Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Jarní setkání s rytmem

(27.3. 2014)
Stalo se » V LLM
14. - 16.3. 2014 Pohledec
 
Další tradičně parádní akce upečená ohniveckým společenstvím si vzala ze téma rytmus. Je to téma široké a inspirující, umožňující mnohým z nás překonávat sám sebe v kruhu přátel. Místo konání, základna Pohledec, jako vždy zvoleno tak, aby bylo podobně dostupné jak z Prahy, tak z Brna, nám poskytovala dostatečné zázemí.
 
Na úvod jsme se Svištěm rozezněli bubny a hlasy v Drum Circle a ponořili se do hlubin improvizace. Věřím, že kdyby Svišť nemusel odjet do Prahy, hrálo by se dlouho do noci. I tak jsme se ale nevzdali a vytáhli kytary a nikdy nestárnoucí písně.
Sobota si pro nás přichystala seminář výrazového tance pod vedením Kačky Liskové z Noty Plzeň. Kačka nás nenásilně zavedla do světa pohybu a nechala nás prožít si (bohužel jen) dvě hodiny různých technik a kontaktní improvizace. Současně s tancem přišla řeč i na divadlo. Pod vedením Ivany jsme si po vydatném úvodu plném vjemů přichystali a zahráli scénku. Byla to dost zábava, jak příprava, produkce, tak dívání se na scénky ostatních. Úžasně naladěni jsme naplnili žaludky vydatným Top obědem a šli jsme si vyzkoušet naši řemeslnou zdatnost při výrobě dešťových holí. Že bychom přivolali déšť, jsme se obávat nemuseli. Lilo už od dopoledne, jako by si počasí chtělo vynahradit, co zameškalo v zimě. Pak se zjevila  různá ťukátka, břinkátka a další bubny. S nimi nám Indy a Iva poodhalili tajemství Orffových nástrojů a naznačili, jak funguje muzikoterapie. A večer už klepal na dveře. Po večeři jsme byli na chvíli zbaveni zraku a poslepu prožili sounáležitost v kruhu při úžasných zvucích koncovky. V kruhu jsme ještě zkusili, co svedou námi vyrobené nástroje a trochu provokovali počasí dešťovými holemi a zabubnovali si. Plni emocí jsme se uklidili do jídelny, aby mohli spát Ti, co spát chtěli a dál už měli slovo hlavně kytary.
 
Neděle začala balením. Když jsme byli všichni připraveni, dostali jsme ještě jednou šanci zkusit svoji rytmiku s nástroji.  S Wičanhpi jsme nazkoušeli  kánony a Malou noční hudbu. Byl to takový správný návrat do dětských let a myslím, že nám to docela šlo :-) A už byl čas vyrazit do deště. Čekala na nás Horácká galerie v Novém Městě. Její úžasné prostory poskytly skvělé zázemí ke spontánnímu klavírnímu koncertu od Džusberyho a hned potom se rozezněly naše kánony. Na prohlídku umění bohužel nezbylo moc času, ale alespoň máme inspiraci, kam někdy zavítat. Na nádraží už na nás čekal Top s gulášem v chlebu a nedlouho na to i vlak.
 
Víkend utekl jak voda, které bylo všude dost. Víkend plný zvuků, pohybu a kamarádů.
 
Tibor Parák

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři plus sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.