Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Ozvěny festivalu NAIFF

(25.2. 2015)
Stalo se » V LLM
Filmový festival NAIFF se tradičně pořádá v Brně již několik let. Letos poprvé, díky nadšení jedné z nás, zamířil do Horního Maršova, kde o víkendu 20. - 22. února proběhly festivalové Ozvěny. Přinesl filmy, které vezmou za srdce každého z nás, filmy týkající se přírodních národů celého světa. Jaké to tedy bylo?
 
"Je to jenom pokus, ale tohle prostě musí lidi vidět!" řekla Borovice a já věděl, že pro ní není žádná překážka dost velká. Akce se prostě uskuteční. Před nějakým časem byla na NAIFFu a její srdce blízké přírodě zajásalo. Souhlasím s ní, že my, a tím myslím Ligu, bychom měli zpravovat o situaci tam za velkou louží a tyto filmy mohou být správnou cestou. A právě díky Borovici proběhl první ročník Ozvěn festivalu NAIFF v ekocentru Dotek v Horním Maršově, kde zájemci mohli zhlédnout filmy z celého světa.
A akce se podařila, rodinná atmosféra doplněná krásným místem a dobrým jídlem vždy vykouzlí skvělý zážitek. "Chvílemi jsem ovšem propadala depce, to když nešli lidé. Účast byla slabší v pátek večer a v sobotu dopoledne. Večer se ale lidé ne a ne rozejít, filmy jsou velmi silné." shrnuje své pocity hlavní organizátorka. Po filmech bylo dlouho ticho, aby mohli všichni vstřebat, co viděli. Diskuse se po nich protahovaly a vznikaly nové při každé možné příležitosti. Program čítal deset filmů - výběr toho nejlepšího z minulých let festivalu. Lehký popis tří z nich najdete v tabulce.
 
Žena pták bouřlivák
Žena pták bouřlivák je o boji Winony LaDuke z kmene Anishinaabe proti těžbě uranu a uhlí v rezervacích. Příběh ze současnosti jakoby navazoval na historické vytlačování Indiánů z jejich území a vyhlazení této kultury.
režie: Claus Biegert, Betram Verhaag
Školitelé světa
"Kdybyste chtěli zničit starodávnou kulturu během jediné generace, jak byste to udělali? Změnili byste způsob, jakým vzdělává své děti.“
režie Carol Black
Ctít dohody
Domorodé komunity po celém světě bojují za ochranu celistvosti svých území, vody a tradic. Siouxská rezervace Pine Ridge v Jižní Dakotě je ukázkovou případovou studií o důsledcích ztráty území a porušení dohod.
režie Eric Becker
 
Krásné prostředí Horního MaršovaDoprovodný program ve stylu našich tradicVpravo organizátorka akceZ promítání
A spokojení snad byli i organizátoři celého NAIFFu, protože se začal hned plánovat podzimní běh v Praze a promítání v Maršově pravděpodobně bude pravidelnou záležitostí. A že se máme na co těšit, dokazují jejich kontakty na režiséry filmů a hosty z minulosti, např. na Arvola - Hledícího Koně či Jana Ulricha.
 
 
Tomáš Sadílek - Chlup

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je sedm krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.