpoledne jsme po skupinách vymýšleli fiktivní kmeny, pro které jsme se snažili připravit program do budoucna, aby vše fungovalo a kmen se mohl rozrůstat, natáčeli jsme videa, v nichž jsme se snažili v časovém limitu nezasvěcenému divákovi přiblížit myšlenku woodcraftu, a připravovali jsme se na večerní ples v Kamenných Žehrovicích, který organizoval tuchlovický kmen Jestřábi. Po skupinách jsme secvičili kraťoučké woodcrafterské tance, které jsme pak na plese předvedli, a velmi nás potěšilo, že ani náčelnictvo LLM nezůstalo pozadu a také připravilo krátký ligový taneček.
 
foto
 
V neděli po plese jsme nezaháleli a na řadu přišla právní stránka vedení kmene. Dostali jsme se do simulovaného světa úřadů a snažili se zajistit všechny náležitosti ohledně louky na táboření, obcházeli jsme kanceláře od starosty obce až po správu povodí a sháněli povolení pro realizaci letního tábora na předem vyhlédnuté louce.

Pak už zbývalo jen uklidit, rozloučit se a začít s přípravami na druhý víkend náčelnických zkoušek. Moc děkujeme všem lektorům, kteří si dali velkou práci a připravili pro nás krásný víkend s bohatým programem, který nám všem přinesl spoustu nových informací a zkušeností!
 
                                                                                                                                Mája Staňková, kmen Kruh
 
 
 
 
vložila Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.